HDP’li Eksik gıda fiyatlarını Meclis gündemine taşıdı
HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, bir yıl içerisinde gıda fiyatlarındaki yüzde 176'lık artışı Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye sordu.
Fotoğraf: DHA
Gıda fiyatlarının bir senede yüzde 176 artmasını Meclis gündemine taşıyan HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye “Satın alma gücü düşen ve sürekli olarak fakirleşen yurttaşların bu sorununa çözüm bulabilmek için bir çalışma yapılacak mıdır?” diye sordu.
HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, gıda fiyatlarının yükselmesini Meclis gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin yanıtlaması için Meclise soru önergesi veren Eksik, “2022 yılının ilk sekiz aylık döneminde gıda fiyatlarında yüzde 91,7 oranında artış yaşandı. Ocak-ağustos döneminde ekmek, pirinç, un, bulgur, makarna fiyatları yüzde 94, oranında arttı, et ve balık fiyatları yüzde 56,6, süt, süt ürünleri ve yumurta fiyatları yüzde 60,1, yağ fiyatları yüzde 31,2 oranında, meyve fiyatları yüzde 195,4, sebze fiyatları yüzde 168,3, bakliyat fiyatları yüzde 57,4, diğer gıda maddelerinin fiyatları ise yüzde 81,8 oranında arttı” ifadelerini kullandı.
Gıda fiyatlarında yıllık olarak yüzde 176 oranında artış gözlendiğini hatırlatan Eksik, “Bu yıl ağustosta geçen yılın aynı ayına göre ekmek, un, bulgur, makarna fiyatlarında yüzde 192,7, et-balık fiyatlarında 101,5, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 135,2 oranında artış oldu” dedi.
"YETERLİ GIDAYA ERİŞİMİ İÇİN ÇALIŞMALARINIZ VAR MIDIR?”
Eksik, Bakan Kirişçi’ye şu soruları yöneltti.
- 2015-2022 yılları arasında 19 Ağustos tarihi itibariyle tarım sektörü büyüme rakamları, ithalatı gerçekleşen tarım ürünleri ve miktarı nedir?
- Gıda fiyatları yükselirken, artışların çiftçiye yansımadığı doğru mudur? Bu konuda bir çalışmanız bulunmakta mıdır?
- Küresel iklim değişikliğinden etkilenen riskli ülkeler arasında yer alan Türkiye’de, tarımsal verimliliği ve üretimi artıracak, tarımsal üretimi geleneksel yapıdan kurtaracak ne gibi çalışmalar yapmaktasınız?
- Bakanlığınızın Mobil Gıda Hattı'na, il müdürlüklerinize ve CİMER'e yapılan başvurular arasında fahiş fiyat artışıyla ilgili şikâyetlerin oranı nedir? 2015-2022 yılları arasında 19 Ağustos tarihi itibariyle Türkiye genelinde ekmek, et, sebze, peynir, süt ve yoğurt fiyatlarına yüzde kaç zam yapılmıştır? Satın alma gücü düşen ve sürekli olarak fakirleşen yurttaşların bu sorununa çözüm bulabilmek için bir çalışma yapılacak mıdır? Yurttaşların büyük çoğunluğunun yeterli gıdaya erişimini engelleyen, zorlaştıran ve yüksek gıda fiyatlarının nedeni olan yanlış tarım ve gıda politikalarının düzenlenmesi için ilgili kurumlarla bir çalışmanız var mıdır? Yurttaşların evrensel haklarından olan yeterli gıdaya erişimi için çalışmalarınız var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir? Gıda ve temel ihtiyaç ürünlerinde arz-talep dengesiyle uyuşmayan fiyat artışlarının tespiti için hangi sıklıkla denetim yapılmaktadır?
- 2015-2022 yılları arasında 19 Ağustos tarihi itibariyle denetlenen işletme sayısı kaçtır? Haksız fiyat artışında bulunan kaç işletme tespit edilmiştir? Kesilen ceza miktarı ne kadardır? (HABER MERKEZİ)