22 Ağustos 2022 15:00

Barolar, CMK ücretlerinde iyileştirme talebiyle eylem yaptı

Bursa, Mersin ve Adana baroları, avukatlık asgari ücret tarifesinde ve CMK ücretlerinde iyileştirme talep etti. 

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Avukatlık meslek sorunlarını görünür kılmak, CMK ve Avukatlık Ücret Tarifesinde sembolleşen "açlık sınırında" yaşamaya mecbur edilmelerine karşı Bursa, Mersin ve Adana Barosu basın açıklamaları gerçekleştirdi.

"BÜRO AÇAN AVUKATLARIN YÜZDE 54’Ü ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA KAZANIYOR"

Bursa Adliyesi önünde bir araya gelen avukatlar adına açıklamayı Bursa Barosu Başkanı Metin Öztosun okudu. İtirazlara rağmen Barolara sormadan bir gece yarısı kararnamesi ile açılan hukuk fakültelerinin yarattığı nicelik sorununa eklenen nitelik sorunlarıyla beraber büyük bir maddi ve sosyal kriz içinde olduğunu belirten Öztosun, "Yıllardır tüm çabalarımıza rağmen biriken sorunlara çözüm bulmak yerine avukatı iş yaparken daha da etkisizleştiren gerek adliyede, gerekse tapu, nüfus müdürlüğü gibi kamu makamlarında kısıtlamalar ve uygulamalarla avukatı adliye ve işlev dışı alana iten bir anlayışla mücadele etmek zorunda kalmaktayız. Avukatlık asgari ücret tarifesinin çok altında ücretlere CMK zorunlu müdafiliği yapmak durumunda bırakılan meslektaşlarım, bir de tek duruşmaya giremedi diye soruşturma ve kovuşturma baskısı altında bırakılmaktadır. CMK, mahkeme vekil ve beraat ücretleri aylar sonra ödenmektedir. Bu enflasyonist ortamda aldıkları üç kuruş ücret tek kelime ile pula dönmektedir. Bursa Barosu olarak yaptırdığımız bir ankete göre genç meslektaşlarımızdan büro açanların yüzde 54’ü asgari ücretin altında, yüzde 19’u asgari ücret seviyesinde, sadece yüzde 27’si asgari ücretin üstünde kazandığını beyan ediyor" dedi.

“CÜBBELERE İLİK AÇMAYA ÇALIŞANLARA KARŞI DURMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Avukatlık mesleğinin kamu hizmeti niteliği de gün geçtikçe aşındırıldığını belirten Öztosun, "Birçok sorunun siyasi irade tarafından yasal ve ekonomik düzenlemelerle çözülemediği veya çözülmek istenmediği boğucu ve yakıcı bir ortam sebebiyle her ay bir meslektaşımıza yapılan saldırı veya bir meslektaşımızın intihar haberi ile karşı karşıya kalmaktayız. Avukatların özgür, bağımsız ve geçinme kaygısı olmadan mesleğini icra edemediği, yargılama faaliyetine katılamadığı bir ortamda bağımsız ve tarafsız yargıdan, adil bir yargılamadan, adil bir devlet düzeninden söz edilemez. Bursa Barosu olarak tekrar ediyoruz ki bizlere ve halkımıza reva görülen bu kadere ve hiçbir haksızlığa boyun eğmeyeceğiz, hiçbir adaletsizliğe karşı susmayacağız, hak ettiğimizi alana kadar mücadele edeceğiz. Mücadelemizi yaparken bu cübbelere ilik açmaya çalışanlara karşı durmaya devam edecek, cübbelerimizi kimsenin önünde iliklemeyeceğiz. Şimdiye kadar bizim ne efendimiz oldu ne de kölelerimiz. Bundan sonra da olmayacak” dedi.

Bursa Barosu Başkanı Metin Öztosun avukatların taleplerini şöyle sıraladı:

  • CMK’deki kölelik ücretine hayır diyoruz.
  • CMK ücret tarifesi ‘ücret’ denebilecek angaryaya son verecek şekilde artırılmalı, avukatlık asgari ücret tarifesi ile eşitlenmelidir.
  • CMK avukatlarına beraat vekalet ücretine hükmedilmelidir.
  • CMK ücretleri-adli yardım ücretleri KDV’den muaf tutulmalıdır.
  • Ücret tarifelerinin gerektiğinde hemen arttırılması için yasal düzenleme yapılmalıdır.
  • Avukatlık ücret tarifesi tüm kayıplarımız dikkate alınarak hemen arttırılmalıdır.
  • Mesleğini yapan avukatların önüne yanlış yorumlamayla engel olarak getirilen hatalı KVKK yorumları ve uygulamalarına son verilmelidir.
  • Barolara şehrin büyüklüğü ile orantılı avukat kontenjan kotası getirilmelidir. (Bursa/EVRENSEL)

MERSİN: TALEPLERİMİZE KULAK VERİN

Mersin Barosu, avukatlık asgari ücret tarifesinde ve Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) ücretlerinde iyileştirme talebiyle açıklama yaptı. Mersin Adliyesi’nin bahçesinde yapılan açıklamaya Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Mersin Şube Eşbaşkanı İbrahim Kaya’nın yanı sıra çok sayıda avukat katıldı. 

Gazi Özdemir, 20 Kasım 2021 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde belirlenen ücretlerin ülkedeki ekonomik gelişmelerin gerekleriyle bağdaşmadığını, CMK ücret tarifesinin ise avukatlık asgari ücret tarifesinin oldukça altında olduğunu, emek ve mesainin karşılığı olmaktan öte külfete dönüştüğünü söyledi.

Taleplerinin bir an önce karşılanmasını isteyen Özdemir, CMK hizmetleri için Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi dışında bir belirlemenin kabul edilemeyeceğini ve her biri 3 yıl süren davanın ücreti olarak avukatlara reva görülemeyeceğini ifade etti. Yapılacak değerlendirmede görüşlerinin dikkate alınmasını istediklerini dile getiren Özdemir, mücadelelerinin devam edeceğini belirterek “Bizi duyun, sesimize ve taleplerimize kulak verin” diye konuştu.

ADANA

Adana Barosu da konuya dair Adana Adliyesi önünde açıklama yaptı. Çok sayıda avukatın katıldığı açıklamada, “Angaryaya hayır”, “CMK ve AAÜT’de düşük ücrete hayır” ve “Adalet için adalet” dövizleri taşındı. Eylemde konuşan Adana Barosu Başkanı Semih Gökayaz, avukatlık asgari ücreti tarifesinde ve CMK ücretlerinde iyileştirme talebinde bulundu. (MA)

ÖNCEKİ HABER

 İşçilerinin kaderi sendikal mücadele verip toplu iş sözleşmesi yaparak değişebilir 

SONRAKİ HABER

Sokak köpeklerini işaretleyen Havrita'ya erişim engeli getirildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa