01 Eylül 2022 04:23

Bayraklı Belediyesi işçileri: SODEMSEN devreden çıksın, taleplerimiz karşılansın

Yaşanabilir bir ücret talep eden Bayraklı Belediyesi işçileri, özellikle SODEMSEN’in devreden çıkarılmasını ve doğrudan belediye yönetimiyle toplu sözleşme masasına oturmak istediklerini dile getirdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eda AKTAŞ
İzmir

İzmir Bayraklı Belediyesi ile işyerinde örgütlü Genel-İş İzmir 6 No’lu Şube arasında toplu sözleşme süreci devam ediyor. 1250 işçiyi ilgilendiren sözleşmede bugüne kadar 7 oturum yapıldı. Bayraklı Belediye adına Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikasının (SODEMSEN) yetkilileri ile yapılan görüşmelerde işçilerin sosyal ve ekonomik talepleri kabul edilmedi. Açlık sınırının 6 bin 889, yoksulluk sınırının ise 22 bin 442 lira olduğunu hatırlatan Bayraklı Belediyesi işçileri, şu an aldıkları net ücretlerin açlık sınırının altında kaldığını söyledi. Yaşanabilir bir ücret talep eden işçiler, özellikle SODEMSEN’in devreden çıkarılmasını ve doğrudan belediye yönetimiyle toplu sözleşme masasına oturmak istediklerini dile getirdi.

‘SÖYLEMLE EYLEM TUTMUYOR’

Maddi konularda anlaşma sağlanamadığını söyleyen Bayraklı Belediyesi Fen İşleri İşyeri Temsilcisi Nuri Sönmez, “Tekliflerine göre en düşük ücret net 6 bin 200 lira olacak. Bunun üzerine yol yemeği koyuyorlar ama yol yemek zaten bizim doğal hakkımız. Açlık sınırı 6 bin 800, yoksulluk sınırı 22 bin civarında. Sen insanları açlık sınırının altında çalıştırmaya çalışıyorsun. SODEMSEN’in yapısı MESS’e benziyor. Haktan, hukuktan, adaletten bahsediyorlar, genel başkan açıklamasında enflasyon yüzde 147 diyor ama daha düşük bir zam oranı teklif ediyorlar. Söylemle eylem tutmuyor” dedi.

‘YEMEK PARASI 29 LİRA’

En düşük işçi yevmiyesinin şu an 151 lira olduğunu hatırlatan Sönmez, “En düşük yevmiyeye 205 lira teklif veriliyor. Enflasyon bu kadar artmışken, sen her gün AKP’yi yerden yere vururken sen de aynı sistemi uyguluyorsun. Yani burada SODEMSEN işçileri ücretle terbiye etmeye çalışıyor. Bizim buradaki derdimiz ekmek kavgası. Biz onlardan çok bir şey istemiyoruz. Gerçekten yaşayabileceğimiz bir ücret istiyoruz” diye konuştu.

Sönmez, “Yemek parası net 29 lira, bugün bir tavuk ekmek yesek 30-35 lira. Verdikleri gıda yardımı parasıyla sadece 5-6 kilo sıvı yağ alınabiliyor. 390 lira ile marketten ne alabilirim? Bizim taleplerimiz 112 gün ikramiye, alışveriş çekinin 1000-1200 lira olması, yemek ve yakacak paralarının güncellenmesi” diye konuştu.

‘GEÇİNEMİYORUZ’

Park Bahçe İşçisi Yüksel Sevim de “SODEMSEN’in devre dışı bırakılıp belediye başkanıyla görüşme yapıp sözleşmemizin imzalanmasını istiyoruz” dedi.

Yol, yemek ve yan haklar çıkarıldığında net ücretlerinin hemen hemen asgari ücrete denk geldiğini söyleyen Sevim, “Ustabaşıyım, 162 lira yevmiyem var. Sabah dışarıda kahvaltı yaptığımız zaman 15-20 lira, öğlen geçiştirmek için bir şeyler yediğimizde en az 25 lira, yol 15 lira, yevmiyenin yarısı gidiyor. Eve, elektriğe, suya, kredi kartlarına ne kaldı? Geçinemiyoruz yani” diye konuştu.

Uğur Aydın da “Bayraklı Belediyesi SODEMSEN’in verdiği komik bir teklifle karşı karşıyayız. Eski yevmiyeler üzerinden teklif veriliyor. Bekar olduğum halde ben bile geçinemiyorum. Çünkü her gün gelen zamlar zorluyor. Söylemleriyle yaptıkları birbirini tutmuyor. Zaten tutsaydı şu an enflasyonun altında bir teklifle gelmezlerdi. Verdikleri teklif iktidarın açıkladığı yalan enflasyonun yarısı bile değil” dedi.

‘GEÇİNEBİLMEK İÇİN EK İŞ YAPIYORUM’

Fen işlerinde demir atölyesinde usta olarak çalışan Barış Akgün de gelen zamlardan dolayı aldıkları ücretin yetmediğini ifade etti. İki çocuğu ve eşiyle yaşadığını, evde sadece kendisinin çalıştığını söyleyen Akgün, geçinebilmek için ek iş yaptığını anlattı.

Akgün, “Tüp 80 lirayken biz isyan ediyorduk, şimdi 320 lira oldu. Yevmiyemiz 150 lira, yüzde 100 zam olsa ne olur? 3 liralık makarna 11 lira olmuş, yoğurt 70 lira. Buna göre SODEMSEN’in yüzde 200 zam teklif etmesi lazım ki geçinebilelim. Çocuğumun biri bu sene birinci sınıfa başlıyor. Servis geçen yıl 500 liraydı bu sene 1100 lira deniyor. Kayıt için 1500 lira verdik, daha 1500-2000 lira masraf edeceğim. Bu çocuğun aylık masrafı en az 2 bin lira olacak. Diğer çocuğum bu sene dershaneye gidecek. Geçen sene 600 lira deniyordu, şimdi 1600 lira istiyorlar. SODEMSEN bunu bilmiyor mu, biliyor? Devlet bile yüzde 80 enflasyon açıklıyor. Aldığım maaş yetmiyor. İşten çıktıktan sonra ek iş yapıyorum. Birçok arkadaşımız öyle” diye konuştu.

‘BORÇLA YAŞIYORUZ’

SODEMSEN’in işçileri muhatap almadığını söyleyen işçilerden Doğan Enes Yıldız, “Sesimizi duymuyorlar. SODEMSEN’i başımızdaki bürokratlar getirdi, masamıza oturttu. Kendileri oturmak isteselerdi her şey çok daha basit çözülebilecekti. Halkçı belediye başkanlarının böyle bir dayatmayı yapmamaları gerekiyor” dedi.

Bakır Yiğitder de “Biz toplu sözleşme görüşmelerine belediye başkanı girsin isteriz. Kavgamızı belediye başkanıyla yapalım. SODEMSEN’i kabul etmiyoruz. Bir çocuğum var 17 yaşında, dershaneye yazılacak, 25 bin istediler. Ayrıca okul masrafları var. Ben yıllık 80 bin lira maaş alıyorum, 20-30 bin sürekli bankalara gidiyor, oraya buraya borçlanıyorum” dedi. Verilen yol ve yemek parasının yetersiz olduğunu söyleyen Yiğitder, “Sabah kahvaltıda iki boyoz, bir bardak çaya 18 lira verdim. Öğlen yemeği 31 lira yaptı. Bir günde 49 lira yemeğe gidiyor. Cebimizden yemek parası vermiş oluyoruz” diye konuştu.

‘SODEMSEN KAPATILMALI’

Genel-İş İzmir 6 No’lu Şube Başkanı Değer Yıldız “Bize teklif edilen ücretler açlık sınırının altında ücretler. Yani şu an yoksulluk sınırı 22 binin üstüne çıkmış, açlık sınırı 7 bine yaklaşmış. Bu arkadaşların bize ilk teklif olsa bile açlık sınırının üstüne bir rakam teklif etmeleri gerekirken, açlık sınırının altında. Yani bu kabul edilebilir bir şey değil” dedi.

Yıldız, “Belediye başkanları ile şubeler anlaşmalarına rağmen SODEMSEN vermiyor diye sözleşmelere imza atılmıyor. Biz doğuda kayyumlarla bile bu kadar zorluk yaşadığımızı düşünmüyoruz. SODEMSEN’in kapatılması gerekiyor. Bu hançerin işçi sınıfının bağrından çıkarıp atılması gerekiyor. SODEMSEN aradan çekilsin sendikalar belediye başkanlarıyla, işverenlerle sözleşme masasına otursun diyoruz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Beltur sözleşmeleri yenilenmiyor, belediye değil halk cezalandırılıyor

SONRAKİ HABER

"Türkiye büyüdü işçinin payı küçüldü"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa