01 Eylül 2022 04:55

EHP Sözcüsü Özge Akman: Halkın doğrudan katılımıyla işleyen Meclise ihtiyaç var

EHP Sözcüsü Özge Akman, Emek ve Özgürlük İttifakı'nın önümüzdeki süreçte yapacağı çalışmaları ve hazırladığı ortak mücadele metnini Evrensel'e değerlendirdi.

Özge Akman | Fotoğraf: Burcu Yıldırım/Evrensel

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Emek ve Özgürlük İttifakı'nda yer alan Emekçi Hareket Partisi'nin (EHP) Sözcüsü Özge Akman, ittifakın önümüzdeki süreçte yapacağı çalışmaları ve hazırladığı ortak mücadele metnini Evrensel'e değerlendirdi.

Akman, bugün iktidarın yarattığı sorunlara karşı çözümü sadece güçlendirilmiş parlamenter sisteme indirgeyen muhalefet cephesinin tersine çözümü anlattıklarını söyledi. "Krizden çıkışın vadedilememesinin nedeni, iktisadi yapının kendisini savunmalarıdır" diyen Akman, şöyle devam etti:

"Her zaman sermayeden yana taraf olan yapıdan işçi ve emekçilere çözüm çıkmaz. İktidarın düzenli olarak beslediği sermaye kesimlerinin zenginleşmesi, emekçilerinin temel ihtiyaçlarının ücretsiz karşılanması başta olmak üzere temel sektörlerin kamulaştırılması programımızda yer alacak. Vergi adaletinin sağlanmasını, dış borçların ödenmeyeceğini ortaya koyacağız. Toplumun birçok kesiminde ortaya çıkan emekçilerin en temel haklarının gasbı, gençlerin burs olarak verilmesi gereken kredi borçları, emeklilikte yaşa takılanlar gibi sorunların çözümünde, kamunun sorumluluğu üzerine alması, emekçiden yana bir iktidarla olabilir.”

"HALK ALEYHİNE KARARLAR VERİYORLAR"

Demokrasi sorununa değinen Akman, halkın yalnızca 4 yılda bir oy verdiği yasama temsilcilerinin, çok rahat bir şekilde halkın aleyhine kararlara imza atabildiğini ifade etti. Akman, sermaye taraftarlarından oluşan parlamentonun işleyişini tartışmak gerektiğini vurguladı.

Halkın doğrudan siyasete katılımı, emekçilerin kendi bulundukları yerde kurdukları meclisler, sendikaları ve örgütlenmeleriyle ortaya koyacakları kararlarla işleyen bir Meclise ihtiyaç olduğunu söyleyen Akman, “Bu tabii ki örgütlü bir toplum tartışması. Mevcut parlamenter işleyişi, sadece kendi kendine orada karar alanlardan çıkarmak, halk örgütlenmelerinin etkisiyle mümkün olabilir” dedi.

Akman, Kürt sorunundan, İstanbul Sözleşmesi’nin tekrar yürürlüğe girmesinden, Alevilerin eşit yurttaşlık talebi ve eşitsizliğe maruz bırakılanların sorunlarına kadar birçok boyutuyla demokrasi taleplerinin çözümlerine de deklarasyonda yer vereceklerini belirtti.

7 SAAT ÇALIŞMA, ÜCRETLERDE DÜZENLİ ARTIŞ

İşçilerin çalışma ve yaşam koşullarında çok ağır sorunların olduğunu söyleyen Akman, enflasyon ve zamlar karşısında eriyen ücretlere düzenli artış yapılması, 12 saati bulan çalışma saatlerinin 7 saate indirilmesi, sendikal hak ve özgürlüklerin sonuna kadar kullanılabilmesini savunduklarını söyledi.

TÜM TOPLUMSAL KESİMLERLE BULUŞMA HEDEFİMİZ VAR

İttifakın büyümesine ilişkin yapacakları çalışmaları anlatan Akman, “Emek ve Özgürlük İttifakı aslında bir başlangıç yapmış oldu. Çünkü bu ittifakın ortaya koyduğu çerçeve doğrultusunda sadece siyasi kurumlar değil, tüm toplumsal kesimlerle buluşmanın yol ve yöntemleri aranacak. Artık bu ittifakın, çıktığı yol itibarıyla, tüm toplumsal mücadelelerle buluşmak gibi bir hedefi var. Bu coğrafyada kadınlar, gençler, ekoloji ve yeni toplumsal mücadeleler üzerinden örgütlenen kurumlarla bir araya gelmemiz gerekiyor. İttifakımız bunu nasıl genişletebileceğinin yolların bulmaya çalışacak” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Doğal gazın ardından elektriğe de yüzde 20 zam geldi!

SONRAKİ HABER

Çağdaş Avukatlar Grubu aday listesini kamuoyu ile paylaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa