09 Eylül 2022 17:39

Öğretmene şiddet ve kariyer basamaklarına tepki

Eğitim Sen'li öğretmenlere Ankara’daki polis müdahalesi protesto edildi. Eğitim emekçileri; öğretmenleri ‘uzman’, ‘başöğretmen’ şeklinde ayıran Öğretmenlik Meslek Kanunu'na tepki gösterdi.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

AKP iktidarının, dayattığı öğretmenleri bölen Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı çıkan Eğitim Sen üyesi öğretmenlere yönelik Ankara’daki polis müdahalesi İstanbul’da protesto edildi. İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelen Eğitim Sen üyeleri hem Ankara’da eğitim emekçilerine yönelik polis müdahalesini hem de öğretmenleri "uzman", "başöğretmen" şeklinde kategorize eden Öğretmenlik Meslek Kanunu’na tepki gösterdi.  

"EŞİTŞİZLİK ORTAYA ÇIKACAK"

Açıklamada konuşan İstanbul Eğitim Sen  4 No’lu Şube Başkanı Yurttaş Yıldırım, öğretmenlerin ‘60 yıllık hayalini gerçekleştirdik’ diyerek pazarlamaya çalıştıkları ÖMK’nun hiçbir öğretmen tarafından kabul edilmediğini söyledi. Öğretmenlerin iradesi dışında, onların hakları ve taleplerini dikkate almadan hazırlanan kanunu kabul etmediklerini dile getiren Yıldırım “Eğitim emekçilerinin eleştirileri ve Anayasa Mahkemesi süreci devam ederken yönetmelik yayımlanmış ve öğretmenlik kariyer basamakları sürecinin uygulamasına başlanmıştır. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesinin bir an önce bu haksız süreci durdurmaya yönelik olarak karar sürecini hızlandırmasını talep ediyoruz” dedi.

"SINAVA DA KARİYER BASAMAKLARINA DA KARŞIYIZ"

Tüm eğitim ve bilim emekçileri için, hiçbir ayrım yapılmadan yoksulluk sınırının üzerinde insanca yaşanabilir bir ücret düzenlemesi ve özlük haklarının iyileştirilmesini istediklerini belirten Yıldırım “Eğitim emekçileri olarak bu kanun ve yönetmelik kapsamında gerçekleştirilecek sınava da, kariyer basamaklarına da karşıyız. Bu kanunun bir an önce iptal edilmesini, öğretmen emeğini değersizleştiren bu sürecin bir an önce durdurulmasını talep ediyoruz” dedi. Eğitim öğretime hazırlık ödeneğinin ayrımsız bütün eğitim ve bilim emekçilerine bir maaş tutarında ve yılda iki kez ödenmesini istediklerini anlatan Yıldırım “Gerekli düzenlemeler bir an önce yapılmalı ve eğitim öğretime hazırlık ödeneğinin, ayrımsız bütün eğitim ve bilim emekçilerine bir maaş tutarında ve yılda iki kez ödenmesi sağlanmalıdır” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)


EĞİTİM SEN İZMİR ŞUBELERİ: ÖMK İPTAL EDİLSİN

Eğitim Sen İzmir Şubeleri Öğretmenlik Meslek Kanununun iptali için Konak YKM önünde basın açıklaması yaptı.

Basın açıklaması okuyan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Bülent Karakaş, “Tüm eğitim ve bilim emekçileri için, hiçbir ayrım yapılmadan yoksulluk sınırının üzerinde insanca yaşanabilir bir ücret düzenlemesi ve özlük haklarının iyileştirilmesi çalışmasının ivedi biçimde yapılmasını istiyoruz” dedi.

Eğitim emekçilerinin bu kanun ve yönetmelik kapsamında gerçekleştirilecek sınava da kariyer basamaklarına da karşı olduğunu söyleyen Karakaş, “Bu kanunun bir an önce iptal edilmesini, öğretmen emeğini değersizleştiren bu sürecin bir an önce durdurulmasını talep ediyoruz” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)


ADANA’DA EĞİTİM EMEKÇİLERİ, HAKLARINI GÜVENCEYE ALACAK YENİ YASA İSTEDİ

Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı Ankara’da yaptıkları eyleme yönelik gerçekleştirilen polis müdahalesi Adana’da Eğitim Sen tarafından protesto edildi.

Heykelli Park’ta bir araya gelen emekçiler polis müdahalesine tepki gösterip eğitim emekçilerini meslek basamakları ile bölen yasanın geri çekilmesini, emekçilerin hakların güvenceye alacak yeni yasa tasarısı istedi.

Basın açıklamasını Eğitim Sen Adana Şube Sekreteri Süleyman Kavuncuoğlu okudu.  17 gençlik festivalinin yasaklanması, sokakta müzik yapan gençlerin engellenmesi gibi tabloların yaşandığı günlerde Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı tepkilerini ve taleplerini ifade etmelerinin dahi sendikal hak ve özgürlükleri yok sayılarak yasaklandığını ifade eden Kavuncuoğlu, baskıya rağmen açıklamalarını yaptığını bugün de tüm illerde Eğitim Sen’in ayakta olduğunu söyledi.

Meslek Kanunu’nun eğitim emekçilerinin fikri alınmadan yaşlaştırıldığını dile getiren Kavuncuoğlu, “AYM’nin bir an önce bu haksız süreci durdurmaya yönelik karar sürecini hızlandırılmasını Danıştay’ın iptal davasının da kamuoyunu yaralayacak sonuçlar doğurmadan bir an önce sonuçlandırmasını talep ediyoruz” dedi.

ÖMK ile ücretli öğretmen uygulamasına son verilmesi, kadroya geçirilmeleri beklenirken öğretmenler arasında kadrolu öğretmenleri öğretmen, uzman öğretmen ve baş öğretmen hiyerarşisi yarattığını dile getiren Kavuncuoğlu, “Milli Eğitim Bakanlığı eğitim emekçilerinin ekonomik, sosyal, demokratik ve özlük haklarını güvenceye alan yeni bir kanun düzenlemek zorundadır” dedi. Açıklamanın ardından bir süre oturma eylemi yapıldı. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kayserili işçiler: Ekmeği bile kredi kartıyla alır olduk

SONRAKİ HABER

Eğitim emekçisi: Promosyon gelirleri enflasyonun çok altında kalmıştır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa