Kız Kulesi'nin restorasyonu | "Şeffaf, denetlenebilir bir restorasyon olmalı"
Geçen yıl eylül ayında restorasyonuna başlanan Kız Kulesi'nin şu anda ne durumda olduğuna dair tartışmalar sürerken Mimarlar Odasından Esin Köymen, sürecin şeffaf olması gerektiğini vurguladı.
Fotoğraf: Murat Korkmaz/DHA
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından geçen yıl eylül ayında restorasyon çalışmalarına başlanan İstanbul’un simgelerinden Kız Kulesi, son günlerde "kamuflaj"la gündemde. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Esin Köymen, bu kadar önemli bir kültürel yapı için yürütülen restorasyon sürecinin denetlenebilir ve şeffaf olması gerektiğini ifade etti.
Restore edildiği söylenerek çevresi kapatılan Kız Kulesi’nin söküldüğü iddialarını değerlendiren Köymen, “Oradaki restorasyon sürecinin daha şeffaf, denetlenebilir bir şekilde yürütülmesi gerekiyor. Özellikle Kız Kulesi’nin etrafında yaptıkları bu kapamaların kamuoyu tarafından izlenebilir hale getirilmesi için o kapalı duvarın kaldırılmasını talep etmiştik. Burada kritik olan Kız Kulesi’nin etrafında o kadar büyük bir kapama olması. Hiçbirimiz restorasyon sürecini sağlıklı bir şekilde izleyemiyoruz” dedi.
Prof. Dr. Zeynep Ahunbay ve Yüksek Mimar Han Tümertekin’in restorasyona ilişkin ifadelerini hatırlatan Köymen, “İfade edilen kulenin üst kesimindeki betonarme eklerin korozyona uğramış olmaları. Yapısal güvenlikleri bulunmadığı için kaldırılmak isteniyor. Bu betonarme kısımlar denizin ortasında olduğu için su, rüzgar ve donatılar içerisindeki demirler çok paslanmış ve yapıya zarar vermeye başlamış. Taşıyıcı özelliklerini yitirmiş. Statik Danışman Prof. Dr. Feridun Çıllı’nın önerisiyle takviyelerin değiştirilmesi yönünde bir çalışma yapacaklarını ifade etmişlerdi. Kule bölümü de ilk yapıldığında ahşaplar farklı farklı eklentilerle betonla değiştirilmişti. Restorasyonda orijinalindeki gibi ahşap olarak yeniden oluşturulması için bir proje çalışmaları var” dedi.
KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN AÇIKLAMA
Sosyal medyadaki iddialara ilişkin Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, “1940’lı yıllarda Kız Kulesi’nde yaşanan yangın sonrasında yapılmış olan betonarme eklenti, alanında uzman isimler olan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Feridun Çılı, Han Tümertekin ile İstanbul Teknik Üniversitesi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi tarafından hazırlanan yapının depreme karşı dayanımının olmadığına ilişkin raporlar ve yine danışman hocalarımızın kontrollüğünde hazırlanan projeler doğrultusunda evrensel koruma ilkelerine bağlı kalarak külah kısmı yapıdan uzaklaştırılmakta, özgün malzemesine uygun olarak yapılmasına yönelik çalışmalar devam etmekte olup restorasyona ve Kız Kulesi’ne ilişkin tüm belgeler halkımızla paylaşılmaktadır” denildi.
KAMUOYUNA DUYURU
— KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (@muzeler_dairesi) September 3, 2022
1940’lı yıllarda kız kulesinde yaşanan yangın sonrasında yapılmış olan betonarme eklenti, alanında uzman isimler olan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Feridun Çılı, Han Tümertekin ile İstanbul Teknik Üniversitesi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
(İstanbul/EVRENSEL)