29 Ağustos 2022 11:39

Pancar için verilecek taban fiyat ürünün geleceğini belirleyecek

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şeker pancarı üreticileriyle bir araya geldi, sorunlarını dinledi... Çiftçi, şeker pancarı için girdi maliyetlerine uygun bir taban fiyat bekliyor.

Fotoğraf: CHP

Paylaş

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şeker pancarı üreticilerinin maliyet artışı nedeniyle mağduriyet yaşadığını belirterek, taban fiyatın bu yıl girdi maliyetleri dikkate alınarak belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Ulukışla ve Bor ilçesinde pancar üreticilerle görüşen Gürer, Şekerpancarı eken çiftçi sayısının sürekli azaldığına dikkat çekti.

Ömer Fethi Gürer, maliyet artışlarının önüne geçilmemesi ve üreticiye destek verilmemesi halinde, önümüzdeki yıllarda şekerpancarı üreten çiftçi sayısının azalabileceği uyarısında bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulukışla ve Bor’da pancar üreticisi çiftçilerle görüştü. Hüsniye köyünde tarlada şekerpancarı durumunu yerinde gördü, çiftçilerin sorun ve taleplerin dinledi.

KÖYDE 50 AİLE PANCAR YETİŞTİRİYORDU, ŞİMDE 5’E DÜŞTÜ

Hüsniye Köyünde önceki yıllarda 50’den fazla çiftçinin şekerpancarı ürettiğini söyleyen Gürsel Karakaya, şu anda yan köyde şeker pancarı üreten çiftçi sayısının 5-6 civarında olduğunu belirtti. Bölgede şeker pancarı üretiminin bitme noktasına geldiğini söyleyen çiftçi, yakın köylerde şeker pancarı eken çiftçin kalmadığını söyledi.

ÇİFTÇİ DAHA DA PERİŞAN OLACAK

Tarlasına her yıl farklı bir ürün denediğini ancak bir türlü kar edemediğini söyleyen Hacı Ali Avcıoğlu ise “Geçen yıl lahana ekiyordum, bu yıl şekerpancarı ektim. Ancak maliyetler çok yüksek. Her yıl bir ürün deniyoruz ama tutturamıyoruz. Şeker pancarında 1100 lira civarındaki avans fiyatı, maliyeti bile karşılamıyor. Görünün o ki çiftçi daha da perişan olacak” dedi.

TABAN FİYAT EN AZ 1700 LİRA OLMALI

Şeker pancarından para kazanamamaları halinde önümüzdeki yıl ekim yapmayı düşünmediklerini anlatan Burak Kipar, gübre fiyatının 5-6 kat artarak 14 bin 500 liraya çıktığını, elektrik ücretlerinin ise 3-4 kat arttığına dikkat çekti. Bu yıl çiftçinin son şansı olduğunu söyleyen üretici, “Taban fiyatı 1700 lira civarında olmaz ise maliyeti kurtarmaz ve üretici de bir daha şeker pancarı ekmez” diye konuştu.

NAKLİYE ÜCRETİ BİLE İKİ KATINA ÇIKTI

Çiftçinin bu yılki kadar mağdur ve sahipsiz olduğu bir dönemin hiç yaşanmadığını anlatan üretici, verildiği söylenen desteklemelerden de faydalanamadıklarını belirterek, “Nakliye ücreti de büyük oranda arttı. Geçen yıl 200 lira nakliye ücreti ödüyorsak bu yıl 400 lira ödeyeceğiz” şeklinde konuştu.

ŞEKER PANCARI STRATEJİK BİR ÜRÜN

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise stratejik bir ürün olan şekerpancarından şeker, küspe, melas ve alkol elde edildiğine dikkat çekti.

ÜRETİM ALANI SÜREKLİ AZALIYOR

TÜİK’in geçen yılki bitkisel üretim tahmininde 2021 yılının mayıs ayında şeker pancarı üretim tahminini 21 milyon ton olarak açıkladığını ancak üretimin 17 milyon 800 bin tonda kaldığını anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu yıl TÜİK 19 milyon ton şeker pancarı üretileceğini tahmin ediyor. Ancak şeker pancarı ekim alanları sürekli daralıyor. Daha az çiftçi şeker pancarı ekiyor. 2011 yılında 171 bin 752 şeker pancarı üreticisi varken 2020 yılında 93 bin 812’ye düştü. 2022 yılı sözleşmeli tarım verilerine göre ise 78 bin 755 şeker pancarı üreticisi şeker pancarı üreteceğini taahhüt etti” dedi.

FABRİKALAR KAZANDI ÇİFTÇİ KAYBETTİ

Geçen yıl 420 lira olan taban fiyatı bu yıl prim desteğiyle birlikte 1100 liraya çıktığını hatırlatan Gürer, “Şeker pancarının tonunu çiftçiden 420 liraya alan fabrikalar, pancardan elde ettikleri küspeyi yine çiftçiye 1100 lirayla sattılar. 5 lira olan şekerin kilosu özel fabrikalarda 30-35 liraya çıktı. Onlar kazandı ama çiftçi kazanamadı” değerlendirmesinde bulundu.

VERDİKLERİ DESTEKLE 1 LİTRE MAZOT BİLE ALINMIYOR

Desteklemelerin de yetersiz olduğuna değinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçen yıl 1 dekara 18 lira mazot desteği verilirken bu rakamın 22 liraya çıktığını ancak geçen yıl 8 lira 80 kuruş olan mazotun bu yıl 22 lira olduğunu belirterek, verilen desteklerle 1 litre mazot bile alınamadığını söyledi.

ÇİFTÇİ KOTA SORUNU YAŞAMAK İSTEMİYOR

“Pancar üreticisinin ekimden vazgeçmesinin en önemli nedenlerinden biri de fabrikaların üreticiye verdiği fiyatın düşük olmasıdır” diyen CHP Milletvekili Gürer, “Gübre, tohum, ilaç, suluma suyunda kullanılan elektrik ücretinin yüksek olmasının yanı sıra yeterli destek verilmemesi çiftçiyi ekimden uzaklaştırıyor. Çiftçiye yeterli destek verilirse çiftçi de üretimde kota sorunu yaşamadan üretim yapabilir” dedi.

FABRİKALARIN ŞARTLARI ÇOK AĞIR

Eylül ayında şeker pancarı hasadına başlanacağını belirten Gürer, “Bölgemizde şeker fabrikalarının özelleştirilmesi nedeniyle alım yaparken ağır şartlar öne sürmesi, çiftçiye üretimden uzaklaştırıyor. Ekim alanlarının azalması nedeniyle ekim alanı kotası kaldırıldı. Ancak üretim kotası halen devam ediyor” dedi.

CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer yaptığı açıklamada; “Gözler şeker pancarı taban fiyatında. Geçmiş yıllarda şeker pancarı taban fiyatı eylül ayının ilk haftasında açıklanıyordu. 2021 yılı kampanya döneminde tonu 420 TL olarak taban fiyat belirlendi. Bu süreç çiftçiye zarar ettirdi. 2021 yılı aralık ayında fabrikalar şeker üretimini tamamladı. Çiftçiden düşük fiyatla alınan şeker pancarından elde edilen şekerin fiyatı, 2022 yılı mart ayından sonra ciddi ölçüde arttı. İktidar ithal şekere de kapı araladı. Çiftçi kazanmadı. Özel sektör fabrikaları karını katladı. Bu yıl çiftçi ekim için istekli olmayınca TÜRKŞEKER 19 Ocak 2022 tarihinde 800 TL/Ton olarak açıkladığı şeker pancarı avans fiyatını mart ayında ekim dönemi geldiğinde %25 artırarak ton fiyatını 1.000 TL’ye çıkardı. Prim ve ek ödemelerle şeker pancarı avans fiyatı 1.100 TL/Ton olarak açıklandı. Çiftçi eylül ayında taban fiyat artışı bekliyor. Bu sefer pancarda verilecek taban fiyat ürünün geleceğini belirleyecek. Enerji, mazot ve gübre başta olmak üzere girdi maliyetlerinden dolayı üreticinin beklentisi gideri karşılayacak bir taban fiyat verilmesidir” dedi.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

TÜİK verilerine göre dış ticaret açığı temmuzda 10 milyar 690 milyon dolara yükseldi

SONRAKİ HABER

Yargıtay, eşine “çirkin” diyerek hakaret eden erkeği suçlu buldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa