Ölüm gemisi São Paulo ilerleyişini sürdürüyor
Söküm için Türkiye’ye gönderilen eski uçak gemisi São Paulo’yu Türkiye’ye doğru çeken Hollanda bandıralı Alp Centre’den 45 gün sonra ilk sinyal alındı.
Geminin rotası (solda) @gemitrafik'in Twitter paylaşımından alınmıştır | São Paulo gemisi (sağda), ABD Donanması
Ramis SAĞLAM
İzmir
Brezilya’dan sökümü yapılmak üzere SÖK Denizcilik tarafından ithal edilen zehirli madde içeren São Paulo eski uçak savaş gemisini çeken Alp Centre’den 45 gün sonra ilk sinyal alındı. Türkiye’ye doğru gelişi süren São Paulo, Batı Sahra açıklarında yüzdürülerek tam yol ilerleyişini sürdürüyor. Gemi trafikten yapılan takibe göre ortalama 7 knot hızla yedeklemeyi yapan São Paulo, kalan 2600 deniz mili yolu 16 günde tamamlayıp, Aliağa’ya 9 Eylül’de varmayı hedefliyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün São Paulo’nun Brezilya’dan yola çıktıktan 5 gün sonra (09.08.2022) Tehlikeli Madde Envanteri’ni (IHM) Türkiye karasularına girmeden önce yeniden yapılmasını istediği öğrenildi. Bakanlığın Brezilya Çevre Bakanlığı ve SÖK Denizcilik’e gönderdiği yazıda, SÖK Denizcilik tarafından Brezilya karasularındayken başka bir uluslararası yetkili bir firma tarafından AB Gemi Söküm formatına uygun olarak IHM’nin yapılmasını gerektiği belirtildi. Bakanlık, notifikasyon şartlı onayının yeniden değerlendirilebilmesi için Brezilya Yüksek Mahkemesi kararına ait bilgi ve belgelerin ve hazırlanan yeni Tehlikeli Madde Envanter Raporu’nun kendilerine iletilmesini istedi.
Yaşanan son gelişmeleri Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Çevre Mühendisliği bölümünden emekli Dr. Enver Yaser Küçükgül ve Akademisyen Aslı Odman gazetemize değerlendirdi.
“KİRLİ BİR TEZGÂHLA OLDUBİTTİYE GETİRECEKLER”
São Paulo’nun IHM raporunun bakanlık tarafından bir yıldır bilindiğini belirten Enver Yaser Küçükgül, bu raporu birçok yönden eleştirdiklerini, gazetelerde yayımlanan bu eleştirilerin Bakanlık yetkilileri tarafından okunmamış olamayacağını söyledi. Küçükgül, “Gemi yasadışı olarak 4 Ağustos’ta limandan kaçarcasına ayrıldıktan 5 gün sonra bu yazıyı yazmanın anlamı ne? Bakanın gücü yetiyorsa Cebelitarık ve çevresindeki ülkelerle ilişkiye geçip, durdurma ve geri çevirme işini yapsın” dedi.
"Atlantik’in ortasını geçen gemiye IHM yanlışmış, yenisi yapılsın ne demek oluyor?” diyen Küçükgül, denizin ortasında bu işin yapılamayacağını ve oynanan oyunun senaryo gereği olduğunu söyledi. Yapılanların “kirli tezgâh” olduğunu dile getiren Küçükgül, “SÖK Denizcilik, ‘Aliağa’ya gelip orada IHM raporunu yenileyelim’ demeleri durumunda Bakanlık ‘hay hay’ diyecek ve yeni bir oldubitti ile karşılaşacağız” diye konuştu.
"GEMİNİN İLERLEYİŞİ SÜRÜYOR"
Birçok yerde “Geminin gelişi durduruldu” şeklinde çıkan haberlere ilişkin, geminin gelişinin geçici olarak durdurulmadığını ve yola devam ettiğini söyleyen Akademisyen Aslı Odman ise "Bakanlık yazıda, Brezilya Çevre Bakanlığı’ndan Brezilya karasularında yapılacak yeni bir Tehlikeli Madde Envanteri istemiş. SÖK Denizcilik bunu uluslararası karasularında yapamayacağı için Türkiye karasularında yapacağı için gemi yeni bir Tehlikeli Madde Envanteri yapıldığında gelmiş olacak. Süreci başından beri takip ediyoruz. São Paulo’yu çeken Hollandalı Alp Centre’den alınan sinyaller geminin Türkiye karasularına doğru tam yol ilerlediğini gösteriyor” dedi.