İlk ders: uyku saati
Yeni eğitim yılına 13 okulu tadilatta giren Kocaeli'de, veliler de öğrenciler de durumdan şikayetçi; "Koskoca bir pandemi döneminde güçlendirilmeyen okullar şimdi tadilata girdi."
Gözde MEYDAN
Kocaeli
Yeni eğitim öğretim yılına Kocaeli’de bulunan 13 okul, tadilatla girdi. Okullar birleştirildiği için ikili eğitime geçilen okullarda sabah dersleri saat 07.00’de başlıyor, öğrenciler okullarına ulaşmak da güçlükler yaşıyor. Veliler ve öğrenciler gerekli güçlendirmelerin online eğitim dönemi boyunca yapılmamasına tepkili.
Derince Anadolu Lisesi’nde eğitim görmekteyken Piri Reis Ortaokulu’na kaydırılan bir öğrencinin velisi “Koskoca bir pandemi döneminde güçlendirilmeyen okullar şimdi tadilata girdi. Benim oturduğum yerden çocuğumun okula gidebileceği, okulun önünden geçen bir otobüs yok. Otobüs olmadığı içim mecburen inip yürümek zorunda. Normalde aylık yol masrafı 140 TL ama servis fiyatları 800-1000 TL arasında değişiyor Buna ayıracak bütçem de yok. Okul aile birliği belediye ile görüştü, çözeceğiz demişler. Bu meselenin okul başlamadan çözülmesi gerekirdi. Okulun başlamasına 1 hafta kala velilere haber verip başınızın çaresine bakın diyorlar. Ayrıca ortaokul olduğu için sınıflar ve sıralar küçük; ergenlik çağındaki 35-40 öğrenciyle tıkış tıkış ders yapılacak.” dedi.
"ÇOCUKLAR UYUYACAK MI DERS Mİ DİNLEYECEK?"
Okulların birleştirilmesi nedeniyle ders saatlerinin 09.00’dan 07.00’ye alındığını belirten veli; “Çocuğum bugün kahvaltı yapıp, hazırlanıp okula yetişebilmek için saat 05.00’te kalktı. Kış aylarında hava daha da karanlık olacak. Ders saat 07.00’de başlayıp, 13.00’te bitiyor. Bir işyerinde bile mesai saat 08.00’de başlıyor. Normal mi şimdi bu durum? Blok ders yaptıkları için 80 dakika ders, 10 dakika teneffüs yapıyorlar. Bu çocuklar nasıl ders dinleyecek? Sadece öğrenciler de değil, öğretmenler için de durum çok zor. Bu durumun bir an evvel çözülmesi gerekir. Deprem güçlendirmesi neden bunca yıl sonra ve tam da okul başlayacağı zaman yapılıyor. Yetkililer bunu da açıklamalı” diye konuştu.
Körfez’de bulunan ve Haziran ayı itibariyle tadilatına başlanan Körfez Atatürk Anadolu Lisesi’nde okuyan bir öğrenci ise “Okulumuza yakın olan Petkim Ortaokulu’na taşındık fakat derslerimiz saat 07.00’ye alındı. Bu sabah derse yetişebilmek için 06.10 otobüsüne bindim. Sabah çok karanlık olduğu için durağa babam bıraktı, pek çok arkadaşımı da ailesi bırakmış. Hava şimdiden karanlık Kasım ve Aralık ayında nasıl olacak, düşünemiyorum bile. Blok ders uygulaması yok ama teneffüslerimiz 5 dakika ve yemek yiyebileceğimiz bir zaman dilimi yok. Bugün okulun ilk günü olduğu için çok ders işlenmedi ama dersler başlayınca bu kadar erken derse başlamak, teneffüs yapmamak bizleri olumsuz etkileyecek” dedi.
Bu değişikliğin derslere de yansıdığını ifade eden öğrenci, “Kendi okulumuzda resim, müzik gibi derslerde kullandığımız araç ve gereçler şu an başka bir okulun deposunda tutuluyor. Yani bu derslerimizi eskisi gibi işleyemeyeceğimiz, eşyalarımızı kullanamayacağımız anlamına geliyor. Bizim okulumuzun tadilatı Haziran’da başladı hala bitmedi. İlk dönem sonu biteceği söyleniyor ama belirsizlik devam ediyor. Üstelik okulumuz yıkılıp yeniden yapılmadı sadece güçlendirme yapıldı. Böyle bir tadilat için karantina dönemi kullanılmalıydı. Eğitim sisteminin zaten bir sürü sorunu var bu da üzerine eklendi” ifadelerini kullandı.
"SAĞLIKLI BİR EĞİTİM DÖNEMİ DEĞİL, MÜTEAHHİT RANTI GÖZETİLİYOR"
Konuyla ilgili görüştüğümüz Eğitim Sen Kocaeli Şube Sekreteri Ömer Furkan Özdemir ise “Eğitim Sen olarak bu okullarda hayati risk altında eğitim verildiğini defalarca söyledik. 23 yıldır bu okullar için bir şey yapılmadı. Şimdi ise öğrencilerin ve öğretmenlerin güvenliği değil; müteahhit rantı dikkate alınarak hareket ediliyor. Hem öğrenciler hem de veliler mağdur ediliyor. Bu mağduriyetin giderilmesi için öğrencilere ulaşım ve beslenme desteği sağlanması gerekir” dedi.
Bilgi almak üzere aradığımız İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Murat Şendoğan ise 15 okulun deprem güçlendirmesi nedeniyle tadilata alındığını 2’sinin durdurulduğunu toplamda 13 okulun ihalesinin yapılarak tadilatına başlandığını belirterek bu nedenle başka okullara kaydırılan öğrenci sayısına ilişkin net bir sayı veremeyeceğini ifade etti. Şendoğan, “Mevzuat gereği okulların güçlendirilmesi, bunun için ihale süreçlerinin yürütülme yetkisi bize ait. Öğrencilerimizi mağdur etmemek için mevcut okuluna en yakın okula taşıdık. Konuyla ilgili tarafımıza herhangi bir şikayet gelmedi. Tek sıkıntı ikili eğitime geçilmiş olması, ister istemez bu uygulamayı da yapmak zorundayız. Blok ders uygulaması yapılmıyor sadece pandemi genelgesi nedeniyle 5 dakika ile sınırlı tutulan teneffüs süreleri uygulanmaya devam ediyor. Ekonomik ve piyasa şartlarında bir aksaklık yaşanmadığı takdirde tüm okulların Mart ayında inşaatlarının bitmesini hedefliyoruz” diye konuştu.
Evrensel'i Takip Et