Okan Üniversitesi Konservatuvarı tiyatro bölümü öğrencileri: Bu karar bir eğitim cinayetidir
Okan Üniversitesi Konservatuvarı öğrencileri, okullarının Kadıköy’den Tuzla’ya taşınmasına karşı basın açıklaması yaptı.
Okan Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü öğrencileri, Hasanpaşa Kampüsü’nde basın açıklaması gerçekleştirdi. Öğrenciler, üniversite yönetiminin anti-demokratik bir tutumla aldığı kararla konservatuvarı Hasanpaşa Kampüsü’nden Tuzla Kampüsü’ne taşıyacaklarına dikkat çekti. Eksi ikinci katta, sağlıksız bir binaya taşınma kararını protesto eden öğrenciler, “Bu karar bir eğitim cinayetidir” dedi. Eylemde kısa bir müzik dinletisi ve bale performansı da sergilendi.
Okan Üniversitesi Konservatuvarı öğrenciler, okullarının Kadıköy’den Tuzla’ya taşınmasına ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Okan Üniversitesi Konservatuvarı öğrencileri, Kadıköy Hasanpaşa kampüsünde gerçekleştirdiği açıklama da, “Bir üniversitenin kâr edebilmesi için bir grup öğrencinin kazan dairelerinde mi öğrenim görmesi gerekiyor?” sorusunu okul yönetimine yöneltti.
Hasanpaşa kampüsünde toplanan öğrenciler, “Sanat sürgün edilemez”, “Okan konservatuvara dokunma” pankartı açtı. Ellerinde, “Tuzla’ya gitmiyoruz”, “Sahnemizi vermiyoruz” dövizleri taşıdı. Okan Üniversites Konservatuvarı Tiyatro Bölümü öğrencilerine İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencileri de destek verdi.
"OKUL YÖNETİMİNDEN DEĞİL GÜVENLİK GÖREVLİLERİNDEN ÖĞRENDİK"
Okan Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü öğrencileri adına yapılan açıklamada, “Bu karar karşısında verdiğimiz mücadeleyi ve taleplerimizi açıklamak için toplandık. Öğrenim görmekte olduğumuz binamızın, kira sözleşmesinin Mütevelli Heyeti Başkanı tarafından tek taraflı feshedildiğini ve bu sebeple konservatuvarımızın Tuzla Kampüsü’ne taşınacağını 10 Ağustos 2022 tarihinde, üniversite yönetiminden ya da herhangi bir hocamızdan değil, okulumuzda taşeron üzerinden çalışan güvenlik görevlilerinden öğrendik” denildi.
"KARAR TEK KİŞİ TARAFINDAN ALINDI"
Okul yönetimin taşınma gerekçesi olarak ‘öğrencilerin yoğun talebi’ olduğuna dair iddia da bulunduğunun aktarıldığı açıklama, “Gerçeği yansıtmayan bu söylemin aksine, Hasanpaşa Yerleşkesi’nde öğrenim görmekte olan hiçbir öğrencinin yazılı ya da sözlü böyle bir talebi yoktur. Ayrıca, hocalarımız ve üniversitenin yetkili kurulları dahil hiç kimseye danışılmadan, sorulmadan, tek taraflı olarak üniversite Mütevelli Heyeti Başkanı, yani tek bir kişi tarafından alınan bu karar iki gün içinde aceleyle uygulamaya koyulmuş ve okulumuz taşınmaya başlanmıştır. Birçok öğrencinin ve yıllık izinlerini kullanan hocalarımızın şehir dışında olması sebebiyle, kişisel eşyaların okuldan alınması için talep edilen süre dahi tanınmamıştır” ifadeleri kullanıldı.
"FİZİKSEL ÇALIŞMALARA MÜSAİT DEĞİL"
“17 Ağustos Çarşamba günü, eğitim kalitemizi sürdürebilmemizin kaçınılmaz bir gereği olarak, Hasanpaşa Yerleşkesi’nde öğrenim görmeye devam etme talebimizi, dilekçeler aracılığıyla üniversitenin ilgili tüm mercilerine ilettik” denilen açıklama şöyle devam etti: “Ancak, dilekçelerimize hiçbir geri dönüş alamadık. Tuzla Kampüsü’nde bize verilecek yeni öğrenim alanlarımızı görmek istediğimizde ise engellendik. Israrlarımız sonucunda birkaç arkadaşımız bize verilecek alanları gördüğünde, bunca zaman neden engellenmeye çalışıldığımızı anladık. Bize verilen yeni eğitim mekanı, Bekir Okan Kongre Merkezi’nin -2. katında, ana işlevi binanın ısıtma, havalandırma ve benzeri sistemlerinin makine ve tesisatını barındırmak olan bir alandır. Geri kalanı da hurdaya çıkmış malzemelerin deposu olarak kullanılmaktadır.İçeriye gün ışığının girmediği, fiziksel çalışmalara müsait olmayan böyle bir alanın, okul yönetimi tarafından biz öğrencilere verilmesi eğitime, onun temel unsurları olan hocalara ve öğrencilere karşı büyük bir saygısızlıktır.”
"FİİLEN KAPANMAKLA KARŞI KARŞIYA"
Okan Konservatuvarın alınan bu karar sonrasında fiilen kapanmakla karşı karşıya kaldığına dikkat çekilen açıklama, “Bu uygulamayı ben kapatmadım, siz gittiniz' dedirtmek için hocalarımıza ve biz öğrencilere karşı uygulanan bir yıldırma politikası olarak görüyoruz. Israrlarımız sonrasında, taşınma kararına gerekçe olarak, öğrenim gördüğümüz binanın depreme dayanıklı olmadığı söylendi. Biz öğrenciler gerçek sebebin bu olmadığını düşünüyoruz. Ve merak ediyoruz: Depreme dayanıksız olduğu belirtilen bir binada, öğrencilerinizi hangi hakla bunca yıldır risk altında bırakıyordunuz? Madem bu bina depreme dayanıksız, taşınma kararından birkaç hafta önce sahnemizin ve kulislerimizin rutin yıllık bakımını neden başlatınız? Öne sürülen mazeretlerden bir diğeri “ekonomik durumun sıkıntılı” olmasıdır. Türkiye’nin önde gelen yatırımcıları arasında yer alan, tüm dünyada çeşitli yatırımları olan, şu anda Miami’nin en yüksek binasını yapmakta olduğu söylenen, sayın Bekir Okan, nasıl olur da bir avuç öğrenciye yapılan harcamalar sonucu mali bir sıkıntı içerisine girmiş olabilir? Binlerce öğrenciye eğitim imkanı sunan Okan Üniversitesinin, sayısı toplam 150’yi geçmeyen Konservatuvar öğrencilerine yaptığı yatırımdan dolayı mali sıkıntı yaşaması bizlere inandırıcı gelmemektedir. Bizzat okul yönetimi tarafından ifade edildiği gibi bu karar bir eğitim cinayetidir” denildi.
YÖNETİMİNE YÖNELTİLEN SORULAR
Okul yönetimine öğrenciler şu soruları yöneltti:
- Sayın Mütevelli Heyeti Başkanı, “öğrenci talebi” yalanıyla kamuoyunu yanıltmaya çalışmak yerine, tamamen ticari kaygılarla alınan bu kararın, gerçek nedenlerini açıklayacak kadar cesur olamaz mıydı?
- Okul parasını çıkarmak için yığınla borcun altına giren, ek işlerde sabahlara kadar çalışan bizlere, taşınma kararı bu kadar geç mi haber verilmeliydi?
- Birbirinden kıymetli hocalarımız, hiçbir görüşleri alınmadan, zorbalığa varan bir dayatmayla mı kararı öğrenmelilerdi?
- Okan Üniversitesi, kendi öğrencilerine, -2.katta, nefes bile alamayacakları sağlıksız koşullarda eğitim almayı mı reva görüyor?
- Bir üniversitenin kâr edebilmesi için bir grup öğrencinin kazan dairelerinde mi öğrenim görmesi gerekiyor?
TALEPLER:
Öğrenciler bir kez daha kampüs önünde taleplerini yineledi:
- Hasanpaşa Kampüsümüzde, burada kalmak İstiyoruz.
- Yıllardır maddi ve manevi çabalarımızla yapılmasın büyük katkıda bulunduğumuz, üzerinde büyük emeğimiz olan sahnemizin geri verilmesini talep ediyoruz. Evlerimize, işyerlerimize, tiyatrolara, operalara, sanat etkinliklerine ve sahnelerimize yakın bir yerde eğitim görmek istiyoruz.
- Eğitimimizin nerede ve hangi koşullarda sürdürüleceği konusunda biz öğrencilerin dinlenmesini ve İstanbul Okan Üniversitesi Konservatuvarı’nı yoktan yaratan değerli hocalarımızın uzmanlıklarına saygı duyulmasını, fikirlerine ciddiyetle kulak verilmesini talep ediyoruz.
- Kısa vadeli gelir gider hesaplarına değil, niteliğe ve sürekliliğe öncelik veren,kâr amacı gütmeyen öğrenci dostu eğitim istiyoruz.
(İstanbul/EVRENSEL)