23 Ağustos 2022 11:56

Aydın'da OHAL günleri! JES şirketi çalışabilsin diye Mezeköy'e giriş çıkışlar yasaklandı

Aydın'da JES sondajlarına karşı direnişe geçen köylülere gece saatlerinde jandarma bir kez daha müdahale etti, 18 kişi gözaltına alındı. Kaymakamlık, Mezeköy'e giriş çıkışları bir hafta yasakladı.

Fotoğraf: Umut Kocagöz

Paylaş

Özer AKDEMİR

Aydın'ın Köşk ilçesine bağlı Mezeköy ve Uzundere köyleri arasında yapılmak istenen jeotermal enerji sanstrali (JES) sondajlarına karşı köylülerin direnişine gece saatlerinde jandarma ikinci kez müdahale etti. Müdahale sırasında yaralanan köylüler olurken toplam 18 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar sabah saatlerinde serbest bırakıldı. Kaymakamlık, Mezeköy'e giriş çıkışları bir hafta boyunca yasakladı.

KÖYLÜLER GÜNLERDİR NÖBET TUTUYORLARDI

Köylüler, tarım alanlarının tam ortasında, incir ve zeytin bahçelerinin içerisinde, Köşk Çayı kenarına yapılmak istenen jeotermal sondajlarına karşı haftalardır direniyorlardı. Geçtiğimiz günlerde de şirketin çalışmaya başlamak istemesi üzerine sondaj alanına giden köylüler, yolun kenarına çadır kurarak iş maskelerinin araziye girmemesi için 24 saatlik nöbete başlamışlardı.

ÖNDE JANDARMA, ARKASINDA ŞİRKETİN İŞ MAKİNELERİ!

Dün jandarma, şirketin iş makinelerinin alana gireceğini belirtip köylerin yolu boşaltmasını istedi. Köyler ise yolu boşaltmayacaklarını, JES projesine karşı iki dava açtıklarını, yürütmeyi durdurma talep ettiklerini dile getirerek hukuki süreç belli olana kadar çalışmaya izin vermeyeceklerini söylediler. Köylülerin kararlı duruşlarını bozmaması üzerine jandarma, dün öğleden sonra köylere müdahale etti. Bu arada yaralananlar ve gözaltına alınanlar oldu. Buna rağmen köylüler alanı boşaltmadılar.

JANDARMA KANUNSUZ EMRİ UYGULAYAMAZ!

CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız,  Aydın Ziraat Mühendisleri Odası, AYÇEP üyeleri gibi kurum temsilcilerinin de köylülere destek verdiği görüldü.

Gece geç saatlerde jandarma komutanı tekrar yolun boşaltılması istedi. Köylülerin iş makinelerinin çalışmasına izin vermesini isteyen jandarma, valilikten böyle bir emir aldıklarını, hükümetin kararlarını yerine getirdiklerini söyledi. Köylüler ise yine hukuki sürecin devam ettiğini, kendilerinden izinsiz, sorgusuz sualsiz projeye karşı olduklarını söylediler. JES'lerin Aydın bölgesinde yarattığı çevresel ve sağlık sorunlarını iyi bildiklerini belirten köylüler, yaşam alanları korumak için mücadele edeceklerini dile getirdiler.

Köylüler ve milletvekilleri jandarmanın kanunsuz davrandığını, hukuksuz bir emrin yerine getirilemeyeceğini, kolluk kuvvetlerinin şirketin taşeronu gibi davrandığını söylediler.

GECE YARISI JANDARMA MÜDAHALESİ!

İYİ Parti Aydın Milletvekili Adnan Sezgin, "Şu an özel mülktesiniz. Burada bekleyen köylülere dağılın demeye hakkınız yok" dedi. CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız da jandarmanın özel mülke izinsiz bir şekilde girdiğini ve çıkması gerektiğini söyledi.

Jandarma komutanı ise şikayeti olanın savcılığa dilekçe vermesini istedi. Köylüler ve kurum temsilcileri, "Siz gidin dilekçenizi verin. Burası özel mülk, şirketin ağzıyla konuşmayın. Şirketin taşeronu gibi davranıyorsunuz" diyerek jandarmaya karşı çıktı.

Aydın Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Zeki Oymak, mahkemeden sonuç çıkıncaya kadar şirketin herhangi bir çalışmada bulunmaması gerektiğini vurguladı, jandarmanın bu doğrultuda önlem almasını istedi.

Jandarma komutanı, kurum temsillerinin ve köylülerin taleplerini görmezden gelerek gece saatlerinde müdahale emri verdi. Aralarında yaşlıların ve kadınların bulunduğu çok sayıda köylü darp edilirken 18 köylü gözaltına alındı.

KÖYLÜLERİ SÜPÜRDÜLER

Dün gece olay yerinde bulunan Umutsen Ekoloji Kolektifinden Umut Kocagöz, jandarmanın gece 02.30 gibi müdahale ettiğini, cop, gaz, tazyikli su kullanmadığını ancak çoğunlukla yaşlıların ve kadınların bulunduğu yerde köyleri adeta süpürdüğünü söyledi. Bu sırada darp olayları ve yaralananlar olduğunu aktaran Kocagöz, "Toplam 18 gözaltı oldu. Ben de gözaltına alındım. Bizleri kimlik işlemlerinin ardından saat 9.00 gibi serbest bıraktılar" dedi.

ÇİYAP VE AYEP ÜYELERİ KÖYE SOKULMADI

Öte yandan sabah köye gitmek isteyen Çine Yaşam Platformu (ÇİYAP) ve Aydın Ekoloji ve Yaşam Platformu (AYEP) üyeleri, jandarma tarafından köye sokulmadı.

Jandarma, Kaymakamlık tarafından köye giriş çıkışların bir hafta yasaklandığı kararını tebliğ ederek ÇİYAP üyelerini köy girişinde durdurdu.

ŞİRKET, JANDARMA GÖZETİMİNDE ÇALIŞIYOR

Köylülerin avukatı olarak köye girebilen Hicran Danışman, köylülerin dün gece çok ciddi bir müdahale ile karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Danışman, "Jandarma şu an hiç kimseyi köye sokmuyor. Köylüler evlerine çekilmiş, moralleri çok bozuk. Bu arada şirketin iş makineleri yol açma çalışması yapıyor bölgede" dedi.

Danışman, Kaymakamlığın yasağına karşı dava açacaklarını belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Norveç’te okulların açıldığı ilk gün öğretmen grevi 

SONRAKİ HABER

Şenyaşar ailesi Adalet Nöbeti’ni ablukada sürdürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa