İngiltere'nin yeni Başbakanı Liz Truss yeni kabineyi açıkladı
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Kraliçe 2. Elizabeth'e istifasını sundu. Yeni Başbakan Liz Truss, Kraliçe'den hükümeti kurma görevini aldı. Truss akşam saatlerinde kabinesini açıkladı.
Liz Truss | Fotoğraf: Wiktor Szymanowicz/AA
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Kraliçe 2. Elizabeth'e istifasını sundu. Yeni Başbakan Liz Truss, Kraliçe'den hükümeti kurma görevini aldı. Truss akşam saatlerinde kabinesini açıkladı.
Johnson, yaz tatilini İskoçya'daki Balmoral Malikanesi'nde geçiren Kraliçe Elizabeth'le görüşerek istifasını sundu. Johnson'a, eşi Carrie Johnson da eşlik etti. Görüşmenin yaklaşık 40 dakika sürdüğü belirtildi.
Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Johnson'ın istifasının Kraliçe tarafından kabul edildiği bildirildi.
TRUSS HÜKÜMETİ KURMA GÖREVİNİ ALDI
Truss, Boris Johnson'ın istifasını sunmasının ardından, yaz tatilini İskoçya'daki Balmoral Malikanesi'nde geçiren Kraliçe Elizabeth tarafından kabul edildi.
Kraliçe, Liz Truss'a hükümeti kurma görevini verdi ve böylelikle Truss, resmen İngiltere'nin yeni Başbakanı oldu.
Görüşmenin ardından Başbakanlık Konutu 10 Numara'nın resmi Twitter hesabında da değişikliğe gidilerek Liz Truss'ın ismine yer verildi.
Margaret Thatcher ve Theresa May'den sonra İngiltere'nin üçüncü kadın başbakanı olan Liz Truss, Kraliçe Elizabeth'le görüşmesinin ardından başkent Londra'ya döndü.
İLK ULUSA SESLENİŞ KONUŞMASI
İngiltere'nin yeni Başbakanı Liz Truss, akşam saatlerinde Başbakanlık Konutu 10 Numara önünde ilk ulusa sesleniş konuşmasını yaptı.
Üç önceliği olduğunu belirten Truss; ekonomi, enerji ve sağlık alanlarındaki sorunları ele alarak çözüm üreteceği vaadinde bulundu.
Ülkesi için çok hayati bir zamanda başbakanlık görevini üstlenmekten onur duyduğunu dile getiren Truss, İngiltere'yi harika yapan şeyin özgürlük, girişim ve tarafsızlığa olan temel inanç olduğunu savundu
Başbakan Truss, "Halihazırda Rusya'nın Ukrayna'daki korkunç savaşı ve Kovid-19 sonrasının neden olduğu şiddetli küresel rüzgarlarla karşı karşıyayız. Şimdi İngiltere'yi geride tutan sorunları çözme zamanı" ifadelerini kullandı.
Yolların ve evlerin yapımına, ülke genelinde büyük işlere, kasaba ve şehirlere daha fazla yatırıma ihtiyaç olduğunu dile getiren Truss, ailelerin üzerindeki ekonomik yükün de azaltılması gerektiğini belirtti.
İŞÇİ DÜŞMANI TRUSS'TAN "SIKI ÇALIŞMAYA ÖDÜL" VURGUSU
Truss, önceliklerinden ilkinin vergilerin azaltılması ve reform yoluyla ekonomiyi büyütmek için cesur bir plan ortaya koymak olduğunu kaydetti. İşçi düşmanı söylemleri ile anılan Truss, projesini "Sıkı çalışmayı ödüllendirmek ve iş odaklı büyüme ile yatırımı artırmak için vergileri azaltmak" dedi.
Truss, ikinci önceliği olarak, "Putin'in savaşının neden olduğu enerji krizini ele alacağım. Enerji faturalarıyla başa çıkmak ve gelecekteki enerji arzımızı güvence altına almak için bu hafta harekete geçeceğim" diye konuştu.
Üçüncü önceliğinin ise İngiltere Ulusal Sağlık Sisteminin (NHS) karşı karşıya bulunduğu krizle başa çıkmak olduğunu söyleyen Truss, "İnsanların doktor randevusu almalarını ve ihtiyaç duydukları NHS hizmetlerine ulaşmalarını sağlayacağım" ifadesini kullandı.
YENİ KABİNESİNİ AÇIKLADI
Truss, akşam saatlerinde yeni kabinesini açıkladı:
- Therese Coffey'nin yeni Sağlık Bakanı ve Başbakan Yardımcısı oldu.
- Kwasi Kwarteng de yeni Maliye Bakanı oldu. Kwarteng, Boris Johnson döneminde İş Dünyası'ndan Sorumlu Devlet Bakanlığı yapmıştı.
- James Cleverly, Dışişleri Bakanlığı görevine getirildi.
- Başbakanlık yarışında Liz Truss ile mücadele eden Suella Breverman, yeni İçişleri Bakanı oldu.
- Ben Wallace, yeni kabinede de Savunma Bakanlığı görevine devam edecek.
- Adalet Bakanı Brandon Lewis oldu.
- Jacob Rees-Mogg, İş, Enerji ve Endüstriyel Stratejiden sorumlu Devlet Bakanı olarak atandı.
- Nadhim Zahawi, Hükümetlerarası İlişkiler Bakanı oldu. Zahawi ayrıca Hükümet Eşitlik Ofisi'nin de sorumlusu oldu.
- Simon Clarke, Topluluklar ve Yerel Yönetimden Sorumlu Devlet Bakanı olarak atandı.
- Kemi Badenoch, Uluslararası Ticaretten sorumlu Devlet Bakanı ve Ticaret Kurulu Başkanı olarak atandı.
- Chloe Smith, Çalışma ve Emeklilikten Sorumlu Devlet Bakanı olarak atandı.
- Kit Malthouse, Eğitimden Sorumlu Devlet Bakanı olarak atandı.
- Ranil Jayawardena; Çevre, Gıda ve Köy İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı olarak atandı.
- Anne-Marie Trevelyan, Ulaştırmadan Sorumlu Devlet Bakanı olarak atandı.
- Michelle Donelan; Dijital, Kültür, Medya ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanı olarak atandı.
- Chris Heaton-Harris, Kuzey İrlanda'dan sorumlu Devlet Bakanı olarak atandı.
- Alister Jack, İskoçya'dan Sorumlu Devlet Bakanı olarak yeniden atandı.
- Sir Robert Buckland, Galler'den Sorumlu Devlet Bakanı olarak yeniden atandı.
- Milletvekili Penny Mordaunt, Konsey Başkanı ve Avam Kamarası Lideri olarak atandı.
- Lord (Nicholas) True ise Lordlar Kamarası Lideri oldu.
- Jake Barry, Devlet Bakanı (Minister without portfolio) olarak atandı.
- Alok Sharma, kabine ofisine yeniden BM İklim Değişikliği Konferansı (COP26) başkanı olarak atandı.
- Wendy Morton, Hazine Parlamento Sekreteri (Chief Whip) olarak atandı.
- Chris Philp, Hazine Baş Sekreteri olarak kabineye katılacak.
- Michael Ellis, Başsavcı olarak kabinede yer alacak.
- Vicky Ford, Dışişleri, Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi'nde Devlet Bakanı (Kalkınmadan Sorumlu Bakan) olarak atandı.
TRUSS NASIL SEÇİLDİ?
Boris Johnson, 7 Temmuz'da iktidardaki Muhafazakar Parti liderliğinden istifa ettiğini, başbakanlık görevini ise yeni lider seçilene kadar sürdüreceğini açıklamıştı. Johnson'ın istifasının ardından iktidardaki Muhafazakar Parti üyelerinin yaptığı oylama sonucu dün açıklanmış ve Liz Truss 81 bin 326 oy alırken, rakibi Rishi Sunak 60 bin 399 oyda kalmıştı. Böylelikle, parti içerisindeki liderlik yarışını kazanan Truss, aynı zamanda ülkenin yeni başbakanı olmaya hak kazanmıştı.
Muhafazakar Parti’nin çekirdek kadrosu tarafından “hakiki bir kapitalist” olması nedeniyle başından beri seçim sürecinde Boris Johnson’ın halefi olması gerektiği konuşulan Liz Truss, Uluslararası Ticaret Bakanı olduğu dönemde “Institute of Economic Affairs” isimli serbest piyasa yanlısı aşırı sağ kanatta yer alan düşünce kuruluşu ile yaptığı gizli görüşmeler ve Suudi Arabistan’a verilen silah satış izinleriyle eleştirilerin hedefi olmuştu.
Kampanya sürecinde katıldığı her programda başta grev hakkı olmak üzere işçilerin sendikal haklarının kısıtlayacağını dile getiren Truss “Başbakan olarak, çalışkan insanların bel bağladığı hayati hizmetleri sekteye uğratan (ekonomiyi) zayıflatıcı grevleri ezeceğim” demişti. Truss’ın İngiltere ekonomisinin rekabet gücünü artırmak için işçi haklarını hedef alan bir planı olduğuna dair haberler de İngiltere basınında yer almıştı. (DIŞ HABERLER)