10 Eylül 2022 04:50

29. Altın Koza Film Festivali eki

Adana ve sinema ilişkisinin meyvesi olan Altın Koza ülke sinemasına katkı sunmaya devam ediyor. Altın Koza bu yıl 29’uncu kez sanatseverlerle buluşacak.

29. Altın Koza Film Festivali eki

Görsel: Hasan Can Bilici/Evrensel

İLGİLİ YAZILAR

Adana deyince akla ilk gelen sanat dalı sinemadır. Adana ve sinema ilişkisinin meyvesi olan Altın Koza ülke sinemasına katkı sunmaya devam ediyor. Altın Koza bu yıl 29’uncu kez sanatseverlerle buluşacak. 12-18 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek festival kapsamında sergiler, paneller ve film gösterimleri Adanalıların beğenisine sunulacak.

Bu yıl Altın Koza yönetimi Ulusal Uzun Metraj Film Yarışmasında önemli bir karara imza atarak 4 kadın ve 4 erkek yönetmenin filmine seçkide yer verdi. Erkek egemen anlayışın güçlü olduğu bir sektörde, kadın yönetmenlerin üretimlerinin azaldığı bir dönemde temsiliyet eşitliğinin festivallerde gelişmesi adına Altın Koza’nın attığı adım oldukça önemli. Darısı diğer festivallerin başına.

Altın Koza son yıllarda belgesel filmlerle dikkatleri üzerine toplamıştı. Festival geçtiğimiz yıllarda birçok belgesel filmin görünürlüğünü arttırmıştı. Geçen sene “Yaramaz Çocuklar” belgeseli en iyi film seçilmiş, “Dermansız” belgeseli ise Kadir Beycioğlu Jüri Özel Ödülü’nü kazanmıştı. Belgesel filmler bu sene Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın seçkisinde yer almayacak, Ulusal Belgesel Yarışma kategorisinde boy gösterecek.

***

Evrensel gazetesi olarak Altın Koza’nın nabzını tutmak için sinema eki hazırladık. Geçmişten bugüne Altın Koza’nın öne çıkardığı sanatçıları, festivalde yaşanan tartışmaları, yazlık sinemaları, Çukurova ve sinema ilişkisini masaya yatırdık.

Adanalı sanatçılardan Nihat Ziyalan çocukluğunun Adana’sını, Yılmaz Güney’le dostluklarını ve sinema yolculuğunu Kadir İncesu’ya anlattı. Ziyalan “Zorunlu olarak kötü adam oynamaya başladım. Bundan bin pişmanım. Şimdi milyon verseler oynamam kötü adamı.” ifadelerini kullandı.

Altın Koza temalı bir ek çıkarılıyorsa bu Yılmaz Güney’siz olamazdı. Güney Özkılınç “Sinemamızın Yılmaz’ı”; Aydın Tan “4. Altın Koza Film Festivali’nin perde arkası” başlıklı yazılarıyla usta sanatçının bilinmeyenlerini kaleme aldı.

Altın Koza ile yolları kesişen, festivalde ödül kazanan isimler duygularını okurlarımızla paylaştı. Kadir İnanır, Sırrı Süreyya Önder, Fatoş Güney, Zihni Göktay, Tansu Biçer, Özcan Alper ve Müjdat Gezen festivale dair anılarını ve düşüncelerini aktardı.  

***

Bu yıl “Orhan Kemal Emek Ödülleri” Zihni Göktay, Suzan Kardeş ve Zafer Ayden’e; “Onur Ödülleri” Müjdat Gezen ve Hale Soygazi’ye takdim edilecek. Sinemaya emeklerinden ve katkılarından dolayı ödüllendirilen değerli sanatçılarımızı kutluyoruz.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime  6 liralık ücret

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime 6 liralık ücret

Saray iktidarının “Milletimiz zenginleşecek” propagandasını yaptığı Gabar petrolünün arkasında ağır bir işçi sömürüsü var. Günde 12 saat çalışma, taşeronlaştırma, sendikasızlık, yoksulluk sınırının yarısı bile etmeyen ücretler… Öyle ki sadece 12.5 saatlik üretim tüm işçilerin ücretini karşılıyor, geri kalan patronların kasasına akıyor.

Şırnak’ta bir günde çıkarılan petrol, Batman’da çıkarılanın yüzde 87 fazlası.

Serbest piyasada ham petrolün varil fiyatı yaklaşık 75 dolar.

İşçiler iki günde çıkarılan petrol kadar ücret alsaydı aylık ücret 160 bin lira olurdu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et