12 Eylül 2022 03:45

Adana’da Altın Koza zamanı

Altın Koza AŞ Genel Müdürü Hüseyin Orhan 29'uncu kez düzenlenen Altın Koza'ya dair yazdı.

Görsel: @altinkozaff/Twitter

Paylaş

Hüseyin ORHAN*

Türk sinemasını desteklemek, sanatı ve sanatçıyı halkımızla buluşturmak amacı ile 1969’dan bu yana Türkiye’nin en prestijli festivallerinden biri olmayı başaran Altın Koza bu yıl 12-18 Eylül tarihleri arasında 29’uncusu ile sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Her geçen yıl büyüyüp değerlenen Altın Koza ödüllerinin sektörü çok heyecanlandırdığını düşünüyoruz. 

Geçmişte neredeyse her mahallesinde bulunan açık ve kapalı sinema salonları ile bir sinema kenti olan Adana, sektöre kazandırdığı yönetmenler, yapımcılar ve sinema emekçileri ile sektörün kalbinin attığı bir merkez olma özelliğini Altın Koza Film Festivali ile ödüllendirerek taçlandırmıştır. Festivalin bu başarıya ulaşmasında Adana halkının sanatsal ve kültürel faaliyetlere gösterdiği yoğun ilginin altını çizmek gerekiyor. 

Adana’nın tarihi ve kültürel zenginliğinin içinden yoğrularak çıkan sanatçıların, bir diğer şansı da ürettikleri sanat eserlerine yine halkın gösterdiği yoğun ilgi ve destek olmuştur. Ve bu sayede sanatsal içeriklerin geliştiğini ve üretimlerin arttığını gözlemlemiş olduk.Festivalde bizlere düşen, sanatçıları ve eserlerini geniş halk kitlelerine ulaştırmakta destek olmaktır. Bu amaçla sadece salonlarda düzenlenen ödül törenleriyle yetinmeyip bu ödüllerin verilmesini sağlayan ve festivalin gerçek sahibi olan halkımızla sanatı ve sanatçıyı buluşturmak olacaktır.

Festival programından kısaca bahsedersek festivalin ilk yıllarında kullanılan Atatürk Parkı festival merkezlerinden biri haline dönüşüyor. Kurulacak açık hava sinemasında geçmiş yıllarda ödül alan filmlerin oyuncu ve yönetmenleri izleyici ile buluşturulacak, parkta 1969’dan günümüze ödül alan filmlerin afişlerinin de yer aldığı beş ayrı sergi ile Altın Koza tarihinde bir yolculuğa çıkacağız. Merkezde festival haftası boyunca kurulacak yazlık sinemalara ve mahalle sinema gösterimlerine ek olarak festivalin heyecanını gezici sinemalar ile Kozan’dan Ceyhan’a, Yumurtalık’tan Aladağ’a, Feke’den Tufanbeyli’ye kısacası 15 ilçenin tamamında film gösterimi ile halkımızla buluşturacağız.

Festival yarışma filmleri, ulusal ve uluslararası film seçkileri Esas 01 AVM işbirliği ile CinemaPink ve PGM ye ait 6 salonda festival haftası boyunca ücretsiz olarak gösterimde olacak. Aynı zamanda programda; çocuk film gösterimleri, sergiler, söyleşiler, paneller yer alacak. Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden gelecek genç sinemacılara Çukurova Üniversitesi işbirliği ile “Çukurova Altın Koza Film Akademisi’nde” sinemaya dair çeşitli eğitimler verilecek. Yani kısacası bu festivalde herkes kendi ilgi alanında mutlaka bir şeyler bulacaktır. Böylelikle festivalin onursal başkanlığını da yapan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Zeydan Karalar döneminde ismine tekrar kavuşan Altın Koza yine bu dönemde gerçek sahibi olan halka geri dönmüş olacak.

*Altın Koza AŞ Genel Müdürü


İLÇELERDE SİNEMA KEYFİ

Festival etkinlikleri kapsamında Adana’nın ilçelerinde gösterimler devam ediyor. Saimbeyli ve Karaisalı’da “Hedefim Sensin”; Feke ve Ceyhan’da “Yaşamak Güzel Şey”; Aladağ, Kozan ve İmamoğlu’da “Görevimiz Tatil”, Poazantı’da “Bana Masal Anlatma”; Yumurtalık ve Karataş’ta “Aile Arasında” filmleri seyirciyle buluşacak. Filmler saat 20.00’de başlayacak.

7 Eylül, Saimbeyli
Film: Hedefim Sensin           
Yönetmen: Kıvanç Baruönü
Adres: Yeşilbağlar Mah.29sk./Pazar Yeri

8 Eylül, Feke
Film: Yaşamak Güzel Şey    
Yönetmen: Müfit Can Saçıntı
Adres Tapan-Akoluk Mah.   

9 Eylül, Aladağ        
Film: Görevimiz Tatil           
Yönetmen: Murat Şeker
Adres: İnönü Mah.Aladağ Otogarı

10 Eylül, Pozantı      
Film: Bana Masal Anlatma   
Yönetmen: Burak Aksak
Adres: Zafer Mah.     

11 Eylül, Karaisalı
Film: Hedefim Sensin
Yönetmen: Kıvanç Baruönü
Adres: Kent Meydanı

12 Eylül, Kozan
Film: Görevimiz Tatil           
Yönetmen: Murat Şeker
Adres Cuma Pazarı Alanı     

13 Eylül, Yumurtalık
Film: Aile Arasında
Yönetmen: Ozan Açıktan
Adres: Kenan Güvenoğlu Parkı        

14 Eylül, İmamoğlu
Film: Görevimiz Tatil           
Yönetmen: Murat Şeker
Adres: Şehit Mehmet Karaca Parkı  

15 Eylül, Ceyhan
Film: Yaşamak Güzel Şey    
Yönetmen: Müfit Can Saçıntı
Adres: Atatürk Meydanı       

16 Eylül, Karataş
Film: Aile Arasında   
Yönetmen: Ozan Açıktan
Adres: Atapark Meydanı       


ATATÜRK PARKI GÖSTERİM PROGRAMI

Festival merkezlerinden biri olan Atatürk Parkı’nda her akşam sinema gösterimleri yapılacak. Ayrıca akustik konserler ve gün içerisinde gezilebilecek sergiler yer alacak. Filmler saat 20.00’de başlayacak.

12 Eylül
Film: Aile Arasında
Yönetmen: Ozan Açıktan

13 Eylül
Film: Sabırsızlık Zamanı
Yönetmen: Aydın Orak

14 Eylül
Film: Maden
Yönetmen: Yavuz Özkan

15 Eylül
Film: Sen Ben Lenin
Yönetmen: Tufan Taştan

16 Eylül
Film: Nasipse Adayız
Yönetmen: Ercan Kesal, Nazan Kesal, Valeriu Andriuta

17 Eylül
Film: Sonbahar
Yönetmen: Özcan Alper

18 Eylül
Film: Toz Bezi
Yönetmen: Ahu Öztürk

ÖNCEKİ HABER

İngiltere Kraliçesi Elizabeth’in cenaze programı açıklandı

SONRAKİ HABER

Ölüm orucundaki Sibel Balaç hastaneye sevk edildi: 41 kiloya düştü, yürüyemiyor; bir an önce tahliye edilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa