31 Ağustos 2022 20:34

Trafik kazalarının sebebi yanlış ulaşım politikaları, ihmal ve denetim yetersizliği 

Makina Mühendisleri Odası, yaptığı açıklamayla trafik kazalarının sebebinin yanlış ulaşım politikaları, ihmaller ve denetimsizlik olduğunu vurguladı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından Edirne, Mardin, Gaziantep, Marmaris, Bursa, Çorum, Balıkesir başta olmak üzere son günlerde yaşanan trafik kazalarıyla ilgili yapılan açıklamada, kazaların sebebinin yanlış ulaşım politikaları, ihmaller ve denetimsizlik olduğu vurgulandı.

MMO Başkanı Yunus Yener imzalı açıklamada, ağustos ayında ülke genelinde meydana gelen trafik kazalarında katliamı çağrıştıran ölü ve yaralı sayısının olmasının, trafik güvenliği politikalarının doğru yürümediğini veya uygulamada aksayan yönlerin olduğunu gösterdiği belirtildi.

Yener, "Daha önce devlet yollarında daha sonra da otoyollarda bilimsel temeli olmayan hız limiti artırımı, ülkenin trafik güvenliği politikalarında sorun olduğunu düşündürmekte ve daha birçok sorunun çözüm beklediği ancak defalarca talep etmemize rağmen çözülmediği görülmektedir" dedi.

Hız limitlerinin kazaların olduğu Niğde-Mersin-Şanlıurfa’nın dahil olduğu kısımlarda 120 km/h’den 130 km/h’ye, bazı diğer otoyollarda ise 120 km/h’den 140 km/h’ye yükseltildiğini hatırlatan Yener şunları söyledi:

"Karayolları trafik güvenliği açısından uygulanan güvenli-optimum hız sınırının popülist yaklaşımlarla artırılarak değiştirilmesi ve hatalı bulduğumuz bu kararla beraber ülkemizdeki bilinçsiz sürücü davranışları ile farklı hız limitlerini gözetmeden 130 km/h ile seyreden otobüsler, 120 km/h hızla seyreden tırlar, can güvenliğini tehdit ederek tehlike yaratmakta, büyük can ve mal kayıplarına ve maddi hasarlı kazalara neden olmaktadır.”

"TEKNİK ALTYAPI VE DENETİM PİYASANIN İNSAFINA BIRAKILAMAZ"

Yener, "Başta denetim olmak üzere teknik altyapı, mevzuat ve uygulamalar kamusal bir görevdir ve piyasanın insafına bırakılamaz. Bu alanda denetim ve gözetimler artırılmadıkça ölümlü ve yaralanmalı yüzlerce kaza görmeye devam edilecek, kara yollarımızın ne kadar güvensiz, araçlarımızın 'güvenlik' durumlarının ne kadar kötü düzeyde olduğu tekrar tekrar görülecektir. Oysa kara yollarında güvenli seyahat etmek her vatandaşın hakkıdır" dedi.

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Yener, makine mühendislerinin önerilerini şöyle sıraladı:

  • Ülkemizde yolcu ve yük taşımacılığında, deniz ve demir yolu yolcu taşımacılığına ağırlık veren, ayrıca toplu taşımacılığa öncelik veren bir ulaşım master planına ihtiyaç vardır. Enerji verimliliği temelinde yolcu taşımacılığında demir yolu/raylı taşımacılığa öncelik verilmeli ve “Gece Trenleri” (Anadolu Ekspresi, Mavi Tren gibi) seferleri artırılmalıdır.
  • Hız konusundaki ilk ve öncelikli önerimiz, hatalı olan hız sınırı artırımı kararının geri çekilmesi, uzun araştırmalar sonucunda trafik güvenliği açısından belirlenen optimum hız sınırlarına, yani eski hız limitlerine geri dönülmesidir. Hız denetimleri ile beraber şerit disiplini ve takip mesafesi denetimleri de yapılmalıdır. 
  • Karayolları Trafik Kanunu’nun günün şartlarına uygun ve trafik güvenliğini gözetecek şekilde yeniden düzenlenmesi, hız sınırı aşımı ile hız sınırlayıcı ekipman sökümü/iptalinin asli kusurlar arasında sayılması gerekmektedir. 
  • Otoyollar ile şehirlerarası devlet kara yollarının şehir içi geçişleri düzenlenerek yerleşim yeri dışına alınması ve çevre yollarında imar uygulamalarının yasaklanarak doğru bir ulaşım koridoru oluşturulması gerekmektedir. 
  • Trafik güvenliğine yönelik, kavşak ıslahı, pasif koruma sistemleri ile ilgili uygulamalar ve zemin yüzey ıslah çalışmaları artırılmalıdır. 
  • Standardı düşük olan devlet ve il yollarında kritik noktaların iyileştirilmesi, ağır tonajlı trafiğin denetlenmesi, gerekirse trafik güvenliği açısından ağır tonajlı trafiğe uygun olan yeni güzergahlar belirlenmesi, sık sık ve 7/24 saat ağırlık kontrolü yapılması gerekmektedir. 
  • Daha önce açıkladığımız üzere, özellikle ticari taşıtlarda; hız sınırlayıcıların aktif hale getirilmesi, ayar ve denetimlerinin uygun değerlerde ve gerektiği biçimde yapılması, araç muayenelerinde hız sınırlandırıcı donanımlarla ilgili kusurların ağır kusur olarak acilen düzenlenmesi gerekir. 
  • Araç servisleri, denetim, kayıt ve sorumluluk altına alınmalı, merdiven altı uygulamalar önlenmelidir. 
  • Takograf denetimleri etkin şekilde yapılmalı, yönetmeliklerde belirtildiği gibi sürücünün son 28 günlük çalışmaları ve takograf manipülasyonları kontrol edilmeli, trafik denetim ekiplerinin bu kontrolleri hızlı ve güvenli yapabilmeleri için gerekli olan takograf veri indirme cihazları ve analiz yazılımları en kısa sürede temin edilmelidir. 
  • Trafikte yoğun olarak kullanılan ticari araçlar ve eski araç parkı göz önüne alınmalı, Makina Mühendisleri Odası teknik yardımı ile şu anda yapılan yıllık kontrole ilave olarak araçlar yılda üç kez teknik servislerde detaylı muayeneye alınmalıdır. TÜVTÜRK’te yapılan araç muayenelerinde bu tür kusurlar maalesef denetlenememektedir. 
  • Özellikle “kamusal” bir görev olan toplu taşım (otobüs, servis araçları) sürücülerinin çalışma koşulları düzenlenmeli ve sıkı bir şekilde denetlenmelidir. 
  • Özellikle yolcular, araçlar seyir halinde iken başta emniyet kemeri olmak üzere kişisel güvenlik gereklerine uymalı, bunun sağlanması için gerekli tedbirler (kemer algılayıcı gibi) alınmalıdır. 
  • Fabrika çıkışı farklı olup tadilatla başka maksatla kullanılacak araçların tasarım değişikliği, tadilatı, denetimi daha da sıkılaştırılmalı, mevzuat (AİTM-Araç İmal ve Tadil Yönetmeliği) yeniden kamu denetimini esas alan, meslek odalarını meslektaşlarının “sicilini” tekrar tutar hale getirecek şekilde yeniden düzenlenmelidir. Mühendislerin eğitim ve belgelendirilmesi, odaların asli görevidir. 

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Reuters'dan basın raporu: Türkiye'de Cumhurbaşkanını eleştirmek, yolsuzluk iddiaları hışma uğrama sebebi

SONRAKİ HABER

Sedat Peker: Yeni Şafakçılar bekleyin beni

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa