18 Ağustos 2022 13:22

TÜM KÖY SEN: Üreticiler tarım tekellerinin marabası değil

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği'nin açıklamasına tepki gösteren TÜM KÖY SEN Ordu Şubesi Başkanı Zekai Sağra, " Üreticiler tarım tekellerinin marabası değildir" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Tüm Üretici Köylüler Sendikası (TÜM KÖY SEN) Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği (KİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Osman Sabır’ın fındığı ucuza alma talebinin kabul edilemeyeceğini söyleyerek, “İhracatçılar, üretici köylüye verilen devlet desteğini kendisi için kullanmak istiyor” ifadeleriyle tepki gösterdi.

Sağra, Ordu’da yapılan ve basına yansıyan KİB Yönetim Kurulu Başkanı Sabır’ın açıklamalarının üretici köylünün ürününü ucuza kapatmak için bir çaba olduğunu vurgulayarak, “Sendikamızın kuruluşundan bugüne dillendirdiğimiz gerçeği, KİB Başkanı açıktan itiraf etti. Fındığın maliyeti belli olmadan alivre satışlarla fındık üreticilerini yoksulluğa teslim etmek istiyorlar. Sezon başlamadan önce uluslararası tarım ve gıda tekelleriyle satışları gerçekleştiriyorlar. Üreticinin mağdur olması onlar için önemli değil. Varsa da yoksa da kazançlarını artırmak istiyorlar” diyerek teki gösterdi.

Türkiye'nin İlk 500 firması içinde 10 fındık şirketinin yer aldığına dikkat çeken Sağra, "Kazandıkça kazanmak istiyorlar. Hala zor durumda olduklarını iddia ederek ağlıyorlar ve mağdur olduklarından söz ediyorlar. Asıl mağdur olan üretici köylüler” diyerek tepki gösterdi.

Sağra, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: “Üretici köylü olarak gübre, ilaçlara yapılan yüzde 300-400 zamlara, aşırı enflasyona rağmen üretiyoruz. Üretiyoruz ama hakkımızı göz ardı ederek ihracatçılar karlarına kar ekliyorlar. Bizlere karın tokluğunu ve örtünmeyi yeterli görürlerken kendileri ve çocukları keyiflerini sürdürmekteler. Emeğimizi, ürünümüzü sömürerek palazlanan tarım ve gıda şirketlerine karşı hakkımızı korumak için mücadele edeceğiz.”

DEVLET DESTEĞİNE DE GÖZ DİKTİLER

Şu an uygulamadaki devlet desteği politikalarını beğenmediklerini vurgulayan Sağra, “Sendika olarak dönüme değil, ürüne destek olması gerektiğini vurguluyoruz. Bu üretimi teşvik edecektir. Hatta hakkımız olan GSMH hakkımız da tam ödenmiyor, ödenmeli. Ancak görüyoruz ki, tarım ve gıda tekelleri, devlet desteği hakkımıza da göz dikmişler. KİB Başkanı Sabır, devlet desteği artırmalı, biz fındığı ucuza alalım diyor. O zaman devlet üreticiye değil tarım ve gıda şirketlerine desteklemiş olmuyor mu? Tarım ve gıda şirketleri fındığımızı bedeva alsalar da doymayacaklar” dedi.

"ÖRGÜTLENME VE MÜCADELE ŞART"

Maliyet hesabına göre fındığın en az 80 TL olması gerektiğini belirten Sağra, “Fındık fiyatı maliyete göre hesaplanır. Tarım ve gıda tekelleri daha fazla kâr etme üzerine hesap yapıyorlar. Burada kimin ne çıkarı olduğu belli oluyor. İktidar üretici köylünün yanında değil. 52 TL de bizi memnun etmiyor. Ayrıca her yıl TMO’nun aldığı fındığa baktığımızda sekizde biri geçmiyor. Demek ki, üretici köylü kendi gücüne, birliğine güvenecek. O nedenle üretici köylüyü sendikamızda örgütlenmeye ve ortak mücadeleye çağırıyoruz. Üretici köylü ihracatçıların açıklamalarından rahatsız. Böyle giderse sokaklar, meydanlar ısınacak. Emeğimiz ve ürünümüz ürende yalnızca bizler söz sahibiyiz” dedi. (Ordu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Soma'da özelleştirme kararı geri çekildi: Haklılığımız bir kez daha tescillendi

SONRAKİ HABER

MB'nin faiz indiriminin ardından dolar 18 TL'yi aştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa