Akkuyu'da zam isteyen işçiler işten çıkarıldı
Akkuyu Nükleer Santrali’nde düşük zam dayatmasını kabul etmeyen yaklaşık 500 işçiye işten çıkarıldıkları söylendi.
Akkuyu Nükleer Güç Santrali | Fotoğraf: Mustafa Ercan/DHA
Akkuyu Nükleer Santrali’nde Aydıner İnşaat’a bağlı çalışan ve yüzde 23 zam dayatmasını kabul etmeyen yaklaşık 500 işçiye, sözlü olarak işten çıkarıldıkları bildirildi.
Rus devlet şirketi ROSATOM, Türkiye merkezli IC İÇTAŞ’la sözleşmesini iptal edip yerine Rusya merkezli TSM ile sözleşme imzalamıştı. Bu hamleyle tartışmaların odağında olan Akkuyu Nükleer Santrali’nde emek sömürüsü açısından ise değişen bir şey olmadı.
Yüzde 35 zam talep eden işçiler, patronun yüzde 23’lük zam teklifini reddetti ve koğuşlardan çıkmayarak iş bıraktı. Yaklaşık 1700 işçinin çalıştığı Aydıner İnşaat’ta 2 gündür çalışmayan işçilerden 500’üne dün (26 Ağustos) işten çıkarıldıkları bildirildi.
TSM, işçilerin ücretlerine yüzde 35 zam yapılacağını duyurmuştu. TSM dışındaki firmalarda çalışan işçiler de aynı oranda zam talep etmişti. Aydıner İnşaat A.Ş. ise işçilere yüzde 23 zam teklif etmişti. İşçiler bu zammı kabul etmeyince baskılar başlamıştı.
AKKUYU NÜKLEER A.Ş.'DEN AÇIKLAMA
Yaşananlara dair Akkuyu Nükleer A.Ş.'den de açıklama geldi. Açıklamada "Eyleme katılanların sahaya girişlerinin engellenmesine karar verilmiştir. Aydıner İnşaat yönetimi, alınan önlemler hakkında protestocuları önceden bilgilendirmiş ve sorunun en kısa sürede çözüleceği garantisini vermiştir" denildi.
Açıklamada iş bırakan işçilerin diğer işçilere "zorluk çıkardığı" öne sürüldü ve "Aydıner İnşaat’ın üst düzey yetkilileri protestocularla görüşerek çalışmalarına devam etmelerini istemiş ve anlaşmazlıkların 29 Ağustos Pazartesi gününe kadar çözüleceği konusunda güvence vermiştir. Ancak iş bırakma eylemi devam ederken protestocular, nükleer santral sahasındaki inşaat çalışmalarını engellemeyi sürdürmüşlerdir" denildi.
İŞÇİLER İŞTEN ÇIKARILDIKLARINI SÖYLEDİ
Evrensel'e ulaşan bir işçi, "Zam talebiyle çarşamba günü iş bıraktık. Bize ‘Cumaya kadar bekleyin. Talebinizi değerlendireceğiz’ dediler. Bazı arkadaşlarımız işe döndü. Biz iş bıraktık. Cuma gün zam belli olacağı için yaklaşık 500 arkadaş işe gittiğimizde, işyerine girişte kullandığımız kartlarımızı kapıda cihaz okumadı. Bize açıklama yapan formenler işten çıkarılanların hesaplarına yol parası olarak 3’er bin lira avans yatırılacağını, 4 gün sonra da kıdem tazminatlarımızın yatırılacağını söyledi" dedi.
“BİZ YÜZDE 35 ZAMMIMIZI İSTEDİK”
Ana firmanın işçi ücretlerini yüzde 35 arttırdığını ifade eden bir başka işçi, hak ettikleri ücreti istedikleri için işten atıldıklarını belirtti.
İşçi şunları söyledi, “Yüzde 35 zammı ana firma taşeron firmalara vermiş. Ana firmadan aldıkları ücreti keserek yüzde 23 teklif ettiler. Verdikleri para emeğimizin karşılığı değildi orada yaşadığımız şartlara karşı. Sabah beş buçukta kalkıp sekizde iş başı yapmak için servis araçlarını bekliyorduk. Akşamları da aynı şekilde araba beklemesi, yolda geçen zaman, istirahat saatlerimizden gidiyordu. (Adana/EVRENSEL)