21 Ağustos 2022 14:33
Son Güncellenme Tarihi: 21 Ağustos 2022 16:47

HDP heyeti kazanın yaşandığı Derik’te açıklama yaptı: 21 canın katili Cengiz Holding’dir

HDP Sözcüsü Ebru Günay, Cengiz Holding’in yıllardır Mardin’de ölüm saçtığını belirterek, “21 canının katli, sırtını iktidara dayamış Cengiz Holding’in elindedir” dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Mardin’in Derik ilçesinde dün Cengiz Holding’e ait Eti Bakır Fabrikası’ndan yük taşıyan bir tırın freninin patlaması sonucu meydana gelen kazada 21 kişi hayatını kaybetti. Cengiz Holding sorumluluğu taşeron firmaya yüklerken, Kazanın ardından ilçeye giden HDP heyeti, "Zamanında yol trafiğe kapatılsaydı, bu katliam gerçekleşmeyecekti. Zamanında tırlar kontrol edilmiş olsaydı, yük tonajları kontrol edilseydi, bunlar gerçekleşmeyecekti. Öyle benim taşeron firmalarımdır, benim müşterilerimin sorumluluğudur diyerek, Cengiz Holding bu sorumluluktan kurtulamaz” diye ekledi.

HDP Sözcüsü Ebru Günay ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Derik Belediyesi eski Başkanı ve HDP eski Milletvekili Çağlar Demirel, belediye eş başkanları, yaşamını yitirenlerin cenaze törenlerine katıldı.  
HDP heyeti, defin işlemlerinin ardından yaptıkları incelemeler ve kazadaki ihmaller zincirine dair partinin Derik İlçe Örgütü önünde açıklama yaptı.

"CENGİZ HOLDİNG ÖLÜM SAÇIYOR"

HDP Sözcüsü Ebru Günay, "Katliam gibi bir kaza yaşadık. Şuan itibariyle 21 Derikli hayatını kaybetti, 6 yaralının durumu ağır. Ayakta tedavi edilen onlarca yaralı var” dedi. İhmallere dair konuşan Günay, "Cengiz Holding’in Eti Bakır Tesisi Mardin’de yıllardır ölüm saçıyor. Doğayı katlederek ölüm saçıyor, yük gönderdiği tırlarıyla ölüm saçıyor. İpek yolunun kullanım biçimi, tırların kontrolsüz olması ile ölüm saçıyor” diye belirtti.

YOL KAPATILMADI

Günay, “Katliamın asıl sebebi, aylardır bitmeyen yol yapım çalışması. Düşünün bir ana cadde, İpek Yolu’nun ana caddesi tırların vızır vızır geçtiği tek şerit üzerinden çift yönlü götürülüyor. Bugün hepimiz olay yerinden geçerken gördük, iki kaza gerçekleşiyor ama yol kapatılmıyor. Bugün sabahtan beri yol açılmış kazanın olduğu şerit trafiğe kapatılmış, yani dün zamanında tedbir alınsaydı, zamanında yol trafiğe kapatılsaydı, bu katliam gerçekleşmeyecekti. İki kaza arasında 20 dakikalık bir zaman dilimi var. Zamanında tedbir alınsaydı, ikinci katliam gerçekleşmeyecekti. Zamanında tırlar kontrol edilmiş olsaydı, yük tonajları kontrol edilseydi, bunlar gerçekleşmeyecekti. Öyle benim taşeron firmalarımdır, benim müşterilerimin sorumluluğudur diyerek, Cengiz Holding bu sorumluluktan kurtulamaz” diye konuştu.

"KATİL CENGİZ HOLDİNG’DİR"

Günay, devamında şunları söyledi: "Cengiz Holding sırtını iktidara dayamış, her türlü doğa katliamını ve can kaybını kendisinde hak görüyor. Onlardan alışveriş yapan müşteriler, o yükleri taşıyan kamyonlar ve tır, güçlerini iktidardan alarak katliamları gerçekleştiriyorlar. İşin savunması çok basit bizler müşterimize verdik dolayısıyla sorumlu değiliz. Sizler bu sorumluluğun başısınız. 21 canın katli, Cengiz Holding’in elindedir. Mardin’de yaşanan doğa katliamı, Eti Bakır Tesislerinden kaynaklanıyor. Katliamların sebeplerinden biri taşınan fosfatın yola dökülmesi ve oluşan kaygan zeminden bahsediliyor. Eti Bakır’dan alınan fosfat ile gerçekleşiyor. Biz açıklama yaptık, sorumluluk müşterilerimizdedir diyerek, bu işten kurtulamazlar"

GBT YAPIP CENAZEYİ BEKLETTİLER

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da güvenlik güçlerinin GBT yapmasına tepki göstererek "Kazada yaşamını yitirenlerden bir vatandaşımızın cenazesiydi. Cenaze aracı, ilerde bekledi, arkasındaki aile bireylerinin yetişmesi için, neden çünkü aile bireylerinin GBT’si yapılıyor. Kendi cenazesini defnetmeye giden ailenin GBT’si yapılarak, cenaze o sıcakta aracın içinde, ambulansın içinde bekletiliyor" dedi.

CENGİZ HOLDİNG, ARAÇLARIN KENDİLERİYLE İLİŞKİSİ OLMADIĞINI SÖYLEDİ

Cengiz Holding tarafından yayımlanan açıklamada ise araçların sorumluluğunun taşeron firmaya ait olduğu ifade edilerek "Söz konusu araçların Cengiz Holding ile herhangi bir ilişkisi yoktur. Kazaya karışan araçlar, Mardin’deki gübre fabrikamızdan satın alınan ürünlerin nakliyesi için müşterimiz tarafından organize edilen tırlardır. Nakliyecinin temini ve tüm nakliye işlemleri, alıcının sorumluluğunda yapılmıştır. Dolayısıyla bu araçlar bize ait olmadığı gibi, araçların bakım sorumluluğu da bu sürece dahil olan taraflara aittir." dedi.

SOYLU: SORUŞTURMALAR DEVAM EDİYOR

cenaze törenlerine katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da yaptığı basın açıklamasında Cengiz Holding'e ait ürünleri taşıyan tırların gereğinden fazla yük taşıdıkları ve bakımlarının yapılmadığı iddialarıyla ilgili soruya "Soruşturmalar devam ediyor. Hiçbir şey candan kıymetli değildir. Tüm taraflarıyla bu soruşturma tamamlanacak ve gereği yerine getirilecek. İki TIR'ın da yük sınırları var. Buradan ihracat yapan bir firma. Adana menşeili bir firma. Şırnak menşeili bir firma anlaşmışlar. Burada bir bilgi ve belge noktasında tümü incelenecek. Takip edeceğiz. Gözaltılarımız var. Milletimiz devletine itimat ediyor. Biz de bu itimada halel getiremeyiz. Bunun hesabını varsa ihmal sormak bizim görevimizdir" diyerek cevap verdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Şenyaşar ailesinin Adalet Nöbeti 531’inci gününde

SONRAKİ HABER

Şırnak'ta 17 yaşındaki Firdevs Babat'ın ölümüyle ilgili bir kişi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa