12 Eylül 2022 16:05

IPSOS'un araştırması | Öğrencilerinin %95'i eğitim için gerekli bütçenin kendilerini ve ailelerini zorladığını söylüyor

Üniversite öğrencilerinin %95'i eğitimleri için gerekli bütçenin kendilerini ve ailelerini zorladığını belirtiyor.

Miguel Henriques / Unplash

Paylaş

IPSOS tarafından gerçekleştirilen Anti Kriz Monitörü verilerinden derlenen araştırmaya göre üniversite öğrencilerinin %65'i yaşadğı şehir dışında bir üniversiteye gidecek, öğrencilerin %95'i ise eğitimleri için gerekli bütçenin kendilerini ve ailelerini zorladığını belirtiyor.

IPSOS'un gerçekleştirdiği araştırmada; öğrencilerin ne kadarı yaşadığı şehir dışında bir üniversiteye gitmeyi planlıyor, konaklama tercihi nerelerde olacak, devlet yurtları ve diğer alternatifleri değerlendirecek olanların oranı ne? Devlet yurtlarında yer gelmediğinde öğrencilerin yüzde kaçı; özel yurtları tercih edecek ve veya arkadaşları ile birlikte kiralık ev bakacak?  Yurtlarda yer gelmemesi durumunda bu öğrencilerin yüzde kaçı okulunu dondurup memlekete geri dönecek?  Özel yurtlar öğrencilerin yaklaşık tamamı tarafından pahalı bulunurken devlet yurtları için bu oran ne? Gibi birçok başlıkta bireylerin ifade, tutum ve davranışları incelendi

Araştırmaya katılan her üç üniversite öğrencisinden ikisi eğitim için yaşadığı şehir yerine başka bir kente gideceğini belirtiyor.

Başka kentlere öğrenim için gitmek durumunda olan öğrenciler için ise en büyük sorun barınma, halen yaşadığı şehirdeki bir üniversiteye gidecek olanlar içinde bile her beş öğrenciden biri evinde kalmayacağını belirtirken, başka şehire giden öğrenciler arasında her dört öğrenciden üçü yurtta kalmayı amaçlıyor. Yurtta kalmayı düşünen öğrencilerin içinde ise her on kişiden dokuzu devlet yurtlarını hedefliyor.

Araştırmaya göre öğrencilerin %95’i ailelerinin az ya da çok zorlandığını belirtiyor. Hal böyle iken yurt ücretleri de zorlayıcı geliyor. Hemen hemen tüm öğrenciler özel yurt ücretlerini olması gerekenden pahalı buluyor. Öyleki her on öğrenciden biri devlet yurdunda yer bulamazsa kaydını dondurup beklemeyi düşünüyor.

ÖĞRENCİLER DEVLET YURTLARINI PAHALI BULUYOR

Öğrenciler devlet yurtlarını da pahalı buluyor, her on öğrenciden sekizi devlet yurtlarını da olması gerekenden pahalı buluyor. Ekonomik koşulların ağırlığı, yüksek enflasyon başka bir çok alanda olduğu gibi üniversite eğitiminde de ciddi anlamda zorluk yaratmış halde.

Her 10 üniversite öğrencisinin 7’si yaşadığı şehirden başka bir şehirde üniversiteye gittiğini söylüyor. Yaşadığı şehirde üniversiteye  gidecek olanların oranı da %34.

Devlet yurdunda yer olmama durumunda öğrencilerin %39’unun 2. tercihi özel yurtlar

ÖĞRENCİLERİN %10'U YURT ÇIKMAZSA OKULU DONDURMAYI DÜŞÜNÜYOR

Devlet yurdunda yer olmazsa ne yapmayı düşünüyorsunuz? sorusunun cevabı ise şöyle:

Devlet yurtlarında yer gelmediğinde öğrencilerin %39’u özel yurtları tercih edeceğini, %32’si de arkadaşları ile birlikte kiralık ev bakacağını belirtiyor. Yurtlarda yer gelmemesi durumunda bu öğrencilerin %10’u okulunu dondurup memlekete geri döneceğini söylüyor.

ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 74'Ü YURTTA KALMAYI HEDEFLİYOR

Başka şehirlerden okumak için geldikleri şehirde yurtta kalmak isteyen öğrencilerin oranı %74. Bu öğrencilerin %14’ü de ev kiralamayı düşünüyor. Yurtta kalmak isteyen öğrencilerin tercihi devlet yurtlarında kalmak (%86). Özel yurtta kalmak isteyen öğrencilerin oranı ise sadece %8.

Özel yurtlar öğrencilerin neredeyse tamamı tarafından pahalı bulunurken devlet yurtları için bu oran daha düşük olsa da yine de her 10 öğrenciden 8’i devlet yurtlarının ücretlerinin de pahalı olduğu görüşünde.

"Üniversite eğitiminiz için gerekli olan bütçe konusunda aşağıdaki ifadelerden hangisi sizin durumunuzu en iyi ifade eder?" sorusunun cevabı ise şu şekilde:

Üniversite öğrencilerinin %55’i eğitimleri için gerekli olan bütçenin kendilerini ve ailelerini çok zorladığını belirtirken, %40’ı biraz zorladığını belirtiyor. 

Araştırmacı şirket Ipsos Anti Kriz Monitörü'nü şu şekilde tarif ediyor

"Araştırma 18 yaş üstü İBBS 1 düzeyinde Türkiye temsili 800 birey ile online anket yöntemi (CAWI) üzerinden haftalık olarak gerçekleştirilmektedir.. Araştırmanın istatistiki hata payı, 95 güven aralığında ± 3.5’tir. Veriler, ADNKS 2019 verilerine (yaş, cinsiyet, eğitim ve İBBS1 12 bölge) göre ağırlıklandırılmaktadır.

Bu haftaki yurtlar konusunu inceleyebilmek için Üniversite öğrencileri ile ek anketler yapılmış ve 291 üniversite öğrencisi ile görüşülmüştür." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Dünyada pahalılık ve yoksulluğa isyan eylemleri yayılıyor

SONRAKİ HABER

Öğretmenlerden sendikalara çağrı: Sorunlarımıza birlikte çözüm bulun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa