06 Eylül 2022 00:23

Meclis'te kanun teklifi: Kırtasiye ürünlerinde KDV sıfırlansın

HDP Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, "Eğitim için temel ihtiyaç olan kırtasiye malzemelerine uygulanan yüzde 8 ila yüzde 18 KDV oranlarının kaldırılması gerekir” dedi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, kırtasiye ürünlerinde katma değer vergisi oranının sıfırlanması için Meclise kanun teklifi verdi. Dar gelirli ailelerin, çocuklarının ihtiyaç duyduğu kırtasiye ürünlerini karşılamakta zorlandığına dikkat çeken Taşdemir, “KDV oranının sıfırlanması, eğitim-öğretim yılı boyunca aileleri artan hayat pahalılığında bir nebze de olsa rahatlatacaktır. Eğitim için temel ihtiyaç olan kırtasiye malzemelerine uygulanan yüzde 8 ila yüzde 18 KDV oranlarının kaldırılması gerekir” dedi.

3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nda değişiklik yapılmasını isteyen Taşdemir, kanun teklifinin “Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise seviyesinde yaklaşık 18 milyon öğrencinin yeni eğitim-öğretim hayatına başlamaya sayılı günler kalırken, veliler okul alışverişi için hazırlıklara başladılar. Ancak enflasyon ve artan fiyatlar yüzünden dar gelirli aileler çocuklarının okul masraflarını karşılayamamaktadır” dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonunun verilerine göre geçtiğimiz yıla kıyasla öğrencilerin bu yılki okul masraflarında yüzde 150’ye varan oranda artış yaşandığını ifade eden Taşdemir, “Uçlu kalemler ile milyar dolarlık yatlar, kotralar, tekneler ve gezinti gemilerinden aynı KDV alınmaktadır.  Öteden beri yüzde 1 KDV’ye tabi bulunan bu deniz taşıtları 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren yüzde 18 KDV’li hale getirilmiştir. Ancak bu taşıtlara KDV indirimi yapılacağı yine kanun maddesinde belirtilmiştir. Ama kırtasiye malzemelerine uygulanan KDV’de herhangi bir indirim söz konusu değildir. Türkiye’de zaten adil olmayan vergi sisteminde bir uçlu kalemin bir yatla aynı vergiye tabi tutulması herhalde Türkiye’ye özgü bir durum olsa gerek” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim emekçisi: Rekabet değil dayanışma, kariyer değil hak...

SONRAKİ HABER

Rusya’dan Türkiye’ye ‘Afrin’de tarihi eser kaçakçılığı’ suçlaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa