23 Ağustos 2022 12:40

Norveç’te okulların açıldığı ilk gün öğretmen grevi 

Norveç’te okulların açıldığı ilk gün bin 424 öğretmen, ücret artışları konusundaki anlaşmazlık nedeniyle 10 kentte greve çıktı. 

Fotoğraf: Skolenes Landsforbund Sendikası

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo 

Norveç’te öğretmenler, bu yılki toplu iş sözleşmesinde sadece başkent Oslo’da anlaşmaya vardılar. Ülkenin geri kalanında ise üyeler yapılan teklife “Hayır” dedi. Oslo’da yüzde 3.71’lik genel bir maaş artışıyla öğretmenler sendikaları anlaşmayı kabul etti.

Öğretmenlerin grevi ilk olarak Skolenes landsbund sendikasına üye 3 kişi ile sembolik olarak 8 Haziran’da ve daha sonra diğer öğretmen sendikalarına üye toplamda 45 öğretmen ile yaz tatilinden önce Bergen ilinde başladı.

Utdanningsforbundet, Skolenes Landsforbund ile Lektorlaget sendikalarına üye olan öğretmenler İstedikleri maaşı alamadıklarını, elektrik, akaryakıt ve gıda fiyatlarının tavan yaptığı bir dönemde en düşük ücret artışını kabul etmeyeceklerini söyleyerek, yeni öğretim yılının başında grevi tırmandıracakları uyarısını sürekli dile getirmişlerdi.   

Eğitim-öğretim yılının başladığı 22 Ağustos Pazartesi günü grevci öğretmen sayısı 14 belediye ve 10 il belediyesindeki okullarda toplamda bin 424’e çıkarıldı. Grev isteğinin yüksek olduğu ve grevin uzun süreli olması bekleniyor. Sendikalar hem ücret artışı hem de öğretmenlerin koşulları için mücadele ettiklerini belirtiyorlar. Sendikalar, ayrıca, greve çıkan öğretmenlerin küçük yaşlardaki öğrencilerin bulunduğu sınıflarda çalışan öğretmenler olmadığına dikkat çektiler.  

Sendikaların çağrısıyla pazartesi akşamı çeşitli sokak eylemleri de gerçekleştirildi. Ülkenin birçok kentindeki eylemlere binlerce kişi katıldı.

ÖNCEKİ HABER

Nebati: Borsa İstanbul’a giren miktar 300 milyar doların üzerinde

SONRAKİ HABER

Aydın'da OHAL günleri! JES şirketi çalışabilsin diye Mezeköy'e giriş çıkışlar yasaklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa