04 Eylül 2022 11:50

HDP milletvekilleri, gazetecilere yönelik polis şiddetine dair soru önergeleri verdi

HDP milletvekilleri Ayşe Acar Başaran ve Muazzez Orhan Işık, basın emekçilerine yönelik artan polis şiddetine dair Cumhurbaşkanı Yardımıcısı Oktay ve Adalet Bakanı Bozdağ'a soru önergeleri sundu.

Polis, Mezopotamya Ajansı muhabiri Doğan Kaynak'a şiddet uygularken | Fotoğraf: MA

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi milletvekilleri Ayşe Acar Başaran ve Muazzez Orhan Işık, basın emekçilerine yönelik artan polis şiddeti ve işkence vakalarına dair Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yanıtlamaları istemiyle soru önergeleri sundu.

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, kolluk kuvvetlerinin basın emekçilerine yönelik artan şiddetine dair Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Acar Başaran, eylemlerde uygulanan polis şiddetinden basın emekçilerinin de nasibini aldığını belirterek son dönemde gazetecilerin ters kelepçe ve işkenceyle gözaltına alındığını, eylemlerde cinsel taciz saldırısına maruz bırakıldıklarını belirtti.

Son olarak tutuklu yakınlarının Kartal Meydanı’nda gerçekleştirdiği eylemde Etkin Haber Ajansı muhabiri Elif Bayburt'un da gözaltına alındığını hatırlatan Acar Başaran, Bayburt’un polisi darbettiği iddia edilerek muhabire uygulanan şiddetin meşrulaştırılmak istendiğini, açılacak herhangi bir davanın önü kesilmeye çalışıldığını belirtti.

Ayşe Acar Başaran, aynı eylemde Mezopotamya Ajansı gazetecisi Doğan Kaynak'ın polis tarafından itilerek, şiddet uygulanarak alandan uzaklaştırılmaya çalışıldığını belirterek "Polis, Kaynak’ın da kendilerine küfrettiğini iddia etmektedir. 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Kadıköy’de yapılan eylemde bir kadın gazeteci polisin cinsel taciz saldırısına uğramıştır. Geçtiğimiz hafta tutuklu yakınlarının Mecidiyeköy Meydanı’nda yaptığı eylemde ise yine bir gazeteciye polis omzuyla vurmuş, ardından gazetecinin ona vurduğunu iddia etmiştir. ETHA muhabiri Elif Bayburt, geçtiğimiz hafta da ESP’nin Taksim Cezayir Toplantı Salonu’ndaki basın toplantısını izlemek için gittiğinde hakkında yakalama kararı olduğu bahanesiyle gözaltına alınmış, ifadesi alınarak hemen serbest bırakılması gerekirken 24 saatten fazla gözaltında tutulmuştur. İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı Ayhan Karaduman’ın talimatıyla ters kelepçe uygulanarak gözaltına alınan Bayburt, gözaltı aracında saatlerce bu şekilde bekletilmiştir. İddiaya göre Ayhan Karaduman, 1 Eylül eyleminde de HDP Kadıköy İlçe Eş Başkanı Koray Türkay’a işkence yaparak kaburgalarını kırmıştır." dedi.

HDP Milletvekili Acar Başaran, Fuat Oktay'a şu soruları yöneltti:

• Türkiye’de iktidara yakın olmayan gazetecilerin işlerini yapmaya çalıştıkları sahalarda polis şiddetine maruz bırakıldığından haberdar mısınız?
• 3 Eylül 2022 tarihinde tutuklu yakınlarının Kartal Meydanı’nda gerçekleştirdiği eylemde gözaltına alınan Etkin Haber Ajansı muhabiri Elif Bayburt’u ve Mezopotamya Ajansı muhabiri Doğan Kaynak’ı darbeden polisler kimlerdir? Bu polislerle ilgili bir soruşturma başlatılmış mıdır?
• Sadece bu hafta içinde Kartal’da, Kadıköy’de ve Mecidiyeköy’de yapılan eylemlerde gazetecileri darbeden ve cinsel şiddete maruz bırakan polisler kimlerdir? Bu polisler hakkında idari işlem başlatılmış mıdır?
• ETHA muhabiri Elif Bayburt’un ifadeden sonra serbest bırakılması gerekirken 24 saat gözaltında tutulmasının gerekçesi nedir?
• Elif Bayburt’un ters kelepçeyle gözaltına alındığı ve saatlerce gözaltı aracında bekletildiği iddiaları doğru mudur?
• İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı Ayhan Karaduman’ın 1 Eylül eyleminde de HDP Kadıköy İlçe Eş Başkanı Koray Türkay’a işkence yaparak kaburgalarını kırdığı iddiasından haberdar mısınız? Karaduman’ın şiddet suçlarıyla ilgili bir soruşturma başlatılmış mıdır?
• Son 1 yılda kaç basın emekçisi çalıştığı sırada polis şiddetine maruz bırakılmıştır? Bu şiddet suçlarının kaçından sonra soruşturma başlatılmıştır?

"'SENİ VURURUM KİMSE BULAMAZ' DİYEN POLİS MEMURU HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI MI?"

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık da, Türkiye’de basın özgürlüğüne ve bu alanda mesleğini icra eden onurlu gazetecilere karşı baskı, sansür ve kriminalize etmeye dönük uygulamaların birçok boyutta devam ettiğini belirtti. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün hazırladığı 2022 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ne göre Türkiye'nin 180 ülke içerisinde 149'uncu sırada yer aldığını hatırlatan Orhan Işık, "1998 yılında bu sıralama içerisindeki yeri ilk 100 içinde olan Türkiye’de son yıllarda basın için olumsuz bir dönemin yaşandığı ifade edilmelidir.  2022’nin ikinci çeyreğinde 116 davada 168 gazeteci hâkim karşısına çıktı. Dokuz gazeteciye 17 yıl 6 ay 12 gün hapis cezası verildi. Diyarbakır’da 16 gazeteci ve medya çalışanının tutuklanmasıyla cezaevindeki gazeteci sayısı 67’ye yükseldi."

Muazzez Orhan Işık, Bekir Bozdağ'ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

• Türkiye’de basın ve düşünce özgürlüğünün güvencesi olan gazetecilere neden saldırılmaktadır?
• Van’da Mesut Bağcı, Zelal Tunç ve Elfazi Toral isim gazetecileri darp edip işkence uygulayan polisler hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır?
• Görüntülerde gazetecilere “Seni vururum, kimse seni bulamaz” diyen polis memuru hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır? “Kimse seni bulamaz” diyen bir polis memurunun faili meçhul cinayetler ve kayıplar kapsamında soruşturulması gerekli değil midir?
• İstanbul’da Elif Bayburt isimli gazeteciye saldıran, hukuk dışı şekilde gözaltına alan polisler hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır?
• İstanbul’da Tuğçe Yılmaz isimli gazeteciye saldıran ve taciz eden polisler hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır?
• Türkiye’de her yıl kaç gazeteci ve basın emekçisi gözaltına alınmaktadır?
• Türkiye’de mevcut durumda kaç gazeteci ve basın emekçisi tutuklu ve hükümlüdür?
• Türkiye’de adli kontrol ve denetimli serbestlik kapsamında özgürlüğü kısıtlanan gazeteci ve basın emekçisi sayısı kaçtır?
• Türkiye’de yurtdışı çıkış yasağı konulan gazeteci sayısı kaçtır?
• Türkiye’de dijital materyallerine el konulmuş ancak  2022 yılı itibariyle materyalleri iade edilmemiş gazeteci sayısı kaçtır?
• Türkiye’nin basın endeksinde çok gerilerde olmasının nedenleri arasında gazetecilere yönelik saldırıların etkisi nedir? Bu saldırıların durdurulması amacıyla bir girişim başlatacak mısınız?
• Gazetecilere yönelik Türkiye’de yapılmış haksız ve hukuk dışı gözaltı, tutuklama ve hüküm verme nedeniyle hakkında yaptırım uygulanan kamu görevlisi, savcı ve hakim sayısı 2019-2022 yılları için kaçtır?
• Yapılmış haksız ve hukuksuz göz altıların tazmin edilmesi için yürütülen bir çalışmanız mevcut mudur?
• Bakanlığınızın Türkiye’de gazetecilere ve basın emekçilerine yönelik saldırı ve hak ihlallerini raporlama çalışmaları mevcut mudur?

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kastamonu'da sağanak ve dolunun ardından yolları su bastı, yurttaşlar mahsur kaldı

SONRAKİ HABER

THY, İmamoğlu'nun Fehime ve Hatice Sultan yalılarına dair açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını öne sürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa