"Yasakçı kaymakam" hakkında suç duyurusu: Aydın Köşk kaymakamı görevi kötüye kullanmakla suçlanıyor
Aydın'da kurum temsilcileri Köşk İlçesi kaymakamı Tuğba Polat hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına verdikleri dilekçeyle suç duyurusunda bulundu.
Fotoğraf: Evrensel
Özer AKDEMİR
Aydın’daki birçok kurum temsilcisi Köşk İlçesi kaymakamı Tuğba Polat hakkında suç duyurusunda bulundular. Bugün Cumhuriyet Başsavcılığına verilen şikayet dilekçesinde Kaymakam Polat, "Görevi Kötüye Kullanma ve Zor Kullanma Yetkisine İlişkin Sınırın Aşmakla" suçlandı.
ZOR KULLANMA YETKİSİ AŞILDI
Çok sayıda kurum temsilcisi tarafından imzalanarak verilen şikayet dilekçesinde, Aydın Köşk İlçesi Mezeköy Köyü’nde JES faaliyetleri için köylülerin tarla ve bahçeleriyle ilgili olarak acele kamulaştırma işlemi yapıldığı ve bu şekilde köylülerin topraklarına el konulduğu aktarıldı. Topraklarına el konulan köylülerin JES sondajlarına karşı hukuk mücadelesi başlattıklarının vurguladığı dilekçede "Bu mücadele kapsamında 23.08.2022 günü özel mülk arazilerinde etten duvar örerek; şirket araçlarının geçişine izin vermemişlerdir. Bunun üzerine köylüler, gecenin ilerleyen saatlerinde kolluk görevlileri tarafından zor kullanılmak suretiyle dağıtılmışlardır. Dağıtılma esnasında kolluk görevlilerince köylülere karşı görevin gerektirdiği ölçünün dışında kuvvet kullanılmış; köylüler darp edilerek, gözaltına alınmışlardır. Bu şekilde kolluk amir ve görevlileri 'Zor Kullanma Yetkisine İlişkin Sınırın Aşılması' suçunu işlemişlerdir" denildi.
"KAYMAKAM GÖREVİNİ KÖTÜYE KULLANDI"
Köylülerin gözaltına alındığı gün, Köşk Kaymakamlığının da; “kamu düzeni ve genel güvenliğin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması... ” gibi gerekçelerle Mezeköy’e giriş ve çıkışları 7 gün boyunca yasakladığına dikkat çekilen dilekçede şu görüşlere yer verildi: "Öncelikle Kaymakamlıkça alınan bu karar 'ölçülülük ilkesi'ne aykırıdır. Kaymakamlığın, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. maddesine göre; toplantı ve yürüyüşleri erteleme gibi hak ve özgürlükleri daha az kısıtlayıcı bir yetkisi varken, bu yetkiyi kullanmayıp; uygulama yönünden kişi hak ve özgürlüklerini daha fazla kısıtlayan, sınırlayan ve baskı altına alan bir yola tevessül etmesi 'Görevi Kötüye Kullanma' suçuna vücut verecektir. Kaldı ki, Kaymakamlık’ın bu kararı ile Anayasa hiçe sayılmıştır. Köylülerin 'barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma hakkı, ifade özgürlüğü, örgütlenme hakkı, etkin bir yargı yoluna başvurma hakkı, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı, mülkiyet hakkı' ağır şekilde ihlal edilmiş; böylece Kaymakamlık Yetkilileri görevlerini kötüye kullanmışlardır."
KAYMAKAMLIK KARARININ UYGULANMASINDA AYRIMCILIK
Kaymakamlık kararının uygulanması esnasında da ayrımcılık yapıldığının belirtildiği açıklamada milletvekili, baro başkanı gibi yetkililerin köye girişine izin verilirken; vatandaşlar, çevre ve ekoloji dernek üyeleri, sivil toplum örgütü üyeleri ile avukatların girişine izin verilmediğinin altı çizildi. Kaymakamın bu şekilde Anayasanın “ eşitlik ilkesi” ile “ayrımcılık yasağı”na aykırı davranılarak “Görevi Kötüye Kullanma” suçu işlediğinin vurgulandığı dilekçede şöyle denildi: "Yine Aydın Emek ve Demokrasi Platformu tarafından 25.08.2022 günü Mezeköy Köyü’nde basın açıklaması yapmak istemişler; fakat kolluk görevlilleri, Kaymakamlık kararını gerekçe göstererek platform üyelerini köye almamıştır. Bu şekilde platform üyelerinin Anayasada koruma altına alınan 'seyahat özgürlükleri' engellenerek; 'Görevi Kötüye Kullanma' suçu işlenmiştir. İlgililer hakkında suç oluşturan eylemleri ile ilgili olarak davacı ve şikayetçiyiz."
Kurum temsilcileri Kaymakam Polat hakkında belirtilen suçlardan soruşturma başlatılması ve soruşturma sonunda da kamu davası açılmasını talep ettiler.
Kaymakam Polat, Mezeköy'lülerin mücadelesi ile ilgili bir haberimize de erişim engeli getirtmişti.