18 Ağustos 2022 14:42

Omikron varyantı ile enfekte olmuş kişilerin yarısından fazlası virüsü taşıdığının farkında olmayabilir

Amerikan Tabipler Birliğinin yayımladığı çalışmaya göre Kovid-19’un omikron varyantına yakalanan kişilerin yarıdan fazlası Kovid geçirdiğinin farkında olmayabilir.

Görsel: Pixabay

Paylaş

Amerikan Tabipler Birliğinin açık erişimli akademik yayını JAMA Network Open’da yayımlanan çalışmaya göre Kovid-19’un omikron varyantına yakalanan kişilerin yarıdan fazlası Kovid geçirdiğinin farkında olmayabilir.

Kaliforniya'daki Cedars-Sinai Tıp Merkezinden Susan Cheng ve meslektaşları Los Angeles'taki bir tıp merkezinde çalışan ya da kayıtlı olan 2 bin 479 kişiden farklı zamanlarda katılımcı başına en az iki kez kan örneği aldı.

İlk örnek, bölgede omikron varyantının neden olduğu Kovid-19 enfeksiyonlarında bir artış yaşanmadan kısa bir süre önce alındı. Sonraki numuneler bölgede omikronun baskın varyant haline geldiği ve BA.4 ve BA.5 gibi çeşitli alt varyantların görülmeye başladığı 15 Aralık 2021 ile 4 Mayıs 2022 tarihleri arasında alındı. Katılımcılardan 210'unun, kanlarındaki koronavirüse özgü antikor seviyelerine dayanarak, kanlarının ilk alındığı zaman ile sonraki numuneler arasında Kovid-19 geçirdiği tespit edildi.

Antikor yanıtının aşılama yoluyla tetiklenmediğinden emin olmak için araştırmacılar özellikle katılımcıların sadece doğal olarak koronavirüse maruz kaldığında yükselen IgG-N seviyelerine baktı. IgG-N seviyelerine göre yakın zamanda Kovid-19'a yakalanmış olan 210 katılımcının yüzde 56’sı enfekte olduklarının farkında değildi. Omikron varyantı taşıdığını bilmeyen katılımcıların onda biri hafif semptomlar yaşadıklarını ancak bunları soğuk algınlığı gibi diğer enfeksiyonlara bağladıklarını söyledi.

Bu bulguların Los Angeles'ta incelenen tek merkez dışında da geçerli olup olmadığını belirlemek için daha fazla çalışma yapılması gerekiyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

79 kuruluştan zeytin yönetmeliğine tepki

SONRAKİ HABER

Tutuklu Gazeteci Ömer Çelik: İktidarın elinde sopa bizim elimizde kalem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa