Bu tepe atık tepe | Güzelbahçe'deki tesis çevre ve insan sağlığını tehdit ediyor
Güzelbahçe Çamlı Mahallesi’nde, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ruhsatlandırılan Haydar Madencilik tarafından işletilen Atık Geri Dönüşüm Tesisi çevre ve insan sağlığını tehdit ediyor.
Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel
Ramis SAĞLAM
İzmir
İzmir’in Güzelbahçe ilçesi Çamlı Mahallesi’nde, İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından ruhsatlandırılan Haydar Madencilik tarafından işletilen Atık Geri Dönüşüm Tesisi çevre ve insan sağlığını tehdit etmeye devam ediyor.
Güzelbahçe’den Seferihisar’a doğru giderken yolun sol tarafında, moloz depolama ve ayrıştırma alanının içinde adeta tepe oluşmuş durumda. Beş yıllık tesise nisan ayından beri hafriyat girişi yapılmıyor.
Bölgede yaşayan vatandaşlar tesisi, çevre ve insan sağlığına zarar verdiği gerekçesiyle defalarca kez şikayet etmiş fakat soruna dair herhangi bir çözüm üretilmemiş. Tesisin yarattığı sorunlara dair, Güzelbahçe Kültür Çevre ve Güzelleştirme Derneği (GÜLDER) Başkanı Halk Sağlığı Uzmanı Dr. M. Tuğrul Şahbaz ve mahalleliyle konuştuk.
"TEHLİKE SAÇAN KOCAMAN BİR TEPEYE DÖNÜŞTÜ"
Giderek kocaman bir tepeye dönüşen yığındaki inşaat atıkları içinde, rüzgarla havaya karışabilecek silisyum ve asbestin olduğunu belirten Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Şahbaz, “Tesisin adı geri dönüşüm tesisi olsa da Çamlı'daki devasa atık stok alanı, yeraltı sularına karışarak suları da zehirlecek. Zaman zaman artan rüzgarlarla toz kirliliğine ve şiddetli yağmurda biriken toprağın akmasına neden olacak. Kısaca burası ekosistemi bozan, çevresindeki canlı yaşamına zarar veren bir işletmeye dönüştü” dedi.
ASBEST VE TEHLİKELİ ATIK ENDİŞESİ
30 Ekim 2020 tarihinde İzmir’de yaşanan deprem sonrasında yıkılan binaların molozlarının da Çamlı’ya getirilmesinin sorunu daha da ağırlaştırdığını söyleyen Şahbaz, “İnşaat ve hafriyat atıklarının uzun mesafeler taşınıp 2-3 yere yığılması doğru değildir. Her ilçede çıkan inşaat atığını kendi bölgesi içinde işleyip gene kendi çevresinde kullanması için gereken düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Atık transfer edilecek alanlar, yerleşim yerlerine uzak, yer altı ve yer üstü sularının beslenme alanlarının dışında, geçirimsiz toprakların olduğu kıraç alanlar olmalıdır. Çamlı’daki alan ise bu tariflerin hiç birisine uymadığı için endişelerimiz artıyor” diye konuştu.
‘HİÇBİR YATIRIM CANLI YAŞAMINDAN DAHA ÖNEMLİ DEĞİLDİR’
Atık ayrıştırma tesislerinin en kısa sürede yaşam alanlarının dışına taşınması gerektiği belirten Şahbaz, “Bu tür tesisler şehre uzak alanlara taşınmalıdır. Bölge insanın sağlığını tehdit olmaktan çıkarılmalıdır. Hiçbir yatırım canlı yaşamından daha önemli değildir” dedi.
Oluşan devasa moloz yığının minimuma indirilmesi için plan yapılması gerektiğinin altını çizen Şahbaz şunları söyledi; “Acilen bu tür alanlar için öngörülen rehabilitasyon planı şeffaflık içinde çevrede yaşayan vatandaşlarla paylaşılmalıdır. İşletmenin bu plana uygun çalışması yetkili makamlarca denetlenmeli, sonuçları şeffaflık içinde açıklanmalıdır. Alan içindeki yollar tozumanın önüne geçecek malzemeden yapılmalı, atık işletme tesisi kapalı sistem içinde ve daha az toz yaratacak teknolojiyle çalıştırılmalıdır.”
"TUNÇ SOYER’DEN DUYARLILIK BEKLİYORUZ"
Vatandaşlar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den, NAe São Paulo gemisine gösterilen duyarlılığı Çamlı’daki “moloz tepe” için de beklediklerini söyledi. Beş yıldır her türlü şikayetlerini milletvekillerine mektuplarla, basın açıklamalarıyla bildirdiklerini söyleyen vatandaşlar, “İşletmeye 1 Nisan 2022 tarihinden beri yeni atık gelmiyor. Ancak bölgede asbestli ve silisyumlu atık tozların etrafa serbestçe yayılması sorunu devam ediyor” diyerek tepki gösterdi.
MOLOZ TEPESİ NE OLACAK?
Moloz tepesinin olduğu alana düşük yoğunluklu yerleşim izni verileceğini iddia eden mahalleli, “Bu alanın tozunu yıllardır yutanlar olarak bölgenin yeşil alan olmasını istiyoruz. Bu dolgu zemin inşaat için uygunluğu da oldukça tartışmalı. Tesis açılırken bölge halkına hiç bilgi verilmemişti. Bu sefer çevreye duyarlı belediye başkanlarımızdan Çamlı Atık Tesisi Bölgesi Rehabilitasyon Planı konusunda ekosistemle uyumlu, doyurucu bir açıklama bekliyoruz” dedi.