Akçay sulak alanında inşaat projesinin yürütmesi durduruldu
Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı'nda Edremit Belediyesi tarafından verilen inşaat ruhsatlarının iptali için açılan davada mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Fotoğraf: Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği
Özer AKDEMİR
Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı'nda Edremit Belediyesi tarafından verilen inşaat ruhsatlarının iptali için açılan davada mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Balıkesir 2. İdare Mahkemesi imar planlarına ve mevzuata uygun olmadığı gerekçeleriyle projenin yürütmesini durdurdu.
SULAK ALANA İNŞAAT PROJESİNE DAVA AÇILMIŞTI
Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı'nda inşaat ruhsatı veren Edremit Belediyesinin kararına karşı Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Doğa Araştırmaları Derneği, Yeşil Düşünce Derneği, Edremit Çevre Sağlığı ve Doğayı Koruma Derneği, Çevre Koruma Kooperatifi, Doğa Derneği ve bir grup yurttaş tarafından verilen inşaat ruhsatlarının alanla ilgili mevcut imar durumunun, sulak alan mevzuatı ve korunan alan mevzuatına aykırı olduğu dava açılmıştı. Dava sürecinde yapılan bilirkişi keşfi sonrası hazırlanan raporda da projenin imar planlarına aykırı olduğu dile getirilmişti. Bilirkişi raporunda özetle; Edremit Belediyesi tarafından “Enginkent Akçay Konut Projesi” ile ilgili verilen inşaat ruhsatlarının bulunduğu parsellere ilişkin Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’ne uygun olarak düzenlenmiş ve onaylanmış herhangi bir imar planın olmadığı dile getirilmişti.
EKOLOJİK SİSTEM OLUMSUZ ETKİLENİR
Edremit Belediye Meclisinin kararlarının Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’ne göre herhangi bir geçerliliğinin olmadığının belirtildiği raporda, “Edremit Belediye Başkanlığınca “Enginkent Akçay Projesi “için verilen imar durumları ve ruhsatlar, yürürlükte bir plan olmadan verilmesi sebebiyle Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ne uygun değildir. İnşaatına başlanan ve devam eden söz konusu yapılaşmaların mevcut ekolojik sistemi olumsuz etkileyeceği gerekçeleri ile Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’ne uygun değildir” denilmişti. Raporun son bölümünde ise projede kamu yararı olmadığı, yapılaşma çabasının bölgenin sulak alan ve koruma alanı değerlerine olumsuz etki edeceği ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğu dile getirilmişti.
“TELEFİSİ İMKANSIZ ZARARLARA NEDEN OLUR”
Bilirkişi raporuna yapılan itirazları yerinde görmeyen mahkeme heyeti oy birliği ile aldığı kararında “1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı onaylarına ilişkin herhangi bir bilgi ve belgenin olmadığı, Edremit Belediye Başkanlığınca verilen imar durumları ve ruhsatların yürürlükte bir plan olmadan verilmesi sebebiyle mevzuata uygun olmadığı anlaşıldığından dava konusu işlemlerde hukuka uyarlık bulunmadığı kanaatine varılmıştır” dedi. Mahkeme heyeti dava konusu işlemin uygulamaya devam edilmesi durumunda, telafisi güç veya olanaksız zararlar doğuracağı, böylelikle uyuşmazlığın esası hakkında karar verilinceye kadar maddi ve manevi varlığında telafisi güç zararların ortaya çıkabileceğini belirterek işlemin yürütmesini durdurdu.