29 Ağustos 2022 05:11

LC Waikiki’nin kuralı: Sus, boyun eğ, çalış...

En çok yakınılan konulardan biri adaletsiz ücret dağılımlarıydı. Hepimizin yaptığı iş aynıyken herkes aynı maaşı alamıyordu.

LC Waikiki’nin kuralı: Sus, boyun eğ, çalış...

Fotoğraf: Fırat Turgut - Evrensel

İşten çıkarılan bir LC Waikiki işçisi
İstanbul

Merhaba sevgili Evrensel okurları.

Ben birkaç gün öncesine kadar LC Waikiki’de çalışan bir işçiydim. Yapılan mobbingler ve haksızlıklardan dolayı birçok arkadaşımız şikayetçiydi. Eski personelde yaptıkları işlerden dolayı bel fıtığı gibi meslek hastalıklarının oluşması, yöneticiler klimalı odalardayken işçilerin yazın kan ter içinde, kışın da soğukta çalışması sürekli dile getiriliyordu. Yaptığımız LC Waikiki’nin en ağır işlerinden biriydi.

En çok yakınılan konulardan biriyse adaletsiz ücret dağılımlarıydı. Hepimizin yaptığı iş aynıyken herkes aynı maaşı alamıyordu. Biz de cuma günü yapılan toplantıda şikayetimizi dile getirdik. Toplantıda buraya operatör olarak girdiğimizi ama bize operatör parasını iki yıl sonra alabileceğimizi söylediklerini, işin ağır olduğunu ve alın terimizin karşılığını alamadığımızı, yoğun ve fazla mesaili çalıştığımız için bedenen ve psikolojik olarak çürüdüğümüzü, şartların bizi zorladığını söyleyerek, ücret iyileştirmesi yapılmasını istedik.

Bu konuyu tartışırken bizim bölümün yöneticisiyle başka bir bölümün yöneticisi bana “Sen bu bölümün sözcüsü müsün?​” diye karşılık verince ben de “Hayır kendi hak ve taleplerimi iletiyorum” dedim. Peşinden “Sen insanları kışkırtıyorsun yönetime karşı. Yemekten sonra yanımıza gel” deyip toplantıyı bitirdiler. Yemekten sonra takım lideri bana “Seni idari binaya bekliyorlar” diyerek iş akdimin feshedildiğini söyledi. İnsan kaynaklarına gittiğimdeyse hiçbir şekilde beni dinlemeden performans yetersizliğinden dolayı çıkışımın verildiğini söylediler. O sırada insan kaynakları yetkilisi “İnsanları örgütleyip yönetime karşı ayaklandırıyorsun” dedi. Ama ben çok iyi biliyorum ki performans yetersizliği bir bahaneydi. Kendilerinin yaptığı adaletsizliğe karşı yapılan herhangi bir itirazda insanları susturmaya çalışıyorlar.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Kadın işçiler devlere karşı

Kadın işçiler devlere karşı

Chinatool grevi, ücretleri eriten Şimşek programının arkasında dizilenleri gözler önüne seriyor: Programın uygulayıcısı iktidar, programdan güç alıp %25 zam dayatan Chinatool ile Şimşek’in kapısını aşındırdığı Chinatool’un ortağı uluslararası finans tekeli HSBC... Küçük parçaların üretimi için küçük elleri kullanılan kadın işçiler, bu dev ittifaka sendikalarıyla kafa tutuyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
İmamoğlu’ndan belediye operasyonlarına tepki: Sandık gelecek, bir kişi gidecek, her şey değişecek.

Evrensel'i Takip Et