Edremit Körfezi’ndeki kirlilik alarm veriyor
Edremit Çevre Derneği ve Balıkesir Tabip Odası, yaptırdıkları analiz raporlarını da paylaşarak Edremit Körfezi’ndeki deniz kirliliğinin halk sağlığını tehdit ettiğine dikkat çekti.
Zeytinli Çayı ve Edremit Körfezi | Fotoğraf: Nevzat Demir/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Edremit Körfezi’nde çözümü sürekli geçiştirilen ‘deniz kirliliği’ sorunu bölge halkı için tehdit oluşturuyor. Edremit Çevre Derneği ve Balıkesir Tabip Odası yaşanan kirliliğe ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.
Altyapı yetersizliği karşısında hızlı çarpık kentleşmenin kirliliğe neden olduğunu ifade eden Edremit Çevre Derneği ve Balıkesir Tabip Odası, “Acil olarak gerekli önlemler alınmazsa, durum hızla bir çevre felaketine doğru gidiyor” uyarısında bulundu.
Edremit Çevre Derneği Başkanı Kubilay Saygın Öztürk ve Balıkesir Tabip Odası Başkanı Dr. Necdet Uçan imzasıyla yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"2021 yılından itibaren Sağlık İl Müdürlüğü analiz sonuçları ilginç bir şekilde sürekli “İyi” olarak açıklanmaya başlandı. Bu durum 2022 yılında da ‘İyi, Orta’ şeklinde devam etti. Hiçbir şekilde ‘Kötü’ sonuç açıklanmadı Körfez sahillerinde. Oysa bütün bu sürede özellikle derelerin denize boşaldığı yerlerdeki ağır koku; pek çok sahilde görülen bulanıklık ve köpüklenme; en önemlisi de deniz suyuyla temastan sonra ortaya çıkan ve özellikle çocuklar ile yaşlılarda görülen, ateş ve ishale yol açan hastalıklar, kamuoyunu ziyadesiyle rahatsız etmekteydi. Körfez’de hiçbir yeni altyapı yatırımı yapılmadığı halde, raporlardaki bu “düzelme eğilimi” haliyle yurttaşları tatmin etmedi, bu sonuçlara inanamadılar."
BAĞIMSIZ ANALİZ YAPTIRILDI
Kamuoyundan gelen talepler doğrultusunda ve gerçeği öğrenebilmek için bağımsız ve akredite bir kuruluşa analiz yaptırdıkları belirtilen açıklamada halk sağlığını tehdit eden sonuçlar paylaşıldı: "BÇM ÇEVMER Ölçüm Analiz ve Laboratuar Hiz. San. ve Tic. Ltd. Şti.’ne yaptırdığımız ve derelerin denize döküldüğü noktaları esas aldığımız numuneler arasında Edremit Çayı’nın denize ulaştığı noktanın analiz sonucu bizleri gerçekten hayrete düşürdü. Bu analize göre 100 mililitre deniz suyunda en fazla 1.000 birim olması durumunda insan sağlığı için tehlike yaratan E. Coli 1.500 çıktı. Yine 100 mililitre deniz suyunda en fazla 370 birim olmasına durumunda insan sağlığı için tehlike yaratan Enterekok ise 1.700 birim çıktı."
EDREMİT ÇAYINA KANALİZASYON KARIŞTIĞININ GÖSTERGESİ
Enterokok düzeyindeki yoğunluğun Edremit Çayı’na çok yoğun atıksu (kanalizasyon) karıştığının göstergesi olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Zira yaz başından beri ve halen burası ziyadesiyle kanalizasyon kokuyor. Altınkum’da denize girenlerden pek çoğu da hastalanıyor. Bu durumu ilgililerin ve sorumlu kuruluşların kamuoyuna izah etmesini bekliyoruz. Neden bu sahilin yüzme amaçlı kullanılma kapatılması yönünde bir uyarı yapılmadığının açıklanmasını istiyoruz. Gerekirse bu noktada yeni tahliller de yaptıracağız.” denildi. (Balıkesir/EVRENSEL)