"Ek ödeme ayrımcılığı kabul edilemez"
Sağlık emek ve meslek örgütleri, aile hekimliği ek ödeme yönetmeliğinin taleplerini karşılamadığını işaret ederek Sağlık Bakanlığı’na taleplerimize kulak verin diye seslendi.
Fotoğraf: Evrensel
Sağlık Bakanlığı’nın sağlık emekçileri arasında ayrıma neden olan ve talepleri karşılamayan ek ödeme yönetmeliğine tepkiler sürüyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, yönetmelikte aile hekimlerine destek ödemesi oranının yüzde 42, diğer sağlıkçılara yüzde 3 yansımasına tepki göstererek “Bu ayrımcılığı kabullenmek mümkün değil” dedi.
Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Numune Yerleşkesinde yapılan açıklamada, ek ödeme değil, tek ödeme istediklerini dile getiren SES Ankara Şube Başkanı Kubilay Yalçınkaya, yönetmeliğin koruyucu sağlık hizmetinden de uzak olduğuna dikkat çekti. Bakanlığın sağlık emekçilerinin mücadelesi karşısında bazı talepleri tam olarak karşılanmasa da kısmi bir iyileştirme yapmak zorunda kaldığına işaret eden Yalçınkaya, “Ancak bakanlık, birinci basamakta tüm sorunların çözümlenmiş gösterse de yönetmelikte halen ‘küme dışında’ birçok sorunu ve sağlık emekçilerini bıraktı” diye konuştu.
"YÜZDE 39 FARK KABUL EDİLEMEZ"
Destek ödemesi adı altında tavan ücret üzerinden unvana göre yüzde 3 ile 42 oranında ödeme yapılacağını ifade eden Yalçınkaya “Ayrıca AYM kararına rağmen, bu ödeme ihtar puanı alanlara bir aydan üç aya kadar destek ödemesi yapılmayacağı hükmü getirerek adeta bir fiile iki ceza mantığı işletiliyor” dedi. Destek ödemesinin ekip çalışanları arasında yüzde 39 oranında anormal bir fark yaratmasının ücrette adalete aykırı olduğunu dile getiren Yalçınkaya “Yine ekibin bir parçası olan ASM’de çalışan işçiler ise bu ek ödemeden hiçbir şekilde yararlanamayacaktır” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
"SAĞLIK EKİP İŞİDİR"
İzmir Tabip Odası, İzmir Aile Hekimleri Derneği, TAHUD ve SES İzmir Şubesi, aile hekimliği ödeme ve sözleşme yönetmeliğinde yapılan değişikliğin taleplerini karşılamadığını söyledi. İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, teşvik ödemesi adı altında yapılacak ödemenin, aile hekimlerinin günlük poliklinik sayısı koşuluna bağlanmasının hekimlik sisteminin özüne ve ruhuna aykırı olduğunu söyledi. Aile hekimlerinin ücretlerin, günlük muayene sayısına endekslenmesinin koruyucu sağlık hizmetlerinden vazgeçilmesi sonucunu doğuracağına dikkat çeken Kaynak “Aile sağlığı çalışanları için belirlenen destek ve teşvik ödemesi oranları çok düşük. Sağlık bir ekip işidir. Aile hekimliği sisteminin yükünü taşıyan aile sağlığı çalışanları için belirlenen ödeme oranları hakkaniyetle bağdaşmamaktadır” dedi. Kaynak, taleplerini şu şekilde sıraladı: “Yoksulluk sınırı altında çalışmadığımız, ek ödeme değil, emekliliğine yansıyan tek ödeme istiyoruz. Baskı-tehdit ve cezalarla yönetilmediğimiz güvenli ortamlarda, kamu binalarında, yeterli çalışanla koruyucu sağlık hizmetlerinin öncellendiği kamusal bir sağlık hizmeti istiyoruz.” (İzmir/EVRENSEL)