24 Ağustos 2022 04:15

İşçiler Evrensel'e sahip çıkıyor: ‘Medya’ patronlarınsa Evrensel bizimdir

Evrensel’in değil kendilerinin cezalandırılmak istendiğini dile getiren işçiler, tüm emekçileri Evrensel’e abone olmaya çağırıyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Evrensel'in ilan ve reklam hakkının iptal edilmesine işçiler tepkili. Pek çok fabrikadan işçiler gazetemize destek mesajı verdi, "Bizlere ağır çalışma ve yaşam koşullarını dayatanlara, bizi sermaye politikalarına yedeklemek isteyenlere karşı, sesimizi kesmek isteyenlere inat Evrensel’i yaşatacağız, söz veriyoruz." diye seslendi.

"EVRENSEL'İN İŞÇİ SINIFI VAR"

Bursa’da Aroma Gıda’da çalışan bir işçi, BİK'in kararının bir susturma hamlesi olduğunu dile getirerek “Evrensel’i susturmak isteyenler aslında bizleri susturmak istiyor. Kurulduğu günden beri nasıl baskılara boyun eğmediyse bugün de göstereceğimiz dayanışmayla tüm basılara birlikte karşı koyacağız” dedi.

Bir grup BOSCH işçisi de yolladıkları mesajda, “Metal işçisi kardeşlerimizi Evrensel’e abone olmaya davet ediyoruz. Patronlara karşı, iş birlikçi sarı sendikacılığa karşı yanımızda kale gibi dimdik duran Evrensel’i yalnız bırakmıyoruz. Kartel medyanın patronları varsa, Evrensel’in de işçi sınıfı var, bu böyle biline” dedi.

"METAL’DE TİS SÜRECİNİ EVRENSEL’DEN TAKİP ETTİK"

Metal sözleşmesi sürecinde tüm yaşananları Evrensel’den öğrendiklerini dile getiren Valeo’dan bir metal işçisi de “İçeride dönen pazarlıkları, konuşulanları sendikadan değil Evrensel’in bütün metal fabrikalarından yaptığı haberlerden öğrendik ve sendikaya baskı kurduk. Bugün mesele sadece Evrensel’i susturmak değil, bizlerin iletişimini, mücadelesini engellemek. Ama bu zor günleri de birlikte atlatacağız” diye konuştu.

Bir tekstil işçisi “Ekonomik kriz, yoksulluk artarak devam ediyor. Ülkede yaşanan gerçekleri yansıtan seslere tahammüllerinin olmadığını bir kez daha gördük. Bu karanlıktan dayanışma ve mücadele yoluyla çıkabiliriz” dedi.

YAZAKİ fabrikasından metal işçisi bir kadın da şu ifadeleri kullandı: “Bu ülkede bir şeylerin üstüne gitmeye çalıştığımızda önümüzü kesiyorlar. İşçi ve emekçilerin sesini duyurduğu önemli bir araç Evrensel gazetesi. Bu baskılar sadece Evrensel’e değil işçi ve emekçilere.” (Bursa/EVRENSEL)


"BİR SINIF OLDUĞUMUZU EVRENSEL’DEN ÖĞRENİYORUZ"

Murat UYSAL
Özlem Songül ABAYOĞLU
İzmir

Basın İlan Kurumunun gazetemizin ilan hakkını iptal etme kararına İzmir’de düzenlenen 19. Gençlik Yaz Kampı katılımcısı genç işçilerden de tepki geldi. Evrensel’in hayatlarını nasıl etkilediğini anlatan işçiler, “Bir sınıf olduğumuzu Evrensel’den öğreniyoruz” diyor.

Kocaeli’de bir metal fabrikasında çalışan işçi, “Evrensel nerede direniş varsa orada olan, mektuplarla sorunlarımızı aktardığımız, başka işçilerle haberleştiğimiz bir gazete. Bizim fabrikadan bir işçi mültecilere tepkili bir mektup yazmıştı. Buna Adana’dan mülteci bir işçiden yanıt geldi. Sonra mektuba bizim fabrikadan cevap yazıldı. Sonuçta o işçi mülteciler konusunda sınıf kardeşliği anlayışına kazanıldı ve bu Evrensel sayesinde oldu” dedi.

İşçi direnişlerinin haberlerini Evrensel’den okuduklarını anlatan işçi, “TPI işçilerinin mücadelesini Evrensel sayesinde öğrendik. Evrensel olmasaydı bundan haberdar olmayabilirdik. TPI’yı öğrenince ‘Bunu biz de yapabiliriz’ diye güç de bulabiliyoruz. Evrensel işte böyle bir yolu gösteriyor. Evrensel nasıl bizim yanımızdaysa bizim de maddi manevi yanında olmamız, okumamız, okutmamız lazım. Ek zammı nasıl yakıcı bir sorunu tartışıyorsak, gazetemize yönelik baskıları da aynı şekilde konuşmalıyız” diye konuştu.

"DAHA FAZLA KİŞİYE ULAŞTIRMALIYIZ"

Kocaeli’den bir başka metal işçisi de çalıştığı büyük fabrikada birbirlerine ulaşmakta zorlandıklarını ifade ederek, “Evrensel’e yolladığımız mektuplar sayesinde haberleşiyoruz” dedi. Direnişlerden, iş cinayetlerinden Evrensel sayesinde haberdar olduklarını belirten işçi, “Örneğin TPI işçileri kazandı. Bunu ilk Evrensel’de gördüm. Ben diğer işçilerin benim sınıf kardeşim olduğunu Evrensel’den öğreniyorum” dedi.

Metal işçisi, “İlan kesmeyle verdikleri mesaj, ‘Biz sizi kapatamıyoruz siz kendinizi kapatın.’ O zaman bizim yapacağımız da elimizden gelen desteği vermek, Evrensel’in daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamak” diye konuştu.

"BU KARAR TÜM EMEKÇİLERİ BAĞLIYOR"

Evrensel’le iki yıl önce sosyal medyada gördüğü bir kadın cinayeti haberi üzerinden tanışan bir metal işçisi de “5-6 ay sonra da işçi mektubu bölümünü fark ettim, okuyunca etkilendim. İsmini bilmiyordum ama başka bir ilde aynı sıkıntıları yaşayan benim gibi bir işçi olduğunu gördüm. Bayiden almaya çalıştım. Mektup yazdım, başka illerden yanıtlar geldi, çok yararlandım. Son olarak çalıştığım fabrikanın koşulları ve NATO ile ilgili mektup yazdım. Gençliğimde cemaat yurtlarında kalmıştım onu yazdım. İşyerlerindeki sıkıntıları yazıyorum. Evrensel bizim hakkımızı savunan tek gazete. Bu nedenle bu karar sadece Evrensel’i değil, ülkedeki tüm emekçileri bağlıyor. Buna karşı hep birlikte mücadele etmeliyiz” dedi.

"ŞİMDİ DAHA DA YAYGINLAŞTIRALIM"

Van’dan bir çağrı merkezi çalışanı da “Yoğun çalışma, asgari ücret, baskı, işten atma… Bizim yaşadıklarımızı yazdılar, bize yön gösterdiler. Çalıştığımız firma işçilerin böyle gündeme geleceğini bilmiyordu. Haberler devam edince atılan işçiler geri alındı” diye konuştu. Kafasını karıştıran konulara ilişkin Evrensel’i okuyarak çözüm bulduğunu dile getiren işçi, “Sorunlarımızın ne kadar ortak olduğunu gördüğüm kadar, çıkmazda olmadığımızı, deneyimlerin bize yolu gösterdiğini de görüyorum” dedi.

İşçi, BİK’in kararına ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Eskiden gazeteleri direkt kapatıyorlardı şimdi bu yolla kapanmaya zorlamak istiyorlar. Patronların elindeki gazetelere akıtılan ciddi bir fon var, Evrensel de bizim gazetemiz. Sadece yazmak, haber yaptırmak yetmez, okutmamız, yaygınlaştırmamız, dağıtmamız gerekir” dedi.

Adana’dan mülteci bir saya işçisi de 2015’te çıktıkları grevde Evrensel’in hep yanlarında olduğunu anlatarak, “Biz işçiler pes edelim diye bunu yapıyorlar. Sesimiz duyulmasın diyorlar. Saya grevinde kullandığımız bir söz var ‘Zaten yok, zaten yok’ diye. Herhangi bir korkumuz da yok. Tek seçeneğimiz sahip çıkmak” diye konuştu.


"EVRENSEL’İ SUSTURAMAZLAR"

TPI Composite işçileri - İzmir: Direnişimiz boyunca yanımızda olan ve sesimizi duyuran Evrensel’in yanındayız, yılmasınlar. Dünya tarihinde görülmemiştir ki hiçbir işçi topluluğunun birliği engellenip bastırılsın. Bu kararı adil bulmuyoruz. İşçilerin, emekçilerin, insanların sesini kısmak için bunu yapıyorlar. Her koşulda işçilerin, emekçilerin, halkın yanında olan Evrensel gazetesi daima var olacak. Evrensel’i susturamazlar.

Serel Seramik işçisi - Manisa: Bu ambargonun iktidarın kararı olduğu açık. Türkiye’de işçi/sendika hareketlerinin yazılı ve görsel basında haber olmaması, işçilerin sesinin duyulması ve kamuoyu oluşmasının engellenmek istendiği ortada. Amaç Evrensel’i değil, işçiyi susturmaktır.

Özgörkey Gıda işçisi bir kadın - İzmir: İşten çıkarıldığımda yanımda olan Evrensel gazetesiydi. Evrensel, işçi olmanın zorluklarını anlatan, onlarla ilgilenen ve benim gibi birçok işçinin sesi olan bir gazete. Mücadelemde bana destek olan bu basın kuruluşuna teşekkürü bir borç bilirim. İyi ki varsınız. Evrensel’in her zaman yanındayız.


EVRENSEL’İ YAŞATMALIYIZ

Çelik Kapı işçisi - Kayseri: Halkın doğru haber alma hakkını engellemeye çalışıyorlar. ‘Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlarmış’ sözünün yaşanmış hali. Fakat buna güçleri yetmeyecektir.

Mega Metal işçisi - Kayseri: Bu basın özgürlüğüne ambargodur. Halkın doğru haberleri öğrenmesini istemiyorlar. Ama işçiler ne yapar eder Evrensel’i yaşatmasını bilir. Ben Evrensel’i sözleşme döneminde duydum ve okumaya başladım. Benim gibi binlerce işçi takip ediyor ve destek de olacaktır.

Isısan Isı Metal işçisi - Kayseri: İktidarın koltuğunun sallandığı bu dönemde sadece gerçekleri haykıran, en önemlisi işçilerin eli ayağı dili olan Evrensel’in susturulmak istenmesi de halkın gerçeğe ulaşmasını engellemek için. İşçilerin örgütlenmesinde büyük rol oynayan basının önü kesilmek isteniyor. Buna izin vermemeliyiz.


"SÖZÜMÜZ OLSUN"

Novares işçileri - Gebze: Evrensel hak alma mücadelemizde bizleri yalnız bırakmadı. Adeta bizlerin kılavuzluğunu yaptı. Aramızdaki fikir ve eylem birliğine aracılık etme rolü ile işçi sınıfına karşı sorumluluğunu bizlerden esirgemeyen gazetemize sahip çıkacağız. Kimsenin bundan şüphesi olmasın. Yoksulluğun tavan yaptığı, alım gücümüzün uygulanan politikalardan kaynaklı çok azaldığı bir dönemden geçiyoruz. Bizlere ağır çalışma ve yaşam koşullarını dayatanlara, bizi sermaye politikalarına yedeklemek isteyenlere karşı, sesimizi kesmek isteyenlere inat Evrensel’i yaşatacağız, söz veriyoruz.

Federal Mogul işçileri - Kocaeli: İşçinin emekçinin sesi olan Evrensel’e yapılan bu tür baskıların iktidarın kararı olduğunun farkındayız. Gazetemize sonuna kadar sahip çıkacağımızdan, Metin Göktepe’nin o karanlık ve korkunç fırtınalarda bile batmayan gemisini selametle karaya ulaştıracağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.


EVRENSEL; BEDENİMİZ, GAZETEMİZ

Antep’ten bir fabrika işçisi

2012 yılında bir kitap fuarında “Direnişi Nasıl Dokuduk” kitabıyla karşılaştım. Bir dokuma fabrikasında yeni işe başlamıştım, işime yarar diye aldım kitabı. 7 Haziran 1995’de günlük yayın hayatına başlamış olan Evrensel gazetesini de bu şekilde tanıdım. Rantçılardan, çetelerden ve “bürokratlardan” yana değil, mağdur edilen halkın ve işçilerin yanındaydı. Onu susturmak için 8 Ocak 1996’da Evrensel Muhabiri Metin Göktepe’yi gözaltına alıp işkence yaparak öldürdüler.

Gaziantep’deki 1996 Ünaldı Direnişi’nde dokumacı işçilerin sesini günlük olarak tüm dünyaya duyurdu. 2010 kışındaki 75 gün süren Çemen işçilerinin direnişinde de işçilerin sesine ses oldu.

Zaten Evrensel dünyada işçilerin kurmuş olduğu ve günlük olarak yayın hayatına devam eden tek gazetedir. İşçi varsa Evrensel de var! Bu gazetenin bir sayfasında madenci yazar karanlığa indirir sizi, bir sayfada tersane işçisi zehir havuzundan kurtarır sizi, bir sayfada kuryeler sendikal hak talebinde bulunurken, vücudunuzun parçalarının tamamlandığını hissedersiniz. Bu bizim hayatımız, bedenimiz; gazetemiz. Burada gündemi, maaş çeklerini imzalayan iş adamları, basın çalışanlarını zapturapt altına alan bürokratik şiddet, tek adam değil, işçiler ve hakları belirler.

Önce eylül 2019’da Evrensel’in resmi ilan ve reklam yayımlama hakkını durdurdu Basın İlan Kurumu. Kendilerine tepki göstermek için gazetesine sahip çıkan, abone sayısını arttıran, destek olmak için arkadaşlarına da gazeteler alıp götüren işçilerin çabası bu zulmün karanlığını yırttı. Basın İlan Kurumu aldığı son kararıyla da Evrensel’in reklam yayımlama hakkını tamamen iptal etti. Evrensel biziz; insanlığa sevgimizi ve inancımızı baskılar, işkence ve ölümler durduramadı, durduramaz.

ÖNCEKİ HABER

Bakan Cengiz Topel Havalimanı’nın atıl olmadığını savundu: Günde ortalama 5 uçak!

SONRAKİ HABER

Hanefi Avcı, Süleyman Soylu hakkında suç duyurusunda bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa