24 Ağustos 2022 11:05

AYM'den yaşamını yitiren ağır hasta tutuklu Mehmet Oğru için hak ihlali kararı

Anayasa Mahkemesi, yaşamını yitiren ağır hasta tutuklu Mehmet Oğru'nun yaşam hakkının ihlal edildiğine ve ailesine tazminat ödenmesine hükmetti.

Fotoğraf: Mehmet Kaman/AA

Paylaş

Ergin ÇAĞLAR

Anayasa Mahkemesi (AYM) 19 Ağustos 2017 tarihinde yaşamını yitiren ağır hasta tutuklu Mehmet Oğru'nun yaşam hakkının ihlal edildiğine ve ailesine tazminat ödenmesine hükmetti.

Mehmet Oğru, Mersin'de 21 Kasım 2016 tarihinde, “terör örgütüne üye olma” ve “tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma” iddialarıyla hakkında açılan davada tutuklanıp Silifke M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na gönderildi. Cezaevine girerken sağlık durumu iyi olan Oğru'ya 23 Ocak 2017 tarihinde “akut farenjit” tanısı konuldu.

BEYİN KANAMASI GEÇİRDİ

30 Ocak 2017 tarihinde acil olarak Silifke Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Mehmet Oğru, oradan Mersin Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Polikliniğine sevk edildi. Burada Oğru’nun beyin kanaması geçirdiği tespit edildi. Hastanede 1 ay kalan Mehmet Oğru, nöroloji polikliniğine kontrol önerisiyle 8 Şubat 2017 tarihinde taburcu edilerek cezaevine gönderildi.

Annesi Vetha Oğru, 3 Şubat 2017 tarihinde dilekçe verip Mersin Üniversitesi Hastanesi’nde felçli olarak yatan çocuğunun kalan cezasının infazına evde devam edilmesini talep etti. Bakanlık, savcılığa, Mehmet Oğru’nun “hapis cezasının infazının hastalık nedeniyle ertelenmesi” maddesinden yararlanabileceğini bildirdi. Silifke Cumhuriyet Başsavcılığı ise cezaevinden Oğru'nun sağlık durumu hakkında bilgi istedi.

Bu sırda Oğru’ya yargılandığı diğer davada “10 ay hapis cezası, hükmün açıklanmasının geri bırakılması ve 1 yıl süreyle denetimli serbestlik" verildi.

31 Mart 2017'de cezaevi, Oğru hakkında Silifke Devlet Hastanesi'ne müzekkere yazdı, tedavisi yapıldıktan sonra sonuç raporu gönderilmesini istedi.

KANSER TEŞHİSİ KONULDU

Cezaevinin 14 Kasım 2017 tarihinde kaleme aldığı yazıya göre, cezaevi doktoru tarafından Mehmet Oğru'ya 13 Mart'ta “reflü”, 8 Mayıs'ta “akut solunum yolu enfeksiyonu”, 12 Haziran'da ise “zatüre” tanısı konuldu.

Önce Silifke Devlet Hastanesi’ne ardından Mersin Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edilen Oğru’ya "akciğer kanseri" tanısı konuldu. Bu tanıya rağmen Oğru, cezaevine geri gönderildi.

TIBBİ MÜDAHALEDE GEÇ KALINDI

Cezaevi, 16 Haziran 2017 tarihinde, Mersin Üniversitesi Hastanesi’nden, Oğru’nun cezaevinde kalıp kalamayacağı yönünde heyet raporu istedi.

Oğru, 31 Temmuz 2017 tarihinde Mersin Şehir Hastanesi’ne yatırıldı. Durumunun ağırlaşması üzerine babası, 2 Ağustos 2017’de Silifke Cumhuriyet Başsavcılığına dilekçe yazdı. Kanserin oğlunun tüm vücuduna yayıldığını ve cerrahi müdahale için geç kalındığını, oğlunun Mersin Kapalı Cezaevi'ne sevk edildiğini ve revir bölümünde tutulduğunu, kapalı görüşe son gittiğinde oğlunun konuşamaz halde olduğunu ve heyet raporu beklenmeksizin infazının ertelenmesini istedi.

YAŞAMINI YİTİRDİ

Cezaevi, 2 Ağustos 2017’de hastaneden heyet raporunun akıbetini sordu ancak herhangi bir yanıt alamadığını belirtti.

Oğru, 19 Ağustos 2017 tarihinde hastanede kanser sebebiyle yaşamını yitirdi.

Ölüme dair soruşturma başlatıldı.

KOĞUŞTA NE OLDU?

Anne Vetha Oğru, 11 Ocak 2018 tarihinde kolluğa verdiği ifadede, oğlunun beyin kanaması geçirdiği sırada hastaneye gittiklerini, burada oğlunun dudağının yaralı, ellerinin mor, yüzü ve ağzının şiş olduğunu gördüğünü söyledi.

Baba da ifadesinde, “Cezaevi oğlumu tedavi etmedi. Akciğer kanseri teşhisi konulduğunda doktorlar oğlumun cezaevinde tedavi edilmediğini ve geç kalındığını söyledi. İlk koğuşta oğlumun başına ne geldiğini bilmek istiyorum… Oğlum kanser hastası olmasına rağmen hastane kalıcı bakımı yapmadı, sürekli cezaevine geri götürülüyordu. Oğlum yatalaktı, niye cezaevine koydular? Davacı ve şikayetçiyim" dedi.

BAKANLIK: İHMAL YOK

Soruşturmada görüşü sorulan Bakanlık ise Oğru’nun ölümünde herhangi bir ihmal olmadığını, yapılaması gerekenlerin yapıldığını ileri sürdü.

SAVCI "DELİL YOK" DEDİ

Soruşturmada 7 Mart 2018 tarihinde “Oğru’nun ölümünde herhangi bir kimsenin kusurunun bulunduğuna dair delil olmadığı” öne sürülerek takipsizlik kararı verildi.

Karara karşı baba Oğru’nun yaptığı itiraz da 6 Temmuz 2018’de Mersin 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından reddedildi.

AYM’DEN HAK İHLALİ KARARI

Gelişmeler üzerine anne Oğru, 10 Ağustos 2018 tarihinde AYM'ye başvurdu. Başvuruyu 16 Haziran 2022 tarihinde karara bağlayan mahkeme, “insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının maddi ve usul boyutlarının ihlal edildiğine" ve "yaşam hakkının ihlal edildiğine" hükmetti.

Mahkeme ayrıca aileye 50 bin TL manevi tazminat ödenmesini karara bağladı. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Abdurrahman Gök’e hapis cezasının gerekçesinde ne haber var ne de gazetecilik

SONRAKİ HABER

Bakan Kasapoğlu: Yurt ücretlerini eylülde açıklayacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa