“Karayolları Trafik Yönetmeliği değişikliği araç sürücülerinin savunmasına yarar”
Bisiklet kullanıcıları için kask ve geceleri reflektörlü aksesuar takma zorunluluğunu değerlendiren BUGEP Başkanı Mustafa Karakuş, “Tek başına kişisel önlemler yetersiz” dedi.
Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel
Ramis SAĞLAM
İzmir
Dünyada oldu gibi ülkemizde de bisiklet kullanımı her geçen gün artıyor. Artan bisiklet kullanımı, genellikle trafikteki motorlu araç sürücülerinin hatalarından kaynaklı ölümlü kazaların artmasına neden oluyor. Ülkede son 2 yılda artan bisikletli ölümlü kazalarda 300’ü aşkın bisiklet sürücüsü yaşamını yitirdi.
Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklik 16 Ağustos 2022 tarihindeki Resmi Gazete’de yayımlandı. Son düzenlemeyle bisiklet kullanıcıları için kask ve geceleri reflektörlü aksesuar takma zorunluluğu getiriyor.
Yapılan yeni düzenlemeyi konuştuğumuz Bisikletli Ulaşımı Geliştirme Derneği (BUGEP) Başkanı Mustafa Karakuş, “Bisikletli ulaşım konusunda birçok eksiği olan ülkemizde son değişiklik ölümlü kazalarda sadece sürücünün kendisini savunmasına yarayacak” dedi.
“TEK BAŞINA KİŞİSEL ÖNLEMLER YETERSİZ”
Trafikte gerekli önlemler alınmadan ve altyapı iyileştirilmeden bisikletlilerin ilave önlemler almaya zorlanmasının yetersiz olduğunu söyleyen Karakuş, “Özellikle şehir içinde araç hız limitlerinin düşürülmemesi ve yaşanan çarpmalarda cezaların artırılmaması daha büyük bir eksiklik olarak ‘bisiklet kullanıcılarına’ yansıyacaktır” diye konuştu.
Kişisel önlemlerin yeterli olmadığını dile getiren Karakuş, “Kask ve yelek ile bir seviyede görünürlük sağlansa da arkadan çarpan bir araba olduğunda bu önlemin bir anlamı olmuyor. Kişisel güvenlik ekipmanı olarak adlandırılan aksesuarlar düşük hızlı ve hafif çarpışmalarda koruyucu olurken, yüksek hızlı çarpmalarda hayat kurtarmıyor. Kişisel güvenlik ekipmanlarını bireyler kendi rızaları ile cezaya maruz kalmadan kullanmasının ancak eğitimle sağlanabilir. Bu haliyle kask takmayan bir bisiklet sürücüsüne çarpan araç kullanıcısı ‘kaskı olmadığı için’ öldü diyerek kendini savunabilir” dedi.
"MEVZUAT DEĞİŞİKLİĞİNİ KABUL ETMİYORUZ"
Yeni mevzuat hakkında BUGEP olarak girişimlerde bulanacaklarını belirten Karakuş, CİMER’e dilekçe ile başvuru yapılarak yönetmeliğin tekrar gözden geçirilmesini ve değiştirilmesini talep edeceklerini ve hukuki süreci başlatacaklarını söyledi.
Karakuş, “Çevre Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ortak çalışma ile 2019’da başlayan Karayolları Trafik Güvenliği Stratejik Eylem Planının sonuçları olarak çıkmıştır. Olumlu yönleri varmış gibi görünen ancak sakıncaları da olan, farklı ülkelerde bilimsel çalışmalar yapılan bir konudur. Türkiye'deki uygulama hangi ülkedeki bilimsel veriler ve kurallar alınarak yapıldığı netleştirilmesi gereken bir konudur. Türkiye'de bu veriler paylaşılırsa konu anlaşılabilir” dedi.