Antep’te iş cinayetinin yaşandığı fabrika önünde açıklama yapıldı

Antep’te Birtek-Sen, Emek Partisi, Antep Barosu İnsan Hakları Merkezi, Çağdaş Hukukçular Derneği ve Özgürlükçü Hukukçular Derneği üyeleri artan iş cinayetlerine dair açıklama yaptı.

07 Eylül 2022 17:36
Paylaş

Antep’te 6 Eylül Salı günü araç üstü ekipman üretiminin gerçekleştiği Baksan A.Ş fabrikasında vidanjörle işlem yapılırken meydana gelen patlama sonucu iki işçinin hayatını kaybetmesinin ardından Birtek-Sen, Emek Partisi, Antep Barosu İnsan Hakları Merkezi, Çağdaş Hukukçular Derneği, Özgürlükçü Hukukçular Derneği’nden oluşan bir heyet patlamanın yaşandığı fabrika önünde açıklamalarda bulundu. Artan iş kazaları, iş cinayetleri ve işçi servisi kazalarına dair yapılan konuşmalarda yaşananların alınmayan önlemlerden kaynaklı olduğu belirtilerek cinayetlerin takipçisi olunacağı vurgusu yapıldı. Emek Partisi de işçi servisi kazaları ve iş cinayetlerine karşı, “İşçi servisi kazaları ve iş cinayetleri kaderimiz değil! Tek tek ölmek değil insanca yaşamak istiyoruz” diyerek Antep’te bir kampanya başlatacaklarını duyurdu.

“İŞÇİLERİN HAYATININ HİÇBİR DEĞERİ OLMADIĞINI GÖRÜYORUZ”

İlk olarak BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen konuştu. 2022’nin başından beri Antep’te 25 işçinin hayatını kaybettiğini söyleyen Türkmen, “En son dün iki işçi arkadaşımız feci şekilde hayatlarını kaybetti. Aylardır yaşanan kazalarda hayatını kaybetmeyip ağır şekilde yaralanan, sakat kalan işçiler oldu. Sadece son iki ayda Melike Tekstil’de üç işçi yaralandı. Sayamayacağımız pek çok kaza oluyor. Bütün Türkiye’de olduğu gibi Antep’te de işçilerin hayatının ne patronlar için ne de bu kenti yönetenler için hiçbir değeri olmadığını görüyoruz” dedi. İşçi servisi kazalarına da değinen Türkmen, “Sabah saatlerinde işçi servisi yoğunluğunun nasıl olduğunu herkes bilir. Ve işçilerin hiçbir can güvenliği olmadan nasıl taşındığını görürsünüz. Bazen tek bir servisin on mahalleyi dolandığı oluyor. Ve işçiler ayakta gidip geliyorlar. Servislerin şoförleri sigortasız ve emekli insanlar. Araçlar 20-30 yıllık ve bakımsız araçlar. Hiçbir denetim ve güvenlik önlemi yok” diye belirtti.

BİRTEK-SEN’DEN ÖRGÜTLENME ÇAĞRISI

Türkmen son olarak, “Pandemi de dahil olmak üzere son yıllarda yaşanan iş cinayetlerinde ,iş kazalarında hiçbir soruşturma ve sonucunda hapse atılmış tek bir kişi yok. Bu da şunu gösteriyor. Bu memlekette işçi cinayeti işlemek bir ceza gerektirmiyor. Patronsanız zenginseniz hükümetle iyi ilişkileriniz varsa hiçbir önlem almadığınız için işçilerin ölümüne sebep olabilirsiniz ve bunun hiçbir bedeli yok. BİRTEK-SEN olarak Antep’teki bütün işçilere can güvenliğimiz, hayatımız ve sağlığımız için örgütlenme çağrısı yapıyoruz” dedi.

“PATRONLAR, YETKİLİLER SORUMLULUK KABUL ETMİYOR”

Emek Partisi İl Sekreteri Mesut Baylav ise Antep’te iş kazalarının, iş cinayetlerinin ya da işçi servisi kazalarının olmadığı bir günün olmadığını belirtti. Özellikle son aylarda artan kazalara ve iş cinayetlerine değinen Baylav, “Defalarca iş kazaları yaşandı, işçilerin parmakları koptu, işçiler kaynayan boya kazanlarına düştü. Yine neredeyse her gün bir işçi servisi kazası yaşandı. Bu durumlar şehrin yetkililerine baktığımızda çok olağan bir durummuş gibi lanse ediliyor.  Hatta yetkililerin neredeyse tek gayesi fabrikaların ismini gizlemek oluyor. Fabrikaların patronları, şehrin yetkilileri herhangi bir sorumluluk kabul etmiyor. Mesela bir hafta çerisinde üç tane işçi servisi kazası yaşanıyor ama hiçbir yetkili çıkıp ‘Acaba önlem yetersizliği var mı? Daha fazla önlem alacağımız bir durum var mı?’ diye konuşmuyor. Hepsi baş sağlığı dileyip bunun bir kaza olduğunu söyleyerek geçiştirmeye çalışıyor” dedi.

“İŞÇİLER HER GÜN ÖLÜMLE BURUN BURUNA YAŞIYOR”

Antepli işçilerin her gün ölümle burun buruna yaşadığını söyleyen Baylav, “Servise bindiklerinde yollarda ve servislerde alınmayan önlemler nedeniyle ölümle burun buruna fabrikaya varmaya çalışıyorlar. Eğer bu süreci atlatarak fabrikaya varabilirlerse bu kez fabrikada alınmayan önlemler nedeniyle iş kazası geçirme iş cinayetine kurban gitme tehdidiyle yaşıyorlar. Bundan da sağ çıkarlarsa eve dönüşte yine bir kaza geçirme riskiyle karşı karşıyalar. Patronlar işçileri hem ucuza çalıştırıyor hem hiçbir önlem almadan çalıştırıyor hem de daha ucuza taşıtarak canlarını tehlikeye atıyor” diye ifade etti.

EMEK PARTİSİNDEN KAMPANYA ÇAĞRISI

İşçilerin bu süreci tersine çevirebileceğini dile getiren Baylav, Emek Partisi olarak bir kampanya başlattıklarını söyledi: “Aslında işçilerin örgütsüz olmasından, birlikte hareket etmemesinden kaynaklı olarak patronlar bu cüreti kendilerinde buluyorlar. Emek Partisi olarak ‘İşçi servisi kazaları ve iş cinayetleri kaderimiz değil! Tek tek ölmek değil insanca yaşamak istiyoruz!’ diyerek bütün Başpınar işçilerini birlikte mücadele etmeye çağıran kampanyamızı başlatmış bulunuyoruz”

DURAN: TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Gaziantep Barosu İnsan Hakları Merkezi adına konuşan Avukat Bülent Duran ise 2022 yılında şuana kadar 1014 işçinin yaşamını yitirdiğine değinerek, “En temel olan şey iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasıdır. Biz 300 işçinin öldüğü Soma’da ‘bu işin fıtratında bu vardır’ sözünü duyduk, bu tarihe bir nottur. Hayır bu işin fıtratında bu yok. Emeği ile çalışan, yaşamak isteyen işçilerin korunması gerekiyor. Biz avukatlar ve hak savunucuları olarak yaşamını kaybeden işçi arkadaşlarımıza baş sağlığı dilemekle birlikte tüm sorumluların takipçisi olacağız” dedi. (Antep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yiğit Akü önünde DİSK’lilere saldırı

SONRAKİ HABER

MHP’li ilçe başkanını tutuklayan hakim ve savcıya sürgün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa