IPI: Dezenformasyonla Mücadele Merkezi duyurusu sansür potansiyelini müjdeliyor
Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), "Dezenformasyonla Mücadele Merkezi duyurusu medya üzerinde daha fazla sansür ve baskı potansiyelini müjdeliyor" dedi.
Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel
Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) kısa süre önce kurulan “Dezenformasyonla Mücadele Merkezi” konusunda Türkiye hükümetinin şeffaflık eksikliğinden endişe duyduğunu açıkladı.
Türkiye’yi “yetkililerin eleştirel gazeteciliği kasıtlı olarak dezenformasyonla karıştırdığı bir ülke” olarak tanımlayan IPI, merkezin amacının belirsizliğini koruduğunu belirtti.
IPI, "Dezenformasyonla Mücadele Merkezi" duyurusu için "Medya üzerinde daha fazla sansür ve baskı potansiyelini müjdeliyor” dedi.
SEÇİMLERE DOĞRU İLERLERKEN…
IPI açıklamasında merkezin kurulmasının, ülkenin bir sonraki seçimlere doğru ilerlerken, hükümetin bilgi ortamını kontrol etmeye yönelik son girişimleri bağlamında görülmesi gerektiğine dikkat çekti.
Geçtiğimiz yasama yılında Meclise getirilmesi planlanan ancak tepkiler nedeniyle ertelenen “Dezenformasyon Yasası”na da yer verilen açıklamada “Ancak kısa bir süre sonra, gazetelere kamuya açık ilanların dağıtımından sorumlu devlet kurumu olan Basın İlan Kurumu (BİK), Basın Ahlak Kuralları’nın bazı maddelerinde muğlak değişiklikler yaparak eleştirel medyayı baskıdan mahrum bırakmak için yeni yollar açmıştır. Bu tür reklamlar, birçok medyanın finansal sürdürülebilirliği için çok önemlidir” dedi.
IPI açıklamasında “Türk hükümetinin telekomünikasyon düzenleyicisi RTÜK, medya içeriği için Deutsche Welle ve Amerika’nın Sesi’ne ülke çapında yayın yasağı da dahil olmak üzere benzeri görülmemiş sayıda ceza veriyor” ifadelerine yer verdi.
5 Ağustos'ta İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter'dan “Dezenformasyonla Mücadele Merkezi” kurulduğunu duyurmuştu. Koordinatörlüğe ise hükümete yakın A Haber’in eski köşe yazarlarından İdris Kardaş’ın atandığını belirtmişti. (MEDYA SERVİSİ)