31 Ağustos 2022 22:36

Yetersiz koşullar yani KYK yurtları

Sadabat Kız Öğrenci Yurdu’nda kalan genç kadınlar, daha kötü yaşam koşullarına mecbur bırakıldıkları için seslerini yükseltiyorlar.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

KYK yurdunda kalan bir öğrenci

İstanbul

 

Okulların açılmasına kısa bir süre kala Sadabat Kız Öğrenci Yurdu’nu bizden habersiz erkek yurduna çevirmek, bizleri yönetenlerin bizi hiç düşünmediklerinin göstergesi. Her şeyin fiyatı bu kadar artmışken ve öğrenci olarak yeterince zorlanıyorken bir de bu şekilde bizi daha da zor bir duruma soktular. Sadabat Kız Öğrenci Yurdu, Türkiye’de bulunan mevcut yurtların koşulları açısından iyi durumdayken (1-2-3 kişilik odalar) nakil olarak gönderdikleri yurdun koşullarına, daha kötü yaşam koşullarına mecbur bırakılıyoruz (5, 6 kişilik odalar).

NE FIRSATIMIZ VAR NE DE ZAMANIMIZ

O odalara sırf sığabilmek için, bir yandan ders çalışarak bir yandan uyum sağlamaya çalışarak birçok zorluk çekeceğiz. 40-50 km uzak yurda gönderildik ve okulumuza yakın olan tek yurt, Sadabat Kız Öğrenci Yurdu’ydu. Birçok kadın öğrenci, okullarına daha uzak bir yurttan gidip gelmek zorunda kalacak. Eğer ki erken haber verilseydi alınan bu karara mecbur kalmak yerine başka seçenekler düşünmek için fırsatımız ve zamanımız olurdu. Erkeklere barınabilecekleri yurt açmak demek, kadın öğrencileri mağdur edecek kararlar almak olmamalıydı.

BİR DEVRİM GÖREMİYORUZ

Geçtiğimiz günlerde Gençlik ve Spor Bakanı yaptığı bir açıklamada “Bugün itibarıyla yurt kapasitemiz 800 binin üstüne çıkmış bulunuyor. Burada bir devrimden bahsediyoruz. Cumhuriyet tarihinin en büyük kapasitesi, en kucaklayıcı kapsayıcı kapasitesini yeni rakamlar yeni rekorlarla geliştirmeye devam edeceğiz” dedi. MEB’in her sene yayımladığı “Örgün Eğitim İstatistikleri Raporu”na baktığımız zaman ise üniversite öğrencilerinin barınma sorununa dair çeşitli bilgilere rastlamak mümkün hale geliyor. Bu rapora göre, 2019-2020 eğitim ve öğretim döneminde Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğüne bağlı 793 yurt bulunuyordu. 2020-2021 dönemine gelindiğinde ise yurt sayıları 773’e geriledi. MEB verilerine göre 2016’dan bu yana yurt sayısında ciddi bir artış yok. Hatta devlet yurtlarının sayısı özel yurtlara göre yıllar içinde daha düşük oranda artmış durumda. Kısa bir örnekle de açmak gerekirse yine verilere göre, İstanbul’da yer alan KYK yurtlarının toplam kapasitesi 2021 yılında 24 bin 831 olarak gözüküyor. Bu da demek oluyor ki devlet, İstanbul’da okuyan her 32 üniversite öğrencisinden sadece birine yurt imkânı sağlayabiliyor. Ayrıca ÖSYM tarafından açıklanan son verilere göre ise 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında 1 milyon 5 bin 490 yeni öğrenci, lisans ve önlisans programına yerleşmiş olarak gözüküyor. Bu sayılara baktığımızda ise “bir devrim” göremiyoruz.

ÖNCEKİ HABER

AB ülkeleri, Rusya’yla vize kolaylığını öngören anlaşmayı askıya alacak

SONRAKİ HABER

Grevdeki Ece Seramik işçilerinden ETF Tekstil ve Pulver Kimya işçilerine destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa