Asistan hekimler dört bir yanda eylemde: Ek ödeme adaletsizliği ortadan kaldırılsın
Asistan hekimler, yeni yönetmeliğin üniversite hastanelerinde çalışan asistan hekimleri kapsamaması ve uzmanlık eğitimi alan asistanlar arasındaki gelir eşitsizliğini gidermemesini protesto etti.
Fotoğraflar: TTB
Asistan hekimler, Sağlık Bakanlığı Yeni Ek Ödeme Yönetmeliği’nin üniversite hastanelerinde çalışan asistan hekimleri kapsamaması ve uzmanlık eğitimi alan asistanlar arasındaki gelir eşitsizliğini gidermemesi üzerine bugün birçok ildeki hastanelerde basın açıklamaları düzenledi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyeleri, tabip odaları yöneticileri, Asistan ve Genç Uzman Hekim komisyonlarının üyeleri de basın açıklamalarına katılarak asistan hekimlere destek verdi.
İSTANBUL'DAKİ AÇIKLAMA CERRAHPAŞA'DA YAPILDI
İstanbul'da eylemin adresi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi oldu. Sağlık emekçilerinin açıklamasında giriş konuşmasını Dr. Tahsin Çınar yaparken Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikasından da Aydın Erol konuştu. Yapılan açıklamada basın açıklamasını İstanbul Tabip Odası Asistan ve Genç Uzman Hekimler Komisyonu adına Dr. Osman Demirci okudu.
Üniversite hastanelerinin öneminden ve panemi sürecindeki faydalarından bahseden Aydın Erol, "Bir düzenleme yapılırken Sağlık İş Kolunda yapılan düzenlemeden Sağlık Bakanlığı ayrı tutuluyor, Üniversite hastaneleri ayrı tutuluyor. Sürekli mağduriyet yaratan bir sistemle karşı karşıyayız. Bu iş kollarının sendikakarı, dernekleri, odaları, meslek örgütleri var. Madem ortak karar vereceğinizi ve kimsenin mağdur olmayacağını söylediniz, çağırın meslek örgütlerinin temsilcilerini size en küçük ayrıntılarıyla anlatırlar" dedi.
YİNE BELİRSİZ VAATLER, YİNE BEKLEME SÜRECİ...
Sağlık emekçilerinin yürüttüğü mücadeleler sonucunda Sağlık Bakanlığı'nın, ekonomik haklara yönelik adım atmak zorunda kaldığınından bahseden Dr. Osman Demirci, "Düzenlemeler bizim taleplerimizi değil, yıllardır içinde bulunduğumuz sağlık krizine neden olan politikaların özü korunarak yapılmıştır" dedi. Yönetmeliğin bir yenilik getirmediği gibi performans sistemini ortadan kaldırdığını söylemenin güç olduğunu söyleyen Demirci, "Emeğimizin karşılığı olan güvenceli tek ödeme yerine 'temel ek ödeme' ile 'teşvik ek ödemesinden' oluşacak maaşa 'ek ödeme' şeklinde ücretlerimiz düzenlenmiştir. Buna göre, temel ek ödeme, sabit ödeme ile taban ödeme toplamından oluşmaktadır. Teşvik ek ödemesi olarak adlandırılan ödeme ise performansa dayalı ek ödemeden başkaca bir şey değildir" diye anlattı. "Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği ile bahsettiğimiz ek ödemeler üzerinden bir gelir artışı sağlanmıştır ancak yapılan bu düzenlemeler öncekiler gibi branşlar, hastaneler, kadrolar arası ciddi eşitsizlikler yaratmaktadır" diyen Demirci, yayınlanan yönetmeliğin, üniversitede çalışan hekimleri Yükseköğretim Kurumu'na bağlı oldukları gerekçesiyle kapsamadığından bahsetti. Demirci "İtirazlarımız sonucunda Yükseköğretim Kurumunun da buna yönelik bir çalışma başlattığı ilan edilmiş fakat hala net bir tarih ilan edilmemiş, aylardır bekleyen bizlere yine belirsiz vaatler ve bekleme süreci reva görülmüştür" dedi.
"HEKİMLERİ YARIŞA SOKMAYAN, KÂRLILIK GÖZETMEYEN, PERFORMANSA DAYALI OLMAYAN BİR SİSTEM İSTİYORUZ"
Mevcut durum sonucunda Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde çalışan hekimler ile üniversite hastanelerinde çalışan hekimler arasında, aynı işi yapmalarına rağmen 2 kattan daha fazla gelir farkı oluştuğunun altını çizen Demirci, "Bu sorunun en kısa sürede çözülmemesi halinde Tıpta Uzmanlık Sınavı'nda üniversitelerin tercih edilirliğinin düşeceğini ve şu an çalışmakta olan hekimlerin istifa edeceğini tahmin etmek zor değildir" diye konuştu.
Performansı ortadan kaldırma iddiasıyla duyurulan yönetmeliğin gerek taban katsayı ayrımlarıyla gerekse belirsiz teşvik uygulamasıyla performans sistemini daha da derinleştirdiğini belirten Demirci, "Mevcut yönetmelik değişmezse hekimler önümüzdeki dönemde bilimsel araştırmayı, halk sağlığını, Tıp eğitimini önceleyen bölümleri tercih etmeyecek; en çok teşvik kazanabileceği bölümleri tercih edecektir. Branşları ve hekimleri yarışa sokup kârlılık üzerinden ödeme yapan bu sistem yerine gerçek anlamıyla performansa dayalı olmayan bir sistem talep ediyoruz" dedi.
Yabancı uyruklu asistan hekim kadrolarında çalışmakta olan sağlık emekçilerine de değinen Demirci, "Meslektaşlarımız bütün iyileştirmelerden muaf tutulmakta, asgari ücretin altında bir maaş almakta, birçoğu sigortasız çalışmaktadır" diye hatırlattı.
Taleplerine cevap olduğunu iddia edilen yönetmeliğin hekimleri bölme çabası olduğunu ifade eden Demirci, "Yönetmelikle birlikte ek ödeme kapsamı dışında kalan üniversitelerin tıp ve diş hekimliği asistan, yan dal asistan ve uzman hekimleri olarak; ortaya çıkan adaletsizliğin ortadan kaldırılarak hepimiz için insanca yaşamamıza yetecek, güvencemize katkı sunacak gerçek ve emekliliğe yansıyan bir ücret artışı talebimizin takipçisi olacağımızı, bununla birlikte asgari ücretin altında ücretlerle çalşan yabancı uyruklu asistan hekim meslektaşlarımızın hakları da dahil diğer bütün özlük haklarımızı alma yolunda mücadele edeceğimizi, 15 Eylül 2022 tarihine kadar tatmin edici düzenlemeler YÖK/SBA/yabancı uyruklu asistan hekim gibi ayrımlara gidilmeden uygulamaya geçirilmezse bu tarihten sonra Türkiye'nin dört bir yanında iş bırakma eylemleri dahil hak arayışlarımızı daha gür sesle yapacağımızı bildiririz" dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
İZMİR | EGE VE DEÜ HASTANELERİNDE ASİSTAN HEKİMLER EK ÖDEME HAKKI İÇİN EYLEM YAPTI
Ege ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi asistan hekimleri de ek ödeme yönetmeliğine ilişkin hastane bahçesinde basın açıklaması yaptı. Çalışma koşullarının ve saatlerini düzeltilmesi taleplerini yineleyen asistan hekimler, ek ödeme yönetmeliğinin düzeltilmesini ve üniversite hastanelerinde çalışan hekimlerinde kapsam içine alınmasını talep etti.
Ege Üniversitesi Hastanesi Başhekimlik binası önünde toplanan asistan hekimlerin açıklamasına İzmir Tabip Odası da destek verdi. Asistan hekimler adına basın açıklamasını okuyan Gökhan Eşim, “Sağlıkta şiddet, nöbet sayılarının azaltılması, nöbet ertesi izin hakkı, tek kalemde yatan ve emekliliğe yansıyan ödemeler gibi taleplerimiz konusunda hâlâ somut ve gerçekçi adımlar atılmamıştır” dedi. Eşim, performansa dayalı olmayan bir sistem talep ettiklerini yineledi.
DEÜ Hastanesi’nde de asistan hekimler hakları için hastane genel girişinde bir araya gelerek basın açıklaması düzenledi. Açıklama İzmir Tabip Odası da destek verirken, polis DEÜ Rektörlüğünün pandemi tedbirleri gerekçesiyle açıklamaya izin verilmeyeceğini söyledi. Polisin engellemesi üzerine asistan hekimler alkışlar ile hastane genel girişinde dış kapıya çıkarak açıklamayı burada gerçekleştirdi.
Asistan hekimler adına açıklamayı okuyan Yağmur, çalışma koşullarının ve saatlerini düzeltilmesi gibi taleplerinin güncelliğini korurken bir de ekonomik sorunlar yaşadıklarını dile getirerek, ek ödeme yönetmeliğinin düzeltilmesini ve üniversite hastanelerinde çalışan hekimlerinde kapsam içine alınmasını talep ettiklerini söyledi.
İzmir Tabip Odası Sekreteri Ceylan Özkan da “Sağlık Bakanlığı’na bağlı eğitim ve araştırma hastanesinde görevli asistan hekimlerle üniversite hastanelerinde görevli asistan hekimlerin ücretleri arasındaki makas, kabul edilebilir seviyenin çok üzerinde olacak şekilde açılmıştır. Asistan hekim arkadaşlarımıza çalışma koşulları ve özlük hakları düzeltilinceye kadar, bu yönde her türlü hak ediş süreci ve girişime İzmir Tabip Odası olarak destek olacağımızı bildiririz” dedi.
BURSA | ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ’NDE ASİSTAN HEKİMLER ÖZLÜK HAKLARI İÇİN EYLEM YAPTI
Bursa’da asistan hekimler özlük haklarını savunmak için Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
Ülke genelindeki ortak hazırlanan açıklamayı Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi önünde Pediatri Asistanı Emre Karaağaç okudu. (İstanbul-İzmir-Bursa/EVRENSEL)