06 Eylül 2022 14:00

Okan Üniversitesi Konservatuvarı öğrencileri, okullarının Tuzla'ya taşınmasına karşı çıkıyor

Okan Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü öğrencileri ile okullarının ani bir kararla Kadıköy kampüsünden Tuzla kampüsüne taşınma kararını konuştuk.

Fotoğraf: Okan Üniversitesi öğrencileri

Paylaş

Okan Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü öğrencileri ile okullarının Okan Üniversitesi yönetimi tarafından alınan ani bir kararla Kadıköy kampüsünden Tuzla kampüsüne taşınma kararını ve bu kararın öğrencilerin eğitimini, hayatlarını nasıl etkileyeceğini, bu sürecin nasıl gerçekleştiğini ve var olan durumun ne olduğunu konuştuk. Dilekçelerinin dikkate alınmaması üzerine dayanışma grubu kuran öğrenciler, bugün saat 17.00'da düzenleyecekleri basın açıklamasına destek çağrısı yaptı. 

"TİYATRO SALONU DENİLEN YER -2. KATTA KAZAN DAİRESİNİN YANINDA"

Okan Üniversitesi Konservatuvarı öğrencileri olarak yaşanan bu süreci anlatabilir misiniz?

Lisans 3.sınıf öğrencisi: Okulumuzda gerçekleşecek yetenek sınavında görevli olmak ve ne yapacağımızı konuşmak için okula gelmiştik. Okula geldiğimizde güvenlik görevlimiz tarafından okulun taşınacağını öğrendik. Bilgi direkt hocalarımız tarafından verilmediği ve taşınma konusu yıllardır sürdüğü için çok fazla üstünde durmadık o an. Ama sonra aldığımız bu bilgiyi teyit etmek için konservatuvar müdürümüzün odasında gittiğimizde kendisinin okulda olmadığını toplantı için Tuzla’daki kampüse gittiğini öğrendik. Sonrasında kendisi okula gelip güvenlik görevlisinden duyduğumuz bilgiyi doğruladı. Okulun Tuzla kampüsüne taşınacağını ama şimdilik bunu Tiyatro Bölümü Anasanat Dalı başkanımıza söylememiz gerektiğini söyledi. Bu söylemi doğru bulmayan biz öğrenciler bölüm başkanımızla iletişime geçip onu durumdan haberdar ettik.

Lisans 2. sınıf öğrencisi: Konservatuvar müdürümüzü de dinledikten sonra öğrenciler olarak biz ne yapabiliriz diye aramızda tartışmaya başladık. İlk olarak okulun öğrenci işlerini aradık lakin kimse telefonlarımıza çıkmadı. Bunun üzerine çok hızlı bir şekilde bu kampüste okuyan üç bölüm olarak – tiyatro, müzik ve pilotaj – hızlı bir şekilde Whatsapp grupları kurarak hep birlikte dilekçe yazmaya karar verdik. Daha sonrasında otuz kişilik bir öğrenci grubu olarak dilekçelerimizi rektörlüğe ulaştırmak için Tuzla kampüsüne gittik. Dilekçelerimizi verdikten sonra bize tahsis edileceğini söyledikleri tiyatro salonlarını görmek istedik. İlk başta oradaki görevliler "Burayı herkes öyle göremez burası bizim mahremimiz” gibi anlam veremediğimiz bir şekilde konuştu. Ama ısrarımız sonuçu birkaç arkadaşımız görmek için salonlara girebildi.

Lisans 3.sınıf öğrencisi: Tiyatro salonu dediğimiz -2. katta kazan dairesinin yanında içinden borular geçen odalar.

"DİLEKÇEMİZ DİKKATE ALINMADI, BİZ DE OKAN ÜNİVERSİTESİ TİYATRO ÖĞRENCİ DAYANIŞMASI KURDUK"

Dilekçe sürecini anlatabilir misiniz? Nasıl bir araya geldiniz, nasıl bir süreç işlettiniz? Dilekçede yazan talepler neydi?

Lisans 2. sınıf öğrencisi: Başta belirttiğimiz gibi durumu öğrendiğimizde konservatuvar müdürümüz bize dilekçe yazabileceğimizi söylemişti. Önce dilekçeyi YÖK ve CİMER’e yazmayı düşündük ama sonrasında muhatabımızın rektörlük olduğu konusunda karar kıldık. Sonrasında müzik bölümünden arkadaşlarımızla iletişime geçip onlarla bir araya gelerek ortak bir dilekçe yazdık. Böylece konservatuvar öğrencileri olarak birlikte bir dilekçe yazmış olduk. Dilekçede alınan bu kararın biz sanat öğrencilerini nasıl etkileyeceğini belirttik. Talebimiz ise eğitimimizi Kadıköy kampüsünde devam ettirmekti. Sonraki süreçte yukarıda anlattığımız gibi devam etti. Dilekçelerimizi ilettik lakin hiçbir dönüş yapılmadı. Hiçbir şekilde hiçbir yetkili tarafından muhatap alınmadığımızı fark ettiğimiz anda ise tiyatro öğrencileri olarak bu olayın kamuoyuna duyurulması ve talebimizin daha güçlü bir şekilde yayılması için Okan Üniversitesi Tiyatro Öğrenci Dayanışması’nı kurma kararı aldık. Sosyal medya hesapları açıp paylaşımlar yaparak sürece başlayıp hep birlikte bir basın açıklaması yapma kararı aldık. Kendi pankartlarımızı hazırladık. Pankartın fotoğrafını çekip sosyal medyada paylaşmak için pankartı okula asmaya çalıştığımız sırada iki araba birden okulun önüne geldi. Kendilerini Okan Üniversitesi’nin güvenlik amiri diye tanıttıktan sonra bize okulun sahibi olan ve Mütevelli Heyeti Başkanı olan Bekir Okan’ı tanıdığını bizi onunla buluşturabileceğini kendisinin de eski milletvekili olduğunu söyledi. O zaman kadar bir muhatap bulamadığımız için basın açıklamasını erteledik ve görüşmeye gittik. Lakin gittiğimiz zaman söylenenin aksine Bekir Okan ile görüşemedik. Ve kendisinin bizim dilekçelerimizi de, görüşmeyi de kabul etmediğini öğrendik. Dört temsilci olarak rektörle görüştürüldük. Ama tahmin edersiniz ki konuşma bir yere varmadı. Bize binanın deprem yönetmeliğine uymadığını söyledi. Biz de o binanın 6 yıldır eğitime açık olduğunu söyleyince de “O da bizim hatamız olmuş olsun" deyip bizi geçiştirdi. Biz ise öğrenciler olarak Tuzla’da okumanın bizim için bir pazarlık konusu olmadığını söyledik. Ama akşam sanki dilekçeler verilmemiş, görüşmeler yapılmamış gibi okulun internet sitesinde üstelik “Konservatuvar öğrencilerinin yoğun isteği üzerine konservatuvar eğitimi Tuzla kampüsümüzde devam edecektir" gibi yalan bir beyanla karşılaştık. Olayların okul yönetimi ile çözülemeyeceğini anladığımız noktada basın açıklaması planımızı tekrar hayata geçirdik.

"KARARLAR DANIŞILMADAN ALINIYOR"

Lisans 2. sınıf öğrencisi: Bir de eklemek isterim. Bu durumdan hiçbir akademisyenin ya da yöneticinin bile haberinin olmama sebebi aslında mütevelli heyetinde tek kişinin sözünün geçmesi ve onun etrafında kararların toplanılması. Kararlar tiyatro eğitimden bir haber insanlar tarafından biz öğrencilere ve tiyatro bölümü eğitmenlerine danışılmadan alınıyor.

Lisans 3.sınıf öğrencisi: Çünkü onlar için bu okula para kazandıran kafa sayılarıyız biz. Tiyatro eğitiminin gerekliliği konusunda bilgileri olmasa bile -2. katta camları olmayan kazan dairesinin yanında bulunan bir yerde hiçbir öğrencinin ders işleyemeyeceğini herkes bilir.

"YÖNETİM SENE SONU OYUNLARIMIZA BÜTÇE DAHİ ÇIKARMADI"

Peki bugün Kadıköy’deki kampüsünüzde eğitim şartları nasıldı? Tuzla’ya taşınmanız durumunda ne gibi sorunlarla karşılaşacağınızı düşünüyorsunuz?

Lisans 4. sınıf öğrencisi: Bizim aslında Kadıköy kampüsünde de bir sahnemiz bile yoktu. İlk başta okulla tanışmamızda konferans salonu minvalinde bir sahne vardı. Gri bir zemin, gri duvarlar vardı ki bu tiyatro eğitimi için doğru değil. Altı tane spot ışığı vardı ve en basitinden bununla oyunlarda lokal ışık bile yapamıyorduk. O yüzden çeşitli tiyatroların sahnelerini kullanıp okul dışında yerlerde eğitimimiz devam etti. Onun dışında bir vakıf üniversitesi olmamıza rağmen hiçbir şekilde sene sonu oyunlarımıza bütçe çıkartmıyordu yönetim. Özel bir üniversitede okuyan öğrenciler olarak kostümlerimizi, dekorlarımızı kendi evlerimizden getirip veya kendi aramızda para toplayarak bunları temin ettiğimiz dönemler geçirdik. Sahnenin boyanması benim okula girmemden iki sene sonra oldu hatta. Yani bir sahneyi siyaha boyatmak iki sene sürüyor maalesef bizim okulumuzda. Bu gibi taleplerimiz karşılanmazken bir de bizi başka bir kampüse taşıyarak oradaki sahneye verdiğimiz emeği gözden gelip bizi kazan dairesine hapsediyorlar.

"ÇALIŞARAK OKUL PARASINI ÖDÜYORUZ"

Lisans 3.sınıf öğrencisi: Aslında bizim mağduriyetimiz sadece sahnemizi, kampüsümüzü kaybetmek değil. Bu sahneyi kaybederken herkesin yapmış olduğu hayat planlarının görmezden gelinmesi ve insanların varlığının hiçe sayılması. Çünkü bizler bir vakıf üniversitesinde okuyoruz bunun belli ücretleri var ve karşılanması gereken masraflar var. Şu anki ekonomik kriz içerisinde biz bu koşulları sağlamak için okulda derslerimizi bitirdikten, provalarımızdan çıktıktan sonra -bu da takribi olarak akşam saat onlara on birlere denk geliyor- çıkıp dışarda başka sahnelerde veyahut başka iş yerlerinde çalışarak hayatımızı geçiriyoruz ve bu şekilde idame ettiriyoruz, okulumuzu bu şekilde ödüyoruz. Bu da aslında çoğumuzun hayatının Kadıköy ve çevresinde şekillenmesine burada yaşamamıza karşılık geliyor. Malumunuz kira fiyatları sürekli artıyor başa çıkabilmek için de hep beraber aynı evlerde kalıyoruz. Üç kişi dört kişi kaldığımız evler var ve kontratları yeni yenilendi. Bunlar da hiçe sayılarak bir anda bizleri şehrin ötesine bir yere Tuzla kampüs olarak adlandırılan ama aslında Kocaeli’ne yakın olan bir bölgeye götürmek istiyorlar. Haklarımızı, okulumuz ve sahnemiz için verdiğimiz uğraşı, ev tutmak için iki üç işte çalışıp verdiğimiz emeğimizi hiçe sayıyorlar.

"TİYATRO ÖĞRENCİSİNİN SANATSAL ETKİNLİKLERE ERİŞİMİ ÇOK ÖNEMLİ"

Tuzla’ya taşınmanız durumunda bu hayatınızı nasıl etkileyecek?

Lisans 3. sınıf öğrencisi: Bugün bir tiyatro öğrencisinin gelişimi için çeşitli sanatsal etkinliklere erişimi çok önemli. Eğitimimizin yanında sanatsal bu etkinliklere erişmek başka bir bölümde okuyan öğrenci için ek ders almak ya da ekstra test çözmek gibi bir şey. En önemlisi bunların hepsinden mahrum kalacağız. Bununla birlikte bölümümüzün akademik kadrosunun birçoğu faal olarak tiyatro, dizi veya sinemalarda yer almakta. Bu yüzde okulun Tuzla’ya taşınması durumunda okulu bırakmak zorunda kalacağını söyleyen hocalarımız var. Aynı zamanda eğitimimizin niteliğine de vurulan bir darbe söz konusu. Ve tabii ki akademisyenleri de mağdur eden.

"NİTELİKLİ BİR EĞİTİM HER ÖĞRENCİNİN HAKKI"

Lisans 3. sınıf öğrencisi: Bu kararın bize verdiği zararların yanında ben şunu da eklemek istiyorum. Burada erişebildiğimiz tiyatroların da, Kadıköy kampüsünde kalmamız da bir lütuf olmamalı. Nitelikli bir eğitim her öğrencinin hakkı. Aslında bu süreçte beni en çok sinirlendiren ve üzen şey de bu oldu. Anayasal bir hak olan eğitim hakkımızın bize bu şekilde pazarlanıyor oluşunu kabul etmiyoruz. Biz buradaki sahneye, sahneden dekoruna emek verdik şimdi bizim olanı bize sormadan elimizden almaya çalışıyorlar.

Kadıköy’deki ne için kullanılacak bir bilginiz var mı?

Lisans 3. sınıf öğrencisi: Bu bina okula ait bir bina değil aslında. Bu bina başka bir vakfın binası. Aslında biz bu okulda kiracıydık. Şu an kira sözleşmesi feshedildi. Yeni bir kiracısı sözleşmesi var mı, ne olarak kullanılacak, onu bilmiyoruz. Şunu da ekleyelim kira bizzat Bekir Okan tarafından feshedilmiş.

"KAMPÜSÜMÜZÜN ÇEVRESİNDE BAŞKA BİR BİNANIN BİZE TAHSİS EDİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ"

Yaşanılan bu durum karşısında talepleriniz nelerdir?

Lisans 2. sınıf öğrencisi: Aslında öncelikli talebimiz binamızda kalmaktı. Ama bunun mümkün olmadığı artık netleşti. Bu yüzden taleplerimiz açık ve net. Kampüsümüzün çevresinde, kampüsümüze yakın başka bir binanın tiyatro eğitiminin gereklilikleri sağlanarak bize tahsis edilmesini talep ediyoruz. Ve bunun mümkünse ki mümkün olmalı şu anda okuduğumuz koşullardan daha kötü koşullarda olmamasını talep ediyoruz.

Aynı zamanda okul ile ilgili alınan kararlarda öğrencilerin, akademisyenlerin ve okul çalışanlarının yani bütün okul bileşenlerinin söz sahibi olabileceği demokratik bir süreç işletilmesini talep ediyoruz.

BASIN AÇIKLAMASINA ÇAĞRI

Bugün saat 17.00’da Okan Üniversitesi Konservatuvarı Kadıköy, Hasanpaşa kampüsünde gerçekleşecek olan basın açıklamasına tüm kamuoyunu ve sanatseverleri davet ediyoruz.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

CHP’li Başevirgen: Bankaların kârı rekor kırarken halkın borcu çığ gibi büyüdü

SONRAKİ HABER

Euroserve işçileri sendikal hakları için eylem yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa