02 Eylül 2022 04:53

Tercih edilmeyen imam hatip liseleri zorunluluğa dönüştü

Sınav ya da tercihle liseye yerleşemeyen çocuklar için milli eğitim müdürlüklerinde kurulan komisyonlar imam hatip telkininde bulunuyor.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Okullar 12 Eylül’de türlü sorunlarla açılacak. Yeni eğitim öğretim yılı daha başlamadan yaşanan sorunlardan biri de lise kayıtları. Merkezi sınavla ya da merkezi tercihle bir okula yerleşemeyen çocuklar için ilçe milli eğitim müdürlüklerinde komisyonlar kuruldu. Açıkta kalanları adrese yakın liselere yönlendirmekle görevlendirilen komisyonlar ısrarla imam hatip liseleri yönlendirmesi yapıyor.

Evrensel’e konuşan bir veli, ortaöğretim puanı 94 olan çocuğunun herhangi bir liseye yerleşemediğini ifade ederek imam hatip lisesine yönlendirildiklerini anlattı. Küçükçekmece Atakent Mahallesi’nde 6-7 Anadolu lisesi bulunduğunu, bunların 4’ünün nitelikli okul olduğunu söyleyen veli, “Okuldan aradılar, ‘İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne gidin, çocuğunuz bir okula yerleştirilecek’ dediler. Bir liste verdiler; listede imam hatip ve meslek liseleri var. ‘Bunlardan birini seçeceksiniz. Herkes meslek lisesini tercih eder, yer kalmaz. Bir iki tane imam hatip tercih edin yoksa çocuğunuz açıkta kalır’ dediler. Ben çocuğumun imam hatipte okumasını istemiyorum” dedi.

TERCİH YAPMAZSAN YA AÇIK LİSE YA ÖZEL OKUL

Konuya ilişkin görüştüğümüz Eğitim Sen İstanbul 7 No’lu Şube Hukuk Sekreteri Zeynel Özgün, aynı sorunun pek çok ilçede yaşandığını söyledi. Küçükçekmece’de istediği okula yerleşemeyen en az 1200 öğrenci olduğunu söyleyen Özgün, “Velilere okul listesi veriliyor. Listede toplam 9 okul var, bunların 6’sı imam hatip. 5 tercihte bulunan öğrenciler istemedikleri halde imam hatip tercih etmek durumunda kalıyor. Tercih yapmazsanız, çocuğunuz ya açık liseye gitmek zorunda kalacak, ya da özel okula” ifadelerini kullandı.

Küçükçekmece İlçe Öğrenci Yerleştirme Komisyonuna başvuran öğrencilerden 568’inin liselere yerleştirildiğini söyleyen Özgün, “568 öğrenciden 221 tanesi imam hatip liselerine yerleştirildi. İmam hatibe yerleştirilen öğrencilerden sadece 26’sı imam hatip ortaokulundan mezun olmuş. Dahası henüz bir yere yerleştirilmemiş en az 400 öğrenci de büyük olasılıkla imam hatip liselerine mecbur kalacak. Veliler imam hatip lisesi isteseydi, zaten kontenjanı boş olan bu okullara yerleştirilmiş olacaklardı” dedi.

Özgün benzer bir durumun Esenyurt için de geçerli olduğunu söyledi: “Esenyurt İlçe Öğrenci Yerleştirme Komisyonuna 434 öğrenci başvuruda bulunmuş. Bunlardan 198’i imam hatip liselerine, 104’ü ise meslek liselerine yerleştirilmiş. 132 öğrenci ise henüz herhangi bir okula yerleştirilmemiş.”

Velilerin bakanlık tarafından çaresiz bırakıldığını söyleyen Özgün, “MEB, velilerin bu çaresizliklerinden yararlanarak çocukları kendilerinin ve ailelerinin istekleri dışında imam hatip okullarına gitmeye mecbur bırakıyor” dedi.

‘MÜFTÜLÜK ELİYLE İKNA ÇALIŞMASI’

Son yıllarda ihtiyacın çok üzerinde imam hatip açıldığını söyleyen Eğitim Sen Örgütlenme Sekreteri Ramazan Gürbüz ise “Boş kontenjanlar Anadolu lisesine yerleşemeyen çocukların imam hatiplere yönlendirilmesiyle dolduruluyor. Anadolu’da müftülükler kanalıyla köy köy gezilerek imam hatiplere yönlendirme yapılıyor” dedi.

İktidarın imam hatipleri kazanılmış bir mevzi olarak gördüğünü söyleyen Gürbüz, “Velilerin kayıt sırasında imam hatip liselerine yönlendirilmesi de boş kalan imam hatip liselerinin ihtiyaç olan okula dönüştürülmemesi de AKP-MHP blokunun laik eğitime yönelik saldırısının bir parçasıdır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

ETF Tekstil işçilerinin haklarını almak için başlattığı direniş 42'nci gününde

SONRAKİ HABER

ABD’li senatör Bernie Sanders, İngiltere'de grevdeki işçilerle dayanışma mesajı verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa