Karşıyakalılar sağlık hizmetine ulaşmakta zorlanıyor
350 bin nüfuslu Karşıyaka’da 2016’dan bu yana bir devlet hastanesi, 2 semt polikliniği kapatıldı. Sağlığa erişimleri zorlaşan Karşıyakalılar, kapatılan sağlık kurumlarının yeniden açılmasını istiyor.

Fotoğraf: Evrensel
Emine UYAR
Bekir KOÇAK
Murat İÇER
İzmir
İzmir’in metropol ilçelerinden, 350 bin nüfusa sahip Karşıyaka’da günde yüzlerce hastaya hizmet veren sağlık kurumları birer birer kapanırken, halkın sağlık hizmetine erişimi zorlaştı. Tüm İzmir’e 50 yıldan fazla hizmet veren 240 yataklı Karşıyaka Devlet Hastanesi 2016’da yıkılırken yerine 150 yataklı, dijital altyapıya sahip modern bir hastane yapılacağı vaat edilmişti. Ancak yıkılan hastanenin yerine 2019’da Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine bağlı prefabrik bir poliklinik yerleştirildi. Üç yıl önce Bahriye Üçok Semt 1 polikliniği, 30 Ekim depreminden sonra da Çiğli Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine bağlı olarak çalışan Karşıyaka Semt 2 polikliniği hasar aldığı gerekçesiyle kapatıldı.
Görüştüğümüz mahalle halkı ve esnaf polikliniklerini geri istediklerini belirterek, imza topladıklarını, CİMER’e başvurduklarını dile getirdi. Devlet hastanesinin yerine konulan Prefabrik Polikliniğin donanımlı olmadığını belirten halk, bölgenin yaşlı bir nüfusa sahip olduğunu Çiğli Devlet Hastanesi ya da Bayraklı’daki Şehir Hastanesine gitmelerinin zor olduğunu ifade ederek, polikliniklerini geri istiyor.
"2 AY HASTANELERDE DOLAŞTIM"
Kırtasiye dükkânı işleten Tamer Puza, kapatılan poliklinikten 36 yıl boyunca iyi hizmet aldıklarını belirterek “Herkesin isteği buranın yeniden hastane olması. Sağlık ve eğitim bitmiş durumda. Bunlar başa geldikten sonra iyice mahvettiler. Doğru düzgün hizmet alamıyorsun. Benim bir rahatsızlığım vardı. İki ay hastanelerde koştum. Bir türlü tahlil vs. derken en sonunda sizi ameliyat yapamayacağız deyip çıktılar. Tedavi olamadım” dedi. Başka bir rahatsızlığı için ise özel bir hastanede 40 bin TL vererek ameliyat olduğunu belirten Puza, “Cebinde çok paran varsa herhangi bir özel hastanede tedavi olabiliyorsun” diye konuştu.
"UZAĞA GİDEMEYEN ÖZELE GİDİYOR"
Eczacı Gözde Ekici , poliklinik için herkesin bir ümit beklediğini ancak herhangi bir bilgilendirmenin yapılmadığını söyledi. Çiğli Devlet Hastanesi’nin hem yoğun hem uzak olduğunu dile getiren Ekici, “Burası hızlı ve aktifti. CİMER’e, Bakanlığa her yere yazdık. Çiğli Araştırma Semt Polikliniği diye randevu alan insanlar buraya geliyor hâlâ. Hepsine anlatıyoruz burası 3 senedir bu şekilde diye. Kendimiz de muayene oluyorduk iki dakika içinde. Rapor da çıkarabiliyorlardı branş doktorları. Uzağa gidemeyen herkes özele gitmek zorunda. Umarım yine poliklinik olarak hizmet verir” dedi.
"ŞEHİR HASTANESİ İÇİN Mİ YIKILIYOR?"
Esnaf Ahmet Çeşmebaşı da polikliniğin herkesin rahatlıkla gidebildiği bir yer olduğuna işaret ederek “Herkes Şehir hastanesine gidecek diye bir kural olmamalı. Uzak orası, niye dağın başına taşımaya çalışıyorlar insanları? İki yılı geçti hâlâ insanlar buraya geliyor, sabahtan beri kaç kere soran oldu. İçindeki malzemeleri iki ay önce taşıdılar ama o haliyle kaldı. Şehir hastanesine belli sayıda hasta garantisi verildiği için mi yıkılıyor diye de düşünüyoruz açıkçası” ifadelerini kullandı. Süreçle ilgili bilgi verilmemesini eleştiren mahallelilerden Ulviye Seri, “Ne olacağını söylemiyorlar, kimse bir şey bilmiyor. İmzalar toplandı. Burası yakındı. Şimdi Çiğli’ye gitmek zorunda kalıyoruz” dedi.
MUHTAR: KARŞIYAKA’DA BİR HASTANEMİZ YOK
Donanmacı Mahallesi Muhtarı Coşkun Zenginer, depremden sonra bina için ‘orta hasarlı’ raporu verildiğini belirterek, “Orta hasarlı verilince bir yıl içinde güçlendirme yapılması gerekli. Yapılmaz ise bir yıl sonra ağır hasarlı denilerek yıkım kararı alınıyor ve yıkılıyor. Esnaf olsun vatandaş olsun orasının tekrar hayata geçmesi için kampanya yapıldı. Siyasi partilere de iletildi. Ben AKP il ve ilçe başkanları ile de görüştüm. ‘Sağlık Bakanlığı ile bir görüşelim bilgi veririz’ dediler. Tabi bu şehir hastaneleri projesi çıkınca burası devre dışı kaldı. Hepsini şehir hastanesine yönlendirmeyi düşünüyorlar” dedi. İlçenin yaşlı bir nüfusu olduğunu dile getiren Zenginer “Karşıyaka’da bir hastanemiz yok. Bizim talebimiz tekrardan bir sağlık ünitesinin yapılması” dedi.
"POLİKLİNİĞİN BAŞINA GELENLER TÜRKİYE’NİN AYNASI"
Belediye binası yanındaki Bahriye Üçok Semt 1 Polikliniğinin başına gelenler ise çok daha vahim. Üç yıldır kapalı olan ve kapatılmadan önce 16-17 uzman doktor ile günde 700-800 hastaya bakılan poliklinik binası Sağlık Bakanlığından Orman Bakanlığına oradan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına derken birkaç bakanlık arasında el değiştirmiş. Önce Diş Hastanesi olacağı söylenen binanın bütün lavabo ve çeşmeleri değiştirildikten sonra bu karardan vazgeçilerek yapılan tadilatların hepsi sökülmüş. Son olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı olarak kentsel dönüşümle ilgili hizmet vereceği söylenen binada iskele kurulup camların takılacağı sırada ‘bu bina çürükmüş’ denilerek yeniden karot testi yapılarak onca masrafın ardından yıkım kararı alınmış. Tek bir binada 3-4 tane devlet kurumunun bir öncekini yıkarak sırayla tadilat yaptığını, en sonunda da binanın yıkılmasına karar verildiğini anlatan mahalle halkı, “Aslında bu binada olanlar Türkiye’nin durumunu anlatıyor. Hepsi para harcadı 2’şer, 3’er milyon. Hepsi bir öncekinin yaptıklarını kırdı ve bunların parası bizden çıkıyor” dedi.
Evrensel'i Takip Et