23 Ağustos 2022 15:15

Emekçiler, Bursa Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde yemek ücretlerine yapılan zammın geri alınmasını istedi

Tarım Orkam-Sen Bursa Şubesi, Bursa Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde artan yemek fiyatlarını yaptığı basın açıklamasıyla protesto etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Yemek zammına tepki gösteren Tarım Orkam-Sen Bursa Şubesi, ‘Yapılan zammın geri çekilmesini’ istedi.

Yemek ücretlerine yapılan zamları kabul etmiyoruz. Geçinemiyoruz. İtirazımız var pankartı açan Tarım Orkam-Sen üyeleri sık sık ‘Yemek zammı geri alınsın, Yemek haktır satılamaz’ sloganı attı. Bursa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü önünde yapılan açıklamayı Tarım Orkam-Sen Bursa Şube Başkanı Fikret Gizir okudu.

“KRİZ GİTTİKÇE AĞIRLAŞIYOR”

Olağanüstü günlerden geçiyoruz diyen Gizir, “İktidar emeğe, emekçilere, çiftçilere, esnafa, kadınlara, gençlere, halka karşı adeta ekonomik darbe yapıyor. Göz göre göre ve sonucunu bildikleri ekonomik politikalarla emeği ucuzlatıyor, işsizliği, güvencesizliği artırıyor, yaşam koşullarını dayanılmaz hale getiriyorlar. Gittikçe ağırlaşan yoksulluk, işsizlik tablosu ile birlikte mevcut iktidarın yönetememe krizi de derinleşmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan veriler hayat pahalılığında son 20 yılın rekorunun kırıldığını gösteriyor.

TÜİK’e göre Temmuz ayında yıllık enflasyon yüzde 79,6 iken, İstanbul Ticaret Odası’na (İTO) göre yüzde 99,1 (İstanbul için) ve ENAG’a göre yüzde 176,0. İktisatçılardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAGRUP) açıkladığı veriler TÜİK rakamlarının vatandaşlar olarak yaşadığımız gerçek enflasyonu gizlemek için takla attırılan rakamlardan ibaret olduğunu bir kez daha ortaya koymaktadır” dedi.

“YEMEK ZAMLARI MAAŞLARIMIZA YAPILAN ZAM ORANININ ÜZERİNDE”

Hayatımızın her alanında yaşadığımız hayat pahalılığı ve zamları kamu yemekhanelerinde de gördüklerini ifade eden Gizir, “Kamu yemekhaneleri kuruluş amaçlarının dışında bir amaçla işletmecilik mantığıyla yönetiliyor karlılık hesabı yapılıyor. Yılbaşından bu yana Tarım ve Bursa İl Müdürlüğü’nde yemek fiyatları 10 TL’den, 14 TL’ye, ardından 14 TL’den 18 TL’ye ve Temmuz ayından itibaren de gösterge rakamı 2200’den 3000’e kadar olanların 20 TL’ye 3000 ve üzeri çalışanların ise 26 TL’ye çıkarılmıştır. Yemek ücretleri artarken menü ve porsiyonların küçülmesi de ayrı bir sorun olarak karşımıza geliyor. Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Bursa Orman Bölge Müdürlüğünde yemek fiyatları 14 TL ile başlarken 1100-2200 ek gösterge 15 TL, 2200-3500 ek gösterge arası 16 TL ve 3600 ek göstergeye sahip olanlara da 17 TL’dir. Yine Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Bursa DSİ 1. Bölge Müdürlüğü’nde yemek fiyatları 12,5 TL olarak belirlenmiştir. Aynı Bakanlığa bağlı bu kuruluşlardaki yemek fiyatları arasındaki fark açıklamaya muhtaçtır” dedi.

Yemek maliyetini kapsayacak işçilik, elektrik, su, doğal gaz gibi giderler kurum öz kaynaklarından karşılandığını hatırlatan Gizir, “Eğer bütçeden bu pay eksik geliyorsa bütçeden payımızı talep ediyoruz. Artık mızrak çuvala sığmıyor, bıçak kemiğe dayandı. Buradan yetkilere bir kez daha sesleniyoruz yapılan yemek zamları maaşlarımıza yapılan zam oranının üzerindedir. Yemek zamları geri alınsın” çağrısında bulundu. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ordu'da şarampole devrilen silindirin operatörü öldü

SONRAKİ HABER

Bir grup avukat ölüm gemisine karşı Amerika İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuruyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa