03 Eylül 2022 04:36

MHP’nin sosyal medya çağrısı anlaşmazlık iddialarını gündeme getirdi

“Dezenformasyonla mücadele yasa teklifi” konusunda iktidar içinde anlaşmazlık olduğu iddiaları yeniden gündemde. Bahçeli'nin sosyal medya çıkışı üzerinden gelişen iddiaları siyasetçilere sorduk.

Devlet Bahçeli | Fotoğraf: Utku Ucrak/AA

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin, sansüre yol açacağı sebebiyle tepkilere neden olan “Dezenformasyonla mücadele yasa teklifi”nin Meclis açılır açılmaz kanunlaştırılması çağrısı, gözleri AKP grubuna çevirdi. CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, MHP ile İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un arasında bulunduğu Saray kadrolarının teklifi istediğini ama AKP Grubunda teklife ilişkin bazı endişeler olduğunu söylerken, ismini vermek istemeyen bir yetkili partide rahatsızlık olmadığını sürecin teklif sahipleri tarafından yürütüldüğünü savundu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sansüre yol açacak “dezenformasyonla mücadele yasası”nın ekim ayında Meclis çalışmalarına başlar başlamaz kanunlaştırılması çağrısını yaptı. Sermaye Piyasası Kurulunda rüşvet ağı iddialarının ardından yaptığı açıklamada, Bahçeli’nin “Son gelişmeler göstermiştir ki sosyal medyanın mutlak suretle denetim altına alınması şarttır. Bunun yanı sıra ahlaki ve hukuki açıdan sınırlanması şarttır” sözlerini siyasetçilere sorduk.

MHP: MECLİS AÇILINCA İLK GÖRÜŞÜLECEK TEKLİF

Bahçeli’nin açıklamasının yasa teklifinin öne çekilmesine yönelik bir çağrı mı olduğunu sorduğumuz kanun teklifinin imzacılarından MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, “Bu yasa komisyonlardan geçti ve genel kurula geldi. Ancak diğer yasalarla ilgili zorluk oluştu ve yetişmedi. Muhalefetten de ekim ayına kalmasını rica ettiler. Yani sadece Meclis tatile gelmeden önce gündem sıkışıklığından ekim ayına kaldı. Meclis açıldığında ilk görüşülecek kanun teklifi olacak” dedi.

CHP’Lİ ÖZEL: AKP’DE ENDİŞE VAR

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sansür yasası için çağrı yaptığını belirterek, bu teklifi MHP ile İletişim Başkanı Fahrettin Altun öncülüğündeki Saray kadrolarının istediğini, AKP Grubunda teklife ilişkin bazı kaygılar ve endişeler olduğunu bildiklerini söyledi. CHP olarak, bu teklifin bir sansür teklifi olduğunu başından beri söylediklerini vurgulayan Özel, “Bu teklifin görüşmeleri geçtiğimiz yasama döneminde ertelendiğinde Adalet ve Kalkınma Partisine ve siyasi parti gruplarına yaz aylarında bu yasaya ilişkin meslek örgütlerinin endişelerini ve taleplerini dinlemesi çağrısında bulunmuştuk. Ancak bu talebimiz Cumhur İttifakınca dinlenmedi. Özellikle 29. maddedeki düzenleme, ciddi şekilde tartışılmaya ve çok dikkatli yazılmaya muhtaç bir madde. Teklifin tamamının ama özellikle bu maddenin konunun ilgilileriyle, akademisyenlerle ve meslek örgütleriyle dikkatli şekilde baştan yazılması lazım” dedi. Zaten halihazırda İletişim Başkanlığı, Basın İlan Kurumu ve RTÜK eliyle gazete ve televizyonlara yönelik ciddi bir baskı oluşturulurken, yeni baskı aparatlarını getirecek bir düzenlemenin bu haliyle yasalaşmasına karşı olduklarını ifade eden Özel, teklifin değiştirilmesi ve basın meslek örgütlerinin taleplerinin dinlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Öte yandan teklife ilişkin MHP ve AKP arasında bir anlaşmazlık olduğu iddiaları da bu çağrının ardından yeniden gündeme geldi. AKP’den görüştüğümüz bir yetkili ise “Bu süreç AKP ve MHP grupları tarafından yönetiliyor. Ancak partimiz içerisinde yasanın geçmemesi konusunda bir şey yok. Hatta bu yasanın bizim istediğimiz gibi yasa olmadığı şeklinde görüşler oldu. Yani sokağın taleplerini karşılamadığı... Özellikle kişi mahremiyetinin zedelenmesi, mesela Anadolu’da sosyal medya üzerinden bir kişinin mahremiyetini ortadan kaldıran, kişilik haklarına saldıran şeyler olabiliyor. Bu konuda maalesef vatandaşların gideceği merci yok. Yargıya müracaat ettiğinde uzun zaman alabiliyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Limak 7.7 milyar liralık ihalenin 5.8 milyarını pazarlıkla aldı

SONRAKİ HABER

İBB'den sağanak uyarısı: Bugün başlayıp çarşambaya kadar devam edecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa