22 Ağustos 2022 09:32

Mardin'de tır geçişlerinin kısıtlanması önerisi dikkate alınmamış

Derik'te 21 kişinin yaşamını yitirdiği kazanın yaşandığı yolun TIR geçişlerine kısıtlanması yönündeki öneriye ne Derik Kaymakamlığı ne de İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün cevap vermediği ortaya çıktı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Mardin’in Derik ilçesindeki Üçyol mevkiinde 20 Ağustos'ta meydana gelen kazada 21 kişi hayatını kaybetti. Cengiz Holding’e ait Eti Bakır Fabrikası’ndan yük alan TIR’ın kaza yapması ardından yaralılara müdahale etmek için etrafta toplananların arasına dalan yine aynı fabrikaya ait başka bir TIR’ın çarpması sonucu 6’sı ağır 25 kişi de yaralandı. Yaralıların tedavileri sürerken, yaşamını yitirenler Derik’te defnedildi. Kazaya sebep olan ihmaller zinciri tartışma konusu oldu. İlk kazanın ardından önlem alınmadığı tartışmalarının yanı sıra olay saatinde TIR’ların şehir merkezinden geçişlerine nasıl izin verildiği de bir diğer tartışma konusu oldu.

"ÖNERİ DİKKATE ALINMADI"

Mezopotamya Ajansı'ndan Ahmet Kanbal'ın haberine göre, Mardin Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) 12 Mart 2020 tarihli toplantısına, Derik’ten temsilci katılmadığı gibi olayın yaşandığı D47-75 Karayolu’ndaki TIR trafiğinin kısıtlanması yönündeki öneriye Derik Kaymakamlığı ve Derik İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından cevap dahi verilmediği ortaya çıktı.

Kararda; söz konusu caddede 07.00 ile 21.00 saatleri arasında TIR ve ağır tonajlı araçlar ile tehlikeli madde taşıyan araçların geçişlerinin yasaklanması istenilirken, “Derik Kaymakamlığı ve Derik İlçe Emniyet Amirliğinden tarafımıza herhangi bir cevabi yazı gelmediğinden, herhangi bir kısıtlama ve yasağın uygulanmamasına” denildi.

TEMSİLCİLER TOPLANTIYA KATILMADI

UKOME kararına göre; 12 Mart 2020 tarihinde yapılan toplantıya, Mardin İl Emniyet Müdürlüğü Temsilcisi, kayyum yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi Hukuk Müşavirliği Temsilcisi, Mardin Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Temsilcisi, Artuklu Belediyesi Başkanlığı Temsilcisi, Dargeçit Belediyesi Başkanlığı Temsilcisi, Midyat Belediyesi Başkanlığı Temsilcisi, Ömerli Belediyesi Başkanlığı Temsilcisi, Yeşilli Belediyesi Başkanlığı Temsilcisi ve olayın yaşandığı Derik Belediyesi Başkanlığı Temsilcisi katılmadı.

DİĞER İLÇELER DE RİSK ALTINDA

21 kurum temsilcisinin katıldığı toplantıda; “Trafik akışının seyrini en iyi şekilde düzenlemek, trafik yoğunluğunu azaltmak, trafik güvenliğini sağlamak, yük taşıyan araçların yol kullanım esaslarını tespit etmek, gerekli yasakları koymak, tarihi dokuyu korumak amacıyla; Kamyon, TIR, Traleybüs, çekici ve römorkları, treyler, tanker, mikser, tehlikeli madde taşıyan araçların girişlerinin yasaklanması ile ilgili” denildi.
 
TIR’ların geçiş güzergahları düzenlenirken, cevap vermeyen Derik Kaymakamlığı ve Derik İlçe Emniyet Amirliği’nin yanı sıra cevap verip de kısıtlamanın olmaması yönünde görüş bildiren ilçeler de dikkat çekti. Cengiz Holding’in araçlarının en çok kullandığı yollardan birinin bulunduğu Mazıdağı ilçesinde, Emniyet ve Kaymakamlık, başka yol olmadığı için kısıtlama kararı alınmaması yönünde görüş bildirildi.

MA, ‘YOK’ DENİLEN ÜÇÜNCÜ TIRI GÖRÜNTÜLEDİ

Görgü tanıklarının olayda 3’üncü bir TIR olduğu ve son anda durdurulduğu yönündeki tanıklıklarına ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu "3. bir TIR'ın varlığı, polisin lastiğini patlattıkları, olayın farklı boyutu olduğunu iddia eden değerlendirmeler var. Tamamen gerçek dışı değerlendirmedir" açıklaması yapmıştı. Mardin Valiliği de olaya dair yaptığı tek açıklamada, 3’üncü TIR olmadığını savundu. 

Mezopotamya Ajansı ise lastiği patlamış 3’üncü bir tır görüntüledi. Derik ilçesinin girişinde olayın olduğu cadde üzerinde yolun kenarında duran TIR, gübre yükü ile duruyor. Yol kenarında bekleyen TIR’ın zorlukla durabildiği asfalt izlerinden anlaşılırken, bir lastiğinin patlak olduğu görüldü. Bunun yanı sıra diğer lastikleri de aşırı şekilde aşınmış halde olan TIR’ın bir lastiğinin ise yırtılmış halde olduğu görüldü. 

MA'nın paylaştığı görüntülerin ardından görgü tanıklarının bahsettiği 3'üncü tır, bulunduğu yerden kaldırıldı. Derik Kaymakamlığı tarafından kaldırıldığı öğrenilen 3'üncü TIR'ın nereye götürüldüğü öğrenilemedi.

DERİK'TE İŞ YERİ YIKILAN YURTTAŞ: KAYMAKAM ÖNLEM ALMADI

Öte yandan Derik’te 21 kişinin hayatını kaybettiği kazada iş yeri yıkılan Şeyhmus Kızılay, iş yerinin TIR çarpması sonucu ikinci defa yıkıldığını belirterek, daha önce kaymakama şikayet etmesine rağmen önlem alınmadığını söyledi.

MA'nın haberine göre kendisinin bizzat Kaymakama durumu anlattığını belirten Kızılay, “Bakın burada fren patlıyor. Kamyon devriliyor, insanlar ölüyor. Şoförler ölüyor, insanlarımız ölüyor. Allah etmesin ilerde büyük bir şey olursa dedim. Bugün oldu. Bu kaç yılı takip edin, arşive bakın, buralardaki kazalarda 150 insan ölmüştür. Son olmasını istiyoruz. Yoksa daha büyük bir şey olacak. Artık sabrımız kalmadı. Kamyon geçiyor biz dua ediyoruz freni patlamasın diye. Sürekli bu korkuyla yaşıyoruz. Derik halkı bu konuda çok şikayetçi. Çocuklarımızı yolun karşısına gönderemiyoruz” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tokatköy rantsal dönüşüme karşı direniyor: "AKP zulüm belediyeciliği yapıyor, zorbalıkla insanları evinden atıyor"

SONRAKİ HABER

"İstifa yasağı kalktıktan sonra on bin sağlık çalışanı ayrıldı"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa