12 Eylül 2022 22:40

Altın Koza Film Festivali açılış töreninde emek vurgusu

29’uncu Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin açılış töreni Merkez Park Amfi Tiyatro’da gerçekleştirildi. Törende Orhan Kemal Emek Ödülleri sahiplerine takdim edildi.

Fotoğraf: Evrensel 

Paylaş

Volkan PEKAL
Tuğba EROĞLU
Adana

Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin açılış töreninde Orhan Kemal Emek Ödülleri sahiplerine takdim edildi.

Bu yıl 12-18 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 29’uncu Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin açılış töreni Merkez Park Amfi Tiyatro’da gerçekleştirildi. Gecede Çukurova Symphonic Project ve Zuhal Olcay sahne aldı.

Festival Yürütme Kurulu Başkanı Menderes Samancılar, bu yıl hayatını kaybeden Erden Kıral, Fatma Girik, Cüneyt Arkın ve Cihan Canova’yı anarak “Bu güzel Şehre, Muzaffer İzgü, Yılmaz Güney, Orhan Kemal ve Yaşar Kemal’e layık olmaya çalışacağız” dedi.

“ALTIN KOZA BEREKETLİ TOPRAKLAR VE EMEKTİR”

Açılış konuşmasını yapan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Altın Koza aynı zamanda Adana’nın da tarihi olduğunu ifade etti. Bu topraklarda yapılan filmlerin kadrajında bazen yoksulluk, bazen emek, bazen bereketli topraklar, bazen umut, bazen umutsuzluk yer aldığını ifade eden Karalar, "Kimileri geldi sevgiyi hayatın kadrajının dışına çektiler. Sinema inatla sevgiyi perdeye taşıdı. Bazıları istediler ki hakikat kadrajdan uzak olsun ama sinema izin vermedi. Hakikati gösterdi" dedi.  

“FESTİVAL YASAKLAYANLARIN KARŞISINDAYIZ”

Sanatın yasaklanmasına tepki gösteren Karalar, “Kafasına göre festival iptal eden, sanatçıların şarkı söylemesini engelleyen anlayışın karşısında olduğumuzu belirtmek isterim. Son günlerde konserleri iptal edilen Aleyna Tilki’yi 29 Ekim’e Adana’ya davet ettik” dedi.

ÖZCAN ALPER: DAHA ÖZGÜR FESTİVALLER OLMASI DİLEĞİYLE

“Gelecek Uzun Sürer” filmi ile 18’inci Altın Koza’da Yılmaz Güney Özel ödülü alan Ulusal Uzun Metraj Jüri Başkanı Özcan Alper, 12 Eylül sonrası kuşak için Yılmaz Güney’in çok önemli bir figür olduğunu belirterek Yılmaz Güney özel ödülü aldığı için mutlu olduğunu ifade etti.

Film festivallerinin sansür ve otosansür tartışmalarına dahil olduklarını ifade eden Alper,  “Buradaki konuşmalara bakarak umuyorum ki daha özgür, daha özerk, daha eşit ve herkese kapılarını açar. Bu tarz film festivallerinin bağımsızlaşması, özgürleşmesi, kendi sanat yönetmenlerini belirlemesi gerekiyor. Çukurova’ya yakışan  Yaşar Kemal, Orhan Kemal ve Yılmaz Güney’in kentine yakışan özgür, açık ve şeffaf, kendi sanat direktörünü belirleyen bir film festivali olarak sadece 29 yıl değil daha uzun yıllara, yeni kuşak yönetmenlere kapı açar” dedi.

ORHAN KEMAL EMEK ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Açılış töreninde Orhan Kemal Emek Ödülleri tiyatro ve sinemaya verdiği katkılardan dolayı Zihni Göktay; makyaj sanatçısı, oyuncu ve şarkıcı Suzan Kardeş ile Sinema Emekçileri Sendikasının eski başkanı, 40 yıldır Sine-Sen’in yönetim kurulunda yer alan Zafer Ayden’e takdim edildi.

GÖKTAY: İLK KEZ SİNEMA ÖDÜLÜ ALDIĞIM İÇİN MUTLUYUM

Mart ayında gerçekleşen Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’nde “Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü” alan tiyatro sanatçısı Zihni Göktay, bir çok tiyatro ödülü aldığını ancak ilk defa bir sinema ödülü aldığını belirterek bu ödüle layık görüldüğü için mutlu olduğunu ifade etti.

Bir çok filmde makyaj sanatçısı olarak yer alan Suzan Kardeş, setlerde görünmeyen meslek aşkı ile  set emekçilerinin daha fazla görünmesini istedi. Kardeş’in ödülünü Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü ve Ataol Berhamoğlu verdi. Ataol Beramoğlu, konuşmasında "Orhan Kemal ve Yaşar Kemal benim ağabeylerimdi. Yılmaz Güney’i son yolculuğuna uğurladım. Onları mutlu edecek şey 20 yıldır bu karanlığı yaratanların başımızdan def edilmesidir” dedi.

“ÖDÜLÜMÜ İŞ CİNAYETLERİNDE KAYBETTİĞİMİZ SET EMEKÇİLERİ İÇİN ALIYORUM”

Zafer Adeyden’in ödülünü DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu verdi. 17-18 saatlere varan, set bitiminde setten eve dönerken iş cinayetinde yitirdiğimiz Tülay ve Zehra için, 2012 1 Mayıs’ında arka sıradakiler dizi çekiminde resmi tatil olmasına rağmen çalışırken iş cinayetinde yitirdiğimiz Selin Erdem için, her yıl binlercesini iş cinayetlerinde yitirdiğimiz emekçi arkadaşlarım için ve insanca bir yaşam mücadelesine hayatını veren tüm yoldaşlarımız için alıyorum” diye konuştu.

“BİZİ KARANLIK GÜNLERDEN KURTARAN EMEKÇİLER VE SANATIN DEĞİŞTİREN GÜCÜ OLACAK”

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da 1977’de sinema emekçilerinin sansüre Ankara yürüyüşünün Sinema Emekçileri Sendikası’nın çatısını oluşturduğunu belirterek 12 Eylül tüm emekçilerle birlikte sinema emekçilerinin haklarını tırpanlarken sinema emekçilerinin halen mücadeleye devam ettiğini ifade etti. Her alanda, her eylemde Zafer Ayden’in olduğunu ifade eden Çerkezoğlu, “Bizi karanlık günlerden bizi çıkaracak olan işçi sınıfı, sanatın değiştiren gücü, müziğin coşkusu ve sinemanın ışığı olacak” dedi.

ÖDÜLLER 17 EYLÜL’DE VERİLECEK

Gizem Kızıl’ın “Bana Karanlığını Anlat”, Serpil Altın’ın “Bir Zamanlar Gelecek: 2121”, Ali Kemal Güven’in “Çilingir Sofrası”, Ziya Demirel’in “Ela ile Hilmi ve Ali”, Ümran Safter’in “Kabahat”, Cem Demirer’in “Mendirek”, Çiğdem Sezgin’in “Suna”, Tareq Daoud’un “Yaban” filmleri, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın seçkisinde yer aldı. Ulusal Uzun Metraj Yarışması’nda ilk kez yönetmenler arasında cinsiyet eşitliği gözetildi.  Başkanlığını yönetmen ve senarist Özcan Alper ’in üstlendiği yarışma jürisinde, Odessa Uluslararası Film Festivali eski direktörü, Palic Uluslararası Film Festivali programcısı Julia Sinkevych, görüntü yönetmeni Gökhan Atılmış, oyuncu Nazan Kesal, oyuncu Levent Özdilek, müzisyen Fahir Atakoğlu , yazar ve akademisyen Prof. Dr. Umut Tümay Arslan yer alıyor. Ulusal Uzun Metraj, Belgesel, Ulusal Öğrenci Kısa ve Uluslararası Kısa Film ve Adana Kısa Film yarışmalarının ödül töreni 17 Eylül akşamı Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi’nde yapılacak.

Geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden festival eski direktörü Kadir Beycioğlu’na adanan uluslararası seçkide iklim değişimi ve yoksulluk temalarının işlendiği İtalya, İspanya, Hindistan, ABD, Birleşik Krallık, Almanya, İsrail ve Güney Kore gibi ülkelerden dünya festivallerinin en iyilerinden oluşan 33 film bir hafta boyunca izleyici ile buluşacak.

ÖNCEKİ HABER

İzmir’de 12 Eylül darbesinin 42. yıl dönümünde konser düzenlendi

SONRAKİ HABER

Aydın’da çalıştığı inşaatın 5. katından düşen işçi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa