13 Eylül 2022 02:40

Ümran Safter’in yönettiği "Kabahat" filmi seyirciyle buluşuyor 

Ümran Safter’in yönettiği “Kabahat”, Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin Ulusal Yarışma kategorisinde 14 Eylül'de seyirciyle buluşacak.

Ümran Safter’in yönettiği "Kabahat" filmi seyirciyle buluşuyor 

"Kabahat" filminin afişi

Belgesel filmleriyle tanınan Ümran Safter’in yönettiği “Kabahat”, Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin Ulusal Yarışma kategorisinde seyirciyle buluşacak.

Film, 14 Eylül saat 18.00’de Performans Gösteri Merkezinde beyaz perdeye yansıyacak. “Kabahat” gelenekler, taassup ve batıl inançların ortasında kalan 13 yaşındaki bir kız çocuğunun hikayesini anlatıyor. Mina Demirtaş’ın canlandırdığı Reyhan, bir yandan ilk kez yaşadığı regl deneyimiyle vücudundaki değişimleri anlamaya çalışırken, bir yandan da batıl inançların kendisine yaşattığı karabasandan kurtulmaya çalışıyor.

Çekimleri Çankırı’da gerçekleşen 84 dakikalık filmde Mina Demirtaş, Ece Demirtürk, Işıl Acaray, Berivan Edebali, Kayra Kalaycı, Eray Yasin Işık ve Mine Demirtaş oynadı. Filmin yapımcılığını Suraj Sharma, görüntü yönetmenliğini ise Bertan Özer yaptı. Filmin uygulayıcı yapımcılığını Şahin Alparslan, senaryo danışmanlığını Zafer Şengül, ses tasarımını Tuğrul Gültepe, müziklerini Yağız Oral, renk düzenlemesini Levent Öztürk yaptı. Filmin kurgusu ise Ömer Leventoğlu ve Ümran Safter’e ait.

Tamamı doğal mekanlarda çekilen filmin senaryosunu da yazan Ümran Safter, “Hikayenin ana temasını oluşturan regl konusu hâlâ büyük oranda tabu. Hâlâ regl ile ilgili binbir türlü batıl inanç var. Senaryoyu yazarken Reyhan’ın yaşadığı korkuları ve taassuba karşı verdiği mücadeleyi anlatmaya çalıştım. Film, ezilen, çaresiz kadınların portrelerinden ziyade, kendilerine dayatılan yaşama, yine kendi yöntemleriyle direnen kadınların hikayesi” dedi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime  6 liralık ücret

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime 6 liralık ücret

Saray iktidarının “Milletimiz zenginleşecek” propagandasını yaptığı Gabar petrolünün arkasında ağır bir işçi sömürüsü var. Günde 12 saat çalışma, taşeronlaştırma, sendikasızlık, yoksulluk sınırının yarısı bile etmeyen ücretler… Öyle ki sadece 12.5 saatlik üretim tüm işçilerin ücretini karşılıyor, geri kalan patronların kasasına akıyor.

Şırnak’ta bir günde çıkarılan petrol, Batman’da çıkarılanın yüzde 87 fazlası.

Serbest piyasada ham petrolün varil fiyatı yaklaşık 75 dolar.

İşçiler iki günde çıkarılan petrol kadar ücret alsaydı aylık ücret 160 bin lira olurdu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et