Üniversitelilerin büyük sınavı: Barınma sorunu kayıt heyecanını gölgeledi
Üniversiteliler şimdi de barınma sınavında ter döküyor. KYK yurt kapasiteleri yetersiz kalırken öğrenciler fahiş ev kiraları ve özel yurt fiyatları karşısında çare arıyor.
Fotoğraf: Eda Aktaş/Evrensel
Üniversiteye yerleşen öğrenciler şimdi de barınma sınavıyla karşı karşıya. KYK yurt kapasiteleri yetersiz kalırken artan ev kiraları ve özel yurt fiyatları da öğrencileri çaresiz bırakıyor. Bu koşullarda asgari ücretlilerin çocuklarını şehir dışında okutması da imkansız hale geldi.
Artan enflasyon ve zamlar öğrencilerin barınma krizini büyüttü. Geçen yıl ‘Barınamıyoruz’ diyen üniversite öğrencileri için bu yıl daha da zor geçecek. Üniversite kayıtları için il dışından İstanbul’a gelen çok sayıda öğrenci kayıt heyecanını yaşayamadan barınma derdine düştü. Devlet yurtlarında yer bulamayan öğrenciler artan ev kiraları ve özel yurt ücretleri karşısında ne yapacağını şaşırmış durumda. Öğrencilerin yoğun olarak yaşadığı Fatih’te emlakçılara göre kiralık ev sayısı geçtiğimiz senelere göre azaldı. İstanbul genelinde özel öğrenci yurtlarının fiyatıysa yıllık 30 bin TL’den başlıyor.
ÖĞRENCİ EVİ HAYAL OLDU
Nur Sena Durmaz, Bursa’dan geldiğini, hukuk fakültesine kayıt yaptıracağını belirterek “Evler çok pahalı, muhtemelen tercihim yurt olacak. Yurt fiyatları da aylık 6-7 bin civarı” dedi.
Mustafa Erdeniz Yıldız ise Manisa’dan geldiğini ve Kredi Yurtlar Kurumu yurdunda kaldığını belirterek “Geçtiğimiz yıl yurt ücreti 450 TL’ydi. Şimdi 800 TL ödüyorum. Eve çıkmayı isterdim ama kira fiyatlarından dolayı ne yazık ki eve çıkamıyorum” diye konuştu.
"ARTIK ÖĞRENCİLER ÇAPA’DA KALAMIYOR"
Fatih Çapa’da emlakçılık yapan Melis Tokatlıoğlu, “Buralarda kiralık ev sayısı çok. Kiralık evlerin en kötüsü bile 9 bin 500 TL. Öğrencilere uygun şu anda bir ev var, o da 3 oda bir salon 10 bin lira, o da senelik kontratla. Bir sene sonra hemen zam yapmaya çalışıyorlar. Burada tıp fakültesi olduğu için çok fazla kalan vardı. Ama artık öğrenci yok. Öğrenciler artık Fatih Çapa’da kalmıyorlar” dedi.
Emlakçı Neriman Şener ise tek tük kiralık ev olduğunu onların kirasının 8-10 bin lira arasında değiştiğini dile getirerek “Bodrum katlar var, onlar 5 bin lira. Henüz tek tük gelen öğrenciler var ama onlar da ev bulamıyorlar. Şu an bende kiralık 3-4 ev var. Daha önce bu dönemlerde daha çok olurdu” diye konuştu.
"YURT FİYATLARI 30 BİN TL’DEN BAŞLIYOR"
Tüm Yurt İşverenleri Sendikası (TÜYİSEN) Genel Başkanı Ahmet Baydar, bu yıl yurtlara talebin artmasını beklediklerini ifade ederek “Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı olduğumuz için yönetmeliğin verdiği ölçüde zam yapabiliyoruz. Bu sene fiyatlarımızda yüzde 100’e yakın bir artış yaşandı. İstanbul’daki fiyatlar yıllık 30-35 ila 80-100 bin lira bandında. Öğrenci bütçesi açısından belki çok olabilir ama, maliyetleri zor karşılıyor bu rakamlar” dedi. (İstanbul/DHA)
"ASGARİ ÜCRETLİ ÇOCUĞUNU NASIL OKUTSUN?"
CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından yaşanacak yurt krizine dikkat çekerek “Bu yıl yurt başvurularının 3-4 kat artması beklenirken, devlet yurtlarının yetersizliği ve fahiş kiralar barınma krizine davetiye çıkaracak” dedi. Barınma krizinin üniversite öğrencilerini vuracağını belirten Beşevirgen “Asgari ücretli çocuğunu nasıl okutsun” diye sordu. Yurt bulan öğrencilerin ise devletten aldıkları bursu KYK yurtlarına ödeyeceğini dile getiren Başevirgen “ 2022-2023 dönemi KYK yurt ücretleri ile ilgili henüz resmi açıklama yok ancak, KYK yurt ücretleri yapılan yüzde 80’lik zamla birlikte 500 ila 800 TL arasında olacak. Özel yurt fiyatları ise yıllık 20 bin ile 80 bin TL arasında” diye konuştu.
"KYK YURT KAPASİTESİ YETERSİZ"
Bu yıl Türkiye’deki örgün yükseköğretim programlarına 838 bin 892 adayın yerleştiğini hatırlatan Başevirgen “Toplamda 4 milyon öğrenci var ama KYK yurtlarının kapasitesi 750 bin kişi. Sadece bu yıl yerleşen öğrenci sayısı bile KYK kapasitesinden fazla. Aileler ve öğrenciler büyük bir barınma krizi ile karşı karşıya” dedi. Asgari ücretle geçinmeye çalışan bir ailenin, il dışında çocuk okutmasının neredeyse imkansız olduğunu söyleyen Başevirgen, “Özellikle büyük şehirlerde kiraların yanına bile yaklaşılmıyor. Asgari ücretle geçinen aileler için bu çok büyük bir problem. Gençlerimiz, ailelerine yük olmamak için KYK burslarına başvuruyor. 2021’de KYK kredi-burs ücretleri; lisans 650 lira, yüksek lisans 1300 lira, doktora ise 1950 lira olarak düzenlenmişti. Bu sene KYK lisans öğrencilerine 850 TL, Yüksek Lisans öğrencilerine 1700 TL ve doktora öğrencilerine 2 bin 550 TL kredi-burs verecek. Öğrenciler için bu para çok kıymetli. Ulaşım ve yemek ücretleri de düşünüldüğünde bu çocuklar bir ay nasıl geçinecekler? Her ailenin çocuğunu maddi olarak destekleme imkanı yok. Asgari ücretle geçinenler bunu nasıl yapacak? Birden fazla çocuk okutan aileler hangi birine para yetiştirecek? Yani öğrenci, aldığı 850 TL bursun neredeyse tamamını KYK yurtlarına ödeyerek devletten aldığını yine devletin diğer cebine koyacak. Eline sadece 50 lira kalacak” diye konuştu.
"YEMEKLER KÖTÜ, FİZİKİ ŞARTLAR YETERSİZ"
KYK yurtlarında kalan öğrencilerin sağlıksız, kötü ve hijyenik olmayan yemekler, kalabalık odalar, bozuk elektrik tesisatları ve dökük yurt binalarından yakındıklarını ifade eden Başevirgen “Devlet aldığı yurt parasına rağmen, öğrencilerimize temiz, hijyenik ve sağlıklı bir yaşam alanı sunamıyor. Zamlar geri çekilip bütün KYK yurtları ıslah edilmeli” çağrısını yaptı. (HABER MERKEZİ)