25 Ağustos 2022 19:10

HDP Sözcüsü Günay: Türkiye’nin çözüm derdi varsa Suriye’den çıksın

Suriye’ye yönelik operasyonları “Kürdü tasfiye operasyonu” olarak ifade eden HDP Sözcüsü Günay: “Türkiye’nin bir çözüm ve barış derdi varsa yapması gereken tek şey Suriye topraklarından çıkmasıdır"

Fotoğraf: MA

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, gündemdeki gelişmelere dair Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) Diyarbakır’daki Genel Merkez Danışma Bürosu'nda basın toplantısı düzenledi.

ESAD’IN YENİDEN MUHATAP ALINMASI

İktidarın Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik operasyonlarının sürdüğünü kaydeden Günay, "2011 yılından itibaren kesintisiz bir şekilde Suriye’deki savaşı destekleyen hatta besleyen iktidar, ilk kez Esad’la görüşmekten, diyalogdan bahsediyor. Biz elbette parti olarak bütün sorunların diyalog ve müzakere ile çözülmesinden yanayız ancak, iktidarın amacının gerçekten müzakere ve diyalog olmadığının da farkındayız. Bu diyalog teklifinin gerekçeleri bir yana, gelinen aşamada Esad’ın yeniden muhatap alınması, Saray’ın ve ona bağlı çetelerin Suriye’deki savaşı kaybettikleri anlamına da gelmektedir. Yani Saray’dan çekilen ‘Esad’ı devirmek’ adlı korku/macera filminin finali absürt bir komediye dönüştü” dedi.

‘İKTİDARIN KÜRDÜ TASFİYE OPERASYONU’

Günay, "Bu maceraperestliğin ve ihvan rejimini Suriye’de hakim kılma girişimlerinin bedelini, milyonlar çok ağır ödedi ve halen de ödüyor. Ancak Saray Rejimi, geniş bir Ortadoğu coğrafyasını etkileyen bu yıkımdan ders almamış olacak ki; Esad’la diyalogun yine Kürtsüzlük temelinde gerçekleşebileceğine ilişkin çözümsüz bir politikada ısrar ediyor. Saray Rejimi, önce IŞİD eliyle yapamadığı, daha sonra bizzat kendisi Suriye topraklarına girerek gerçekleştirmek istediği Kürtleri tasfiye operasyonunu, bu kez diyalog ve müzakere adı altında Esad rejimi ile ortaklaşarak ya da Esad’a devrederek gerçekleştirmenin yollarını arıyor” şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE ÇÖZÜM İSTİYORSA SURİYE’DEN ÇIKMALI"

Günay, konuşmasına şöyle devam etti: “Pazarlık, şantaj ve Kürt düşmanlığı bir çözüm siyaseti olamaz. Türkiye’nin Suriye’de bir çözüm ve barış derdi varsa yapması gereken tek şey; Suriye topraklarından çıkmasıdır, kendisine bağlı gruplara verdiği destekten vazgeçmesidir.  Her gün sivillerin SİHA saldırıları ile katledildiği, kaçırıldığı, malların yağmalandığı, demografik yapının değiştirildiği, cinayetlerin gerçekleştirildiği bölgelerde sorumluluğu olan bir iktidarın diyalog ve müzakere arayışı, olsa olsa bu suçların daha derinleştirilmesine neden olacaktır." (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Gezi tutuklularına 27 Ağustos'ta mektup ve kart gönderilecek

SONRAKİ HABER

Meslek kanununa karşı mücadelede Eğitim-Sen’e düşen sorumluluklar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa