08 Eylül 2022 16:54

Birgün'e "Çetelerin iktidarı" kapağı gerekçesi ile açılan dava 20 Ekim'e ertelendi

Editör Mehmet Emin Kurnaz'ın yargılandığı davada, Bahçeli’nin Çakıcı ile Erdoğan’ın ise Peker ile aynı karede yer alan fotoğrafları suç unsuru kabul edilmişti.

BirGün logosu

Paylaş

Birgün gazetesinde yayımlanan "Çetelerin İktidarı" başlıklı haber nedeniyle gazeteci Mehmet Emin Kurnaz hakkında "Cumhurbaşkanına hakaret etmek" ve "Devlet Bahçeli'ye hakaret etmek" iddialarıyla açılan davanın 3’üncü duruşması Çağlayan'da bulunan İstanbul 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Kurnaz ve avukatı Ali Deniz Ceylan duruşmada hazır bulundu.

İddia makamı, ceza talepli mütalaasını tekrarladı. Sonrasında söz alan Kurnaz, daha önce verdiği ifadeleri tekrar ederek, "Ben gazeteciyim. Kamu yararı doğrultusunda haber yaptım. Beraatımı talep ediyorum” dedi.

"ÇETE" İFADESİ SUÇ DEĞİL

Av. Ceylan, ise, Yargıtay 4’üncü Ceza Dairesi’nin “çete” ifadesine dair verdiği bozma kararını sunarak, çete ifadesinin suç olmadığını söyledi. Yargıtay’ın bu ifadeyi hakaret olarak görmediğini belirten Ceylan, müvekkilinin yaptığı haberde kullandığı ifadelerde AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli’yi kastetmediğini, Sedat Peker ile Alaattin Çakıcı’yı kastettiğini kaydetti. “Cumhurbaşkanına hakaret etmek” iddiasına verilen cezalara dair Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin  (AİHM) bozma kararı verdiğini ve Anayasa Mahkemesinin (AYM) bu ve benzer kararları uyguladığını dile getiren Ceylan, müvekkili için de aynı durumun geçerli olduğunu belirtti.

Ceylan, Erdoğan ve Çakıcı görüşmesine işaret ederek, "Eğer siyasiler suç lideri ile görüşüyorlarsa, gidip destek mitingleri destekliyorlarsa elbette ki böyle manşetler atılır. Bu siyasal eleştiri düzeyindedir” diye kaydetti. Ceylan, müvekkili hakkında beraat talebinde bulundu.

MÜDAHALE OLARAK GÖRDÜ

Erdoğan’ın avukatı Melih Tüfenkci ise, Kurnaz’ın yazdığı haberi ve fotoğrafı inkar etmediğini işaret ederek, Erdoğan’ın "çetelerle" aynı aynı karede gösterildiğini belirtti. Tüfenkci, çetenin yasadışı ve toplumu korkutmak amacıyla bir araya gelen bir topluluk olduğunu ve Erdoğan’ın da içlerinde yer almasının “Cumhurbaşkanına hakaret” suçunun işlendiğini ileri sürdü. Tüfenkci, iddia edilen suçun devlete yönelik olduğunu ileri sürdü. Tüfenkçi, AİHM kararların tavsiye niteliğinde olduğunu ileri sürerek, bu kararların kabul edilmesi halinde iç hukuka müdahale olacağını belirtti.

Mahkeme, esas hakkında karar vermek üzere dosyayı inceleme kararı aldı. Duruşma 20 Ekim saat 13.40'a ertelendi.

NE OLMUŞTU?

Cumhuriyet Savcılığı tarafından, Birgün'ün 25 Mayıs 2021 tarihinde yayımlanan, suç örgütü elebaşısı Sedat Peker’in ifşaatlarıyla yeniden gündeme gelen mafya-devlet ve siyaset üçgeninde ortalığa saçılan iddiaları ele aldığı “Çetelerin İktidarı” başlıklı Pazar eki nedeniyle soruşturma başlatılmıştı.

İddianamede MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin suç örgütünden hüküm giymiş Alaattin Çakıcı ile AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ise suç örgütü elebaşısı Peker ile aynı karede yer alan fotoğrafları da suç unsuru kabul edilmişti.

Savcılık, soruşturma kapsamında Birgün editörüne, MHP Lideri Bahçeli’ye “Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret”, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ise “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlaması yöneltmişti. (MEDYA SERVİSİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'nde Tez Koop-İş üyesi işçiler talepleri için eylemde

SONRAKİ HABER

Erdoğan'dan tahıl açıklaması: Putin haklı, tahıllar zengin ülkelere gidiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa