13 Eylül 2022 04:19
Son Güncellenme Tarihi: 13 Eylül 2022 14:10

Dünyada pahalılık ve yoksulluğa isyan eylemleri yayılıyor

Haiti’den Almanya’ya, İngiltere’den Endonezya’ya dünyanın çeşitli ülkelerinde emekçiler, artan hayat pahalılığı ve yoksulluğa karşı kitlesel protestolar düzenliyor.

Fotoğraf: Georges Harry Rouzier/AA

Paylaş

Haiti’den Almanya’ya, İngiltere’den Endonezya’ya dünyanın çeşitli ülkelerinde emekçiler, şirketleri desteklemeye yönelik ekonomi politikalarına, Ukrayna savaşı gerekçesiyle artan hayat pahalılığı ve yoksulluğa karşı kitlesel protestolar düzenliyor.

Protestolar Avrupa ülkelerinde enflasyon karşısında eriyen ücretler ve kötüleşen çalışma koşullarına karşı örgütlü işçi grevlerine de neden olurken, Ukrayna’ya saldırıları gerekçesiyle Rusya’ya yönelik yaptırımların yükselttiği enerji faturalarına karşı gösteriler de gündemde.

AVRUPA’DA FATURALARA İSYAN

Avusturya’nın başkenti Viyana’da pazar günü yaklaşık 3 bin kişi “İntihar niteliğindeki yaptırımlara son verilmesi”ni istedi. Eylül ayı başında Prag’da da yaklaşık 70 bin kişi Çek hükümetini protesto ederek iktidardaki koalisyondan artan enerji fiyatlarını kontrol altına alması talebini yükseltmişti.

ALMANYA

Almanya’da da eylemler artıyor. Geçtiğimiz hafta Leipzig kentinde de Die Linke (Sol Parti) tarafından düzenlenen eyleme katılan yaklaşık 2 bin kişi yüksek fiyatları ve hükümetin yetersiz sosyal politikalarını protesto etti. Geçtiğimiz cumartesi Nürnberg’de, pazar günü ise Erfurt’ta eylemler yapıldı. Erfurt’taki eyleme 2 bin 500 kişi katıldı.

Burada konuşan Alman Sendikalar Birliği (DGB) Bölge Başkanı Michael Rudolph, “Hükümetin bugüne kadar açılmadığı yardım paketleri hiçbir şekilde yeterli değil. Zenginlerden daha fazla vergi alınması gerekiyor” dedi. Rudolph, eyleme katılımın hayat pahalılığına karşı güçlü bir mesaj olduğunu ifade etti. Eyleme katılmak isteyen bir grup sağcı ise kurulan insan zinciriyle engellendi. Eylemciler, çarşamba günü yeniden bir araya gelme çağrısını yaparak gösteriye son verdiler.

İNGİLTERE

İngiltere ve Birleşik Krallık ülkelerinde de hayat pahalılığına karşı protestolar örgütleniyor. Çeşitli siyasi ve sosyal örgütlerin oluşturduğu “Enough is Enough/Artık Yeter” adlı kampanya grubu 1 Ekim’de artan enerji fiyatlarına karşı Ulusal Eylem Günü çağrısında bulundu. İşçi Sendikaları Kongresi (TUC) da 19 Ekim’de Londra’da miting planlıyor. Ayrıca, “Dont’t Pay/Ödeme Yapma” hareketi de en az 1 milyon Birleşik Krallık vatandaşının enerji faturalarını ödememesi çağrısı yapıyor.

GÜNEY ÜLKELERİNDE HALK PROTESTOLARI

Birçok ülkede ise hayat pahalılığına karşı tepkiler halk protestoları şeklinde sokağa yansıyor. Güney Asya ülkesi Sri Lanka’da geçtiğimiz mart ayında gıda ve yakıt fiyatlarına karşı başlayan ve devlet başkanının devrilmesiyle sonuçlanan kitlesel protestolar bu durumun önemli bir örneği olurken, Haiti, Endonezya, Arjantin gibi ülkelerde de protestolar devlet müdahalesine rağmen kitlesel olarak gerçekleşti.

Left Voice’ın derlediği habere göre, Haiti, artan hayat pahalılığına karşı ülke çapında aralıksız devam eden protestoların üçüncü haftasında. Ülkede enflasyon son on yılın en yüksek seviyesinde. Başkent Port-au-Prince’de halk barikatlar kurdu. Haitililer, polisin şiddetli baskısına ve göz yaşartıcı gaza direniyor ve Başbakan ve Geçici Devlet Başkanı Ariel Henry’nin istifasını talep ediyor. Ülkede Eski Başkan Jovenel Moise’nin görev süresini uzatma girişimi üzerine de kitlesel protestolar başlamış, Moise’nin suikastla öldürülmesinin ardından geçici başkan olan Henry, Haitililerin yoksulluk ve çete şiddeti gibi kriz haline gelmiş sorunlarını çözmekte başarısız olmuştu.

Kemer sıkma politikalarına karşı Arjantin’de de eylemler istikrarlı bir şekilde devam ediyor. Sol, sosyalist gruplar ve sendikaların ön saflarda yer aldığı protestolar, IMF politikalarını hedef alıyor. On binlerce Arjantinli, hükümetlerinin dış borcu ödemeyi reddetmesi ve IMF ile yaptığı anlaşmaya son vermesi talebiyle protesto gösterileri düzenliyor. Şu anda Arjantin’de enflasyon yaklaşık yüzde 80 ve yoksulluk oranı çoğu kent merkezinde yüzde 40’a kadar yükselmiş durumda.

Asya ülkesi Endonezya’da öğrenciler, işçiler, balıkçılar ve çiftçilerin ön cephesinde yer aldığı protestolarda da binlerce kişi ülkenin büyük şehirlerinde sokağa çıktı. Gösteriler, akaryakıt fiyatlarının son sekiz yılda ilk kez yüzde 30 arttığı bir döneme denk geldi. Ülkede gıda maliyetleri de yükseliyor. Endonezya İşçi Sendikaları Konfederasyonu, işçilerin daha fazla miting planladığını ve akaryakıt zammına karşı ulusal bir grev yapmayı düşündüklerini açıkladı. Hükümet ise benzin istasyonlarını korumak üzere binlerce polis gönderdi.

Bangladeş’teki benzin istasyonlarında da akaryakıt fiyatlarına yapılan yüzde 52’lik zam nedeniyle protestolar düzenlendi.

GANA

Afrika ülkesi Gana’da da, kemer sıkma politikalarına karşı protestolar yükseldi. Protestolar iki gün boyunca başkentte gerçekleşti ve yoğun polis varlığına rağmen yüzlerce kişi sokaklara döküldü. Protestoların ana taleplerinden biri, yakın zamanda elektronik ödemelere getirilen ve yoksul ve işçi sınıfından Ganalılara zarar veren vergiye karşı çıkmaktı. Protesto kısa süre önce kurulan Arise Ghana adlı bir koalisyon tarafından organize edildi. Mayıs ayı itibariyle ülkede enflasyon yüzde 27.6 ile rekor seviyeye ulaşmıştı. Hükümet, Ganalılara daha da fazla zarar verecek bir kurtarma paketi için IMF ile görüşüyor.

ENDONEZYA'DA AKARYAKIT ZAMMI PROTESTO EDİLDİ

Endonezya'nın başkenti Cakarta'da yüzlerce kişi, hükümetin yüzde 30'luk akaryakıt zammını protesto etti.

Başkent sokaklarında yürüyen kitle, hükümetin son dönemde uygulamaya koyduğu akaryakıt fiyatlarını artırma kararını iptal etmesini istedi.

Emniyet güçleri ise Başkanlık Sarayı'na giden sokakları trafiğe kapattı.

Endonezya’da yakıt sübvansiyonlarının kesmesinin ardından, geçen ay benzin ve dizel yakıt fiyatlarında yaklaşık yüzde 30 artış oldu ve benzin fiyatı litre başına 51 sentten 67 sente, motorin fiyatı ise 35 sentten 46 sente yükseldi.

Protestonun koordinatörü Ahmed Khozinudin, alanda yaptığı konuşmada, hükümetin zam kararını kınayarak, insanların zaten Kovid-19 salgınından muzdarip olduğunu ve fiyat artışlarının halkın sıkıntılarını daha da artıracağını söyledi.

Son günlerde akaryakıt zamlarına karşı Endonezya genelinde, çoğunlukla öğrenciler ve işçiler tarafından eylemler düzenleniyor.

POLONYA

Polonyalı kömür madencileri, Katoviçe'deki Başbakanlık ofisi önünde hükümetin enerji politikalarını protesto etti.

Dayanışma Sendikası'nın bayrakları ve hazırladıkları pankartlarla Başbakanlık ofisinin önüne gelen maden işçilerinin temsilcileri, Avrupa'nın en büyük kömür üreticilerinden biri olan Polonya'nın evsel ısıtma için kömür ithal etmesini protesto ederek ülkedeki kömür madenlerinin 2050 yılına kadar kapatılma kararı alınmasını eleştirdi.

Polonya'da kömür madeni işkolunda 80 bin civarında işçi çalışıyor ve ülkedeki enerji ihtiyacının yüzde 80'i termik santrallerden sağlanıyor.

(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Basel'de Evrensel'le dayanışma etkinliği: Gazete aboneliği çağrısı yapıldı

SONRAKİ HABER

IPSOS'un araştırması | Öğrencilerinin %95'i eğitim için gerekli bütçenin kendilerini ve ailelerini zorladığını söylüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa