31 Ağustos 2022 22:43

Öğrencileri barınma telaşı sardı

İzmir Selçuk’ta yapılan 19. Gençlik Yaz Kampı’nda görüştüğümüz üniversite öğrencileriyle derinleşen konut krizini ve artan barınma sorununu konuştuk.

Öğrencileri barınma telaşı sardı

Arşiv fotoğraf: DHA

Şilan GÜNAY

Mustafa TEZCAN

Berkay GÜL

İzmir

Eylül ayı yaklaştıkça öğrencileri barınma telaşı sardı. Yurt başvurusu yapacaklar, zaten eve çıkmış olanlar, yurda kabul edilmediği için eve çıkmak zorunda kalanlar kara kara katlanan kira fiyatlarını düşünüyorlar. 19. Gençlik Yaz Kampı’nda görüştüğümüz üniversite öğrencileri ise bir an önce barınma sorunun çözülmesini istiyor.

850 TL EKMEK VE SUYA BİLE YETMİYOR

İnönü Üniversitesi Gazetecilik öğrencisi Berfin yurtta kalamayanlardan. 1000 TL kira verirken fahiş zamların ardından evden çıkarılmış. Ardından yeni ev arayışı başlamış. “Çok zor oldu” diyor Berfin: “Kiralar pahalı. Üstüne yeni eve çıkarken abonelikler için harcama yapılıyor. Eşya da bulmak gerekiyor” Yaşadığı zorluklar sadece bu kadar değil. Kadın olmanın getirdiği ayrımcılığa da dikkat çekiyor Berfin: “Eve erkek gelmeyecek, gelirse apartmanın ahlakı bozulur gibi türlü şartlara maruz kaldım. Sonunda tanıdık aracılığıyla ev bulabildim ama 1500 TL’ydi. Bundan iki yıl önce kiram 500 TL’ydi, şimdi üç katına çıktı.”

Kiraya çıkacak ev bulmakla da yaşanan sorun çözülmüş olmuyor. “Burs haricinde ek geliri olmayan bir öğrenci asla geçinemez. Sadece ekmek ve su dahi tüketsek buna kira ve faturaları da eklediğimizde 850 liralık burs yetmiyor.” Ev arkadaşı bulmak, gıdadan kesmek… Bunların da geçim sıkıntısını çözmediğini anlatan Berfin, “Üniversiteye gitmek için 7.50 TL yola harcıyorum. Okulda bir öğün 3 TL. İkinci öğün ise 10 TL.  Malatya’da yarı zamanlı iş imkânı da sınırlı. Öğrenciler yarı zamanlı diye 8-9 saat 50-100 lira arasına çalıştırılıyor. Hadi iş bulsan bu kez de okul hayatımı olumsuz yönde etkileyecek” diye konuşuyor.

SÜRESİ DOLMAYAN SÖZLEŞMEDE YENİLEME

İki senedir aynı evde iki arkadaşıyla kalan Ege Üniversitesi öğrencisi Su ise şunları anlattı: “Ev sahibimiz Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin getirdiği %25’lik sınırlamanın üzerinde bir artış yapmak istedi ve bizi evden çıkarmış gibi göstererek yeni bir sözleşme yapmayı talep etti. İtiraz ettik ve bizim için zor bir süreç başladı.” Emekli olan babasının sağlık sorunları olduğunu aktaran Su, şöyle devam etti: “Babam emekli maaşının yarısından çoğunu bana yollamaya çalışıyor. Sağlık sorunlarından dolayı pek fazla iş bulamıyor. Tanıdıkları aracılığıyla günlük ek işler bulmaya çalışıyor.” Burs aldığını ama yetmediğini, bu nedenle bursunun kredi kartını kullandığını ifade eden Su, “Bursun kredi kartının limiti dolduğu için bursa yatan parayı da çekemiyorum” dedi.

EV KİRALARI İÇİN ÖRGÜTLENME

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencisi olan Sercan “Muğla’da ev sayısı çok sınırlı. Bir arkadaşım 1+1 evde iki bin beş yüz gibi yüksek bir meblağa kalıyordu. Ev sahibi kira ücretini beş bin TL’ye çıkarınca arkadaşım itiraz etti. Kira sözleşmesi olmadığı için ev sahibiyle davacı oldular. Manisa genelinde kiracılar su, elektriği üstüne almaz. Arkadaşım sabah uyandığında ev sahibinin elektrik ve suyu kestirdiğini gördü” diye konuştu. Ardından Sercan şu çağrıda bulundu: “Muğla’ya gelip 5-6 bin lira kiraları görünce kayıt yaptırmadan dönen öğrenci sayısı çok. Bizler bu durum karşısında bir öğrenci topluluğu kurduk ama bu Muğla’da kitlesel bir harekete dönüşemedi. Öğrenciler daha bilinçli ve örgütlü hareket etmeli.”

SADECE VİZE VE FİNAL İÇİN GELİYORLAR

Emir bu yıl İstanbul Üniversitesinden mezun olmuş. Gençlerin kiraların daha uygun olduğu Esenyurt’u tercih ettiğini söyleyen Emir, “Normalde uzak olması nedeniyle tercih edilmezdi. Ama geçim sıkıntısı öğrencileri buraya itiyor. Uygun dediğime bakmayın Esenyurt’ta bile ev kiraları 3-4 bin liradan başlıyor.” dedi. Emir, kiraları karşılayamayan kimi öğrencilerin akraba evlerinde kaldıklarını, bazılarının ise memleketlerine dönüp sadece vize ve final haftasında okula geldiğini anlattı. Giderleri karşılamak için evin her odasını ev arkadaşları ile dolduranların olduğuna dikkat çeken Emir kira sözleşmesi bittiğinde ne yapacaklarını bilemediklerini söyledi.

Evrensel'i Takip Et