06 Eylül 2022 03:00

ADT Global Tekstil işçilere devamsızlık oyunu oynadı

Antep'te Başpınar OSB'de kurulu ADT Global Tekstil'de asgari ücret zammı haklarını almak için dava açan 9 işçi, işe gelmemelerinin söylenmesinin ardından devamsızlıkla suçlanarak işten atıldı.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Deniz KAR
Antep

Antep Başpınar OSB’de bulunan ADT Global Tekstil’de ücretlerinde iyileşme talep eden işçiler işten atıldı. Temmuz ayında yapılan asgari ücret zammının aylıklarına yansıtılmaması sonucu işyerine alacak davası açan 9 işçiye işe gelmemeleri söylendi, ardından işçiler devamsızlıkla suçlanarak işten atıldı.

ADT Global Tekstil’den atılan işçilerle bir araya geldik. Patron İdris Bilginsoy’un eşi Hatice Bilginsoy, Adam Voleybol Takımının sahibi ve işçiler kendi emeklerinin bu takıma aktarıldığını, haklarının verilmediğini söyledi.

"ÜRETTİĞİ MALA ZAM YAPIYOR, BENİM MAAŞIM AYNI KALIYOR"

Atılan işçilerin neredeyse tamamı fabrikanın üretime başladığı 2018’den bu yana ADT Tekstil’de çalışan işçiler. Temmuz ayında asgari ücrete yapılan zammın, asgari ücret üzeri aylık alan işçilere yansımadığını söyleyen işçiler, sebebini sorduğumuzda "Onuncu ayda zam yapılacak" cevabını aldıklarını aktardı. Bunu kabul etmediklerini belirten bir işçi, “İçeride en yüksek ücret vardiya amirinin, o da 6 bin 103 lira. 5 bin 500 liranın altında alanların aylığı mecburen zamlandı ama 5 bin 500 lira alan arkadaşların aylıkları sabit kaldı. Biz de haklı olarak bunu kabul etmedik. Türkiye’de her şeyin fiyatı artıyor, işçiliğin fiyatı neden artmıyor? Kendisi de ürettiği mallara zam yapıyor. Benim maaşım niye aynı kalıyor?​” dedi.

"10 MİLYONLUK ARABA ALIYORSAN HAKKIMIZI VER"

ADT Tekstil’de ücretlerin piyasanın çok altında olduğunu söyleyen bir işçi, aylıklara zam yapmayan patronun 10 milyon liralık son model bir araba aldığına dikkat çekti.

Fabrikada 30 kişinin çalıştığını belirten işçi, “Bizim istediğimiz 1000 lira zamdı. Kendine 10 milyonluk araba alıyorsan bizim de hakkımızı vereceksin. ‘Aylık 30 bin lirayı bu şirket karşılayamıyorsa tazminatımızı verin’ dedik. Onlar da ‘Hakkınız varsa gidin avukata verin’ dedi. Bunun üzerine toplanarak avukata gidip alacak davası açtık” ifadelerini kullandı.

Alacak davası açan işçilere, 26 Ağustos’ta makineleri kapatmaları ve yemekhanede toplanmaları söylendi. Yemekhanede toplandıklarını dile getiren bir işçi, “Bizi çalıştırmayacaklarını, işten çıkaracaklarını söylediler. Gidip hükümeti şikayet etmemizi, zammı hükümetin verdiğini söylediler. Bizi çalıştırmadıkları günlerde devamsız yazıp Kod-26 ile işten attılar” sözlerini kullandı.

İşçi, işyeri müdürünün kendilerini aşağıladığını söyleyerek “Arkadaşımıza söylediği lafa baksana, ‘Seni ben işe aldım, sen açtın, abin bana yalvardı. Senin karnını ben doyuruyorum’ diyor arkadaşımıza” dedi.

"VOLEYBOL TAKIMINA DÜNYA KADAR PARA HARCANIYOR"

ADT Tekstil’in sahibinin eşi, 2020’de kurulan ve TVF Kadınlar 1. Ligi’nde bulunan Adam Voleybol Takımının başkanı. Kurulduğu günden bu yana şirketin parasının takıma gittiğini belirten işçiler, işçilerin sürekli geriye gittiğini söyledi.

Takımın 1. Lig’den Sultanlar Ligi’ne çıkmaya çalıştığını dile getiren bir işçi, “Kazancımız hep oraya gidiyor. İşçiye önem verilmiyor, maaşlar böyle kafalarına göre veriliyor. Her yıl yeni bir teknik sorumlu getiriyorlar, transfer yapıyorlar, dünya kadar para veriyorlar. Şirketin üzerinden akıyor para” diye konuştu.

İşçiler işe iade davası açtıklarını ve yeniden işbaşı yapmak istediklerini de eklediler.

İddialar üzerine aradığımız fabrika yönetimi ise sorularımıza yanıt vermedi.

ÖNCEKİ HABER

Rusya’dan Türkiye’ye ‘Afrin’de tarihi eser kaçakçılığı’ suçlaması

SONRAKİ HABER

BES Samsun Şubesi: Yargı yılı 1 Eylül’de açıldı… Yargı emekçileri artık yeter diyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa